image

Cisco waarschuwt internetgebruikers voor freeware met adware

woensdag 6 september 2017, 13:58 door Redactie, 9 reacties

Cisco waarschuwt internetgebruikers voor het installeren van freeware, aangezien de gratis software geregeld van adware is voorzien. Aanleiding voor de waarschuwing is de Graftor-adware, die Cisco een van de meeste notoire adware-downloaders van het moment noemt.

De adware kaapt onder andere de browser van gebruikers, verandert tekst in linkjes, injecteert advertenties en stuurt informatie over gebruikers en het systeem terug. Ook worden er zonder toestemming van de gebruiker potentieel ongewenste programma's geïnstalleerd. Graftor wijzigt tevens systeemcertificaten of maakt die aan en verandert de zoekmachine en startpagina van de browser.

Cisco stelt dat gebruikers vaak niet weten dat de adware is gebundeld en wordt geïnstalleerd als onderdeel van de freeware-installatie. Organisaties die hun netwerk tegen dit soort adware willen beschermen kunnen er dan ook over nadenken om freeware-sites te blokkeren. "Vergeet niet dat als de software gratis is, jij het product kunt zijn. Iedereen die van freeware gebruikmaakt moet voor de installatie de gebruikersovereenkomst lezen. We weten dat dit vervelend is, maar het verwijderen van dit soort software is waarschijnlijk veel erger", zegt onderzoeker Holger Unterbrink.

Reacties (9)
06-09-2017, 14:37 door Anoniem
Dit is ook echt iets nieuws enzo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Claria_Corporation
06-09-2017, 14:44 door Anoniem
Ik kan je vertellen dat yahoo messenger ook lange tijd yahoo mail, en andere zooi op je computer forceerde.
Echt bijna onmogelijk te verwijderen,. niet grappig.
06-09-2017, 15:05 door Anoniem
Kan je freeware + malware nog wel freeware noemen ?
06-09-2017, 15:16 door Anoniem
Dat is nou weer volslagen onzin. Het gegeven dat er downloadsites bestaan, die Freeware voorzien van Adware of andere PUP's, betekent nog niet dat alle freeware zo in elkaar steekt.

Wanneer ernaar gestreefd wordt om de betreffende freeware bij de maker ervan op te halen is er meestal geen vuiltje aan de lucht. En enig onderzoek dmv google oid kan ook veel voorkomen. Je moet alleen die grote downloadsites vermijden, dat is een en al troep, want juist die leven ten koste van het werk van anderen om die gratis software te maken.

Het zou Cisko sieren als ze er op zouden wijzen wat je wel en niet beter kunt doen als je freeware wilt gebuiken, in plaats van maar meteen de gehele 'sector' te veroordelen.

Het zou wat zijn als we geen freeware meer zouden mogen gebruiken. Dus geen Google Chrome, Firefox, Thunderbird, Open/Libre Office, Gimp etc. etc. meer. Terwijl juist 'officiele' programma's zoals Adobe Flash bij elke installatie proberen ongewenste software te installeren.

Dit lijkt me meer ingegeven door de 'betaalde softwareindustrie' dan bedoeld in het belang van de gebruikers. Als je dan waarschuwt voor een (op zich reëel) gevaar, doe het dan zodanig dat de gebruikers er wat aan hebben, niet dat het alleen maar in het voordeel van de softwareindustrie is.

Ik heb op mijn PC's heel wat vrije software staan. Bij sommige ervan moet je even opletten dat je alles afwijst tijdens installatie, maar ik heb nog nooit één zo'n PUP geïnstalleerd gehad!

Paniekzaaierij is het., meer niet. Staat straks ook op Teletekst, iedereen aan de slag om die goedwerkende programma's te verwijderen.
06-09-2017, 17:12 door Anoniem
Eén woord: Firewallinstellingen
06-09-2017, 19:53 door Briolet - Bijgewerkt: 06-09-2017, 19:53
Door Anoniem: Dat is nou weer volslagen onzin. Het gegeven dat er downloadsites bestaan, die Freeware voorzien van Adware of andere PUP's, betekent nog niet dat alle freeware zo in elkaar steekt.…

En dat is weer een volkomen ongebalanceerde reactie op een artikel dat besluit met:

We weten dat dit vervelend is, maar het verwijderen van dit soort software is waarschijnlijk veel erger", zegt onderzoeker Holger Unterbrink.

Dus waarom is het volslagen onzin?
06-09-2017, 20:35 door Anoniem
Ben blij dat na meer dan 10 jaar ook Cisco in de gaten heeft dat dit bestaat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Malvertising
06-09-2017, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ben blij dat na meer dan 10 jaar ook Cisco in de gaten heeft dat dit bestaat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Malvertising
Eerder 15 tot 20 jaar. freeware en shareware werd bij toenemende populariteit van downloadsites tussen 1997 en 2003 al snel aangeboden met installers die ook adware meebrachten. Dat hield een tijd stand. Waarschijnlijk weten veel internetters die pas later volwassen zijn geworden maar weinig van die situatie af en denken dat dit nieuw(s) is. Ergens is het voor die internetters dan ook nieuws, want die kijken niet vaak in het verleden om te leren.
07-09-2017, 00:29 door swake
Hahaha dit is toch een grap .
Koop je een nieuwe pc of laptop met voorgeïnstalleerde Windows en die zit al vol met bloatware .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.