image

PBL: Digitalisering infrastructuur zet privacy onder druk

donderdag 7 september 2017, 07:44 door Redactie, 12 reacties

De digitalisering van de infrastructuur heeft voordelen voor burgers, maar zet ook publieke waarden als toegankelijkheid, leveringszekerheid, bescherming van privacy en democratische controle onder druk, zo laat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport weten (pdf).

Volgens het PBL is de kans groot dat digitale innovaties om van de infrastructuur gebruik te maken een tweedeling in de samenleving zullen versterken. Digitalisering kan er namelijk toe leiden dat bepaalde groepen zoals laag opgeleiden en ouderen worden uitgesloten van dienstverlening als zij niet over de vereiste vaardigheden of draagkracht beschikken om de nieuwe infrastructuurdiensten te benutten. Er zijn ook voorbeelden dat geautomatiseerde systemen bepaalde buurten van deelneming uitsluiten.

Ook andere publieke waarden kunnen in het geding zijn, zoals veiligheid, het recht op privacy en zelfbeschikking over persoonlijke data die vaak ongemerkt worden verzameld en gedeeld. Zo kunnen mondiaal opererende platforms in korte tijd een enorme concentratie van marktmacht verwerven, ongehinderd door nationale regels op het gebied van privacy en eerlijke concurrentie. Het PBL wijst erop dat de praktische en theoretische mogelijkheden om steeds meer te monitoren en te weten niet betekenen dat deze data ook altijd op een goede manier worden gebruikt.

"Zo verzamelen autofabrikanten, maar ook leveranciers van vervoersdiensten, allerlei persoonlijke gegevens van hun gebruikers. Ze kunnen deze combineren, analyseren en verkopen, ook voor toepassingen die het verbeteren van hun mobiliteitsproduct ver te buiten gaan. De vraag of de samenleving dat wil toestaan lijkt bij uitstek een publiek en politiek vraagstuk", aldus de organisatie.

Transparantie is een andere waarde die onder druk staat. Toevoeging van digitale 'slimheid' aan de infrastructuur voor personenmobiliteit of energievoorziening maakt de manier waarop het systeem werkt minder navolgbaar, zowel voor burgers als voor toezichthouders en openbaar bestuur. Dat bemoeilijkt democratische controle. "Duidelijk is dat digitalisering van de infrastructuur een andere rol van de overheid vereist", aldus het PBL.

De organisatie geeft daarom zeven handvatten om te voorkomen dat digitalisering beschermende waarden ondermijnt. Zo moeten er duidelijke kaders en doelen worden gesteld, moet er worden nagedacht over nieuwe spelregels, moet er bij smart city-toepassingen voor passend toezicht en democratische controle worden gezorgd en is het nodig om in de digitale expertise van de overheid te investeren. Ook moet er een maatschappelijk debat komen over nieuwe dilemma's die de digitalisering opwerpt.

Reacties (12)
07-09-2017, 08:46 door Anoniem
Wow, wat klinkt hun verhaal/conclusie hier nogal anders dan op nu.nl
Daar lees ik 'Hackers vormen grote bedreiging voor stroomnet':
http://www.nu.nl/algemeen/4911194/hackers-vormen-grote-bedreiging-stroomnet.html
Ikzelf denk niet dat er echt bepaald veel thuis-hackers zijn die "suicidaal" hun stroom uitzetten.

En als ik hier een heel andere uitleg over hetzelfde rapport lees, dan klinkt het wel als een serieus rapport waarop actie ondernomen moet worden.
07-09-2017, 09:31 door Anoniem
Volgens het PBL is de kans groot dat digitale innovaties om van de infrastructuur gebruik te maken een tweedeling in de samenleving zullen versterken.
Ik geloof dat daar wel vaker voor gewaarschuwd is.

De remedie is simpel: Je eist dat alles wat je als burger van de overheid (of semi-overheid, critische infrastructuur, en zo verder) gedaan moet kunnen krijgen ook zonder al dat digitaal moet lukken. De "handgeschreven brief"-lakmoesproef. En nee, "kosten" of "te moeilijk" zijn geen excuses, dan ben je als "digitaal transformator" gewoon niet goed genoeg om deze "digitale transformatie" behoorlijk te laten lukken.

Maarja, als zelfs de overheid hier van begin af aan hopeloos faalt (zie "mijnoverheid mailbox" gedrocht), kun je natuurlijk niet verwachten dat ze zo'n probleem aan zien komen laat staan dat ze er iets zinnigs over te vertellen hebben. Zo diep hakt dat "overheid en ICT" gefaal: Het laat ook toe dat er elders hard gefaald wordt, tot het burgeruitsluiten aan toe.
07-09-2017, 09:36 door Anoniem
In dit verband raad ik ieder aan om het boek "Weapons of Math Destruction" van Cathy O'Neil te lezen, over de gevaren van ondoorzichtige algoritmes en big data.
07-09-2017, 09:45 door Anoniem
Het stroomnet is natuurlijk iets wat de headlines haalt, net als wanneer het over Facebook gaat. Maar in de praktijk is het veel subtieler. Zo verzamelen nieuwe auto's van VW in Nederland en Duitsland weer-data in real-time (en in Frankrijk doen Renault en Peugeot hetzelfde meen ik). Hoewel in elk koopcontract ergens een regeltje staat àla 'ik stem in met het verzamelen van data' vraag ik me af in hoeverre mensen zich hiervan bewust zijn. Hoe wordt de data verzameld, in welke jurisdictie, zijn de gegevens te herleiden naar een auto/eigenaar, wie hebben er toegang tot deze gegevens en kunnen deze gegevens worden opgevraagd door een derde zoals de Belastingdienst, Politie, privé onderzoekers, criminelen, adverteerders enz. En kun je er onderuit zonder je nieuwe auto te moeten gaan 'modden' met alle gevolgen van dien?
Bron: https://www.cleanenergywire.org/news/green-party-plunges-polls-toll-underground-power-lines/vw-drivers-automatically-collect-weather-data-grid-operator
Échte vrijheid omvat ook de keuze om ergens *niet* aan mee te doen en met rust gelaten te worden.
07-09-2017, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: In dit verband raad ik ieder aan om het boek "Weapons of Math Destruction" van Cathy O'Neil te lezen, over de gevaren van ondoorzichtige algoritmes en big data.
Deze visual legt het probleem met algoritmes uit: http://www.mathwashing.com/
07-09-2017, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Wow, wat klinkt hun verhaal/conclusie hier nogal anders dan op nu.nl
Daar lees ik 'Hackers vormen grote bedreiging voor stroomnet':

Nu.nl moet clickbait koppen produceren om veel geld binnen te harken. En dat doen ze dan ook graag... En of het dan nog over het onderwerp gaat of maar 1% van de inhoud gekozen wordt voor de kop of dat deze zelfs helemaal niet te halen valt uit het stukje maakt nu.nl niets uit.
Security.nl zou dat ook wel willen (meer clicks en geld), maar dan zouden de reacties daar over gaan en niet over de inhoud van het bericht.
Nu.nl heeft geen reactie board (meer) en het volk wat daar komt is ook meer volk wat graag in die stijl bediend wil worden. Dus zij komen er mee weg...
Ik kom juist van vanwege die reden (en het feit dat ze de afgelopen tijd bijzonder politiek getinte stukken publiceren) daar eigenlijk nooit meer.
07-09-2017, 13:54 door Anoniem
Digitalisering kan er namelijk toe leiden dat bepaalde groepen zoals laag opgeleiden en ouderen worden uitgesloten van dienstverlening als zij niet over de vereiste vaardigheden of draagkracht beschikken om de nieuwe infrastructuurdiensten te benutten.
Hierbij gaan ze even grof voorbij aan de steeds groter wordende groep van hoger opgeleiden die al dat opgedrongen digitale gedoe zat zijn en hun privacy beter geborgd willen hebben of gewoon bewust niet meer mee doen om hun privacy dan zelf maar te borgen. Ik kom steeds meer mensen tegen die stoppen met zaken als social media dan die er mee beginnen.
Het zijn juist de lager opgeleiden die geen besef hebben wat de aanrichten door in de waan van social media mee te gaan.
Binnen bedrijven begint die idioterie ook al, waar managers voorheen via e-mail of intranet communiceren moet dit nu via chat achtige oplossingen waar medewerker alleen maar op eigen naam kunnen reageren en waardoor de drempel om kritiek te geven flink omhoog gegaan is.
Velen willen ook niet meer meedoen aan de digitale gekte omdat ze ook weleens gewoon met een mens in gesprek willen i.p.v. door één of ander wazig algoritme beoordeeld te worden.
07-09-2017, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Volgens het PBL is de kans groot dat digitale innovaties om van de infrastructuur gebruik te maken een tweedeling in de samenleving zullen versterken.
Ik geloof dat daar wel vaker voor gewaarschuwd is.
Maar de vraag is of het wel waar is. Online oplossingen bieden nou juist de kans om mensen die niet snappen
waar het over gaat meteen te helpen met extra uitleg, desnoods in een filmpje of met een vertaling in een andere
taal, die bij brieven niet niet mogelijk is of niet praktisch. Een ambtelijke brief lezen is voor veel mensen ook al heel
moeilijk en een website kan daar bij helpen.
Als er gepraat wordt over veiligheid ("er kan informatie in verkeerde handen vallen" bijvoorbeeld een mail die meegelezen
wordt) dan wordt de bestaande methode altijd als gouden standaard van veiligheid gehanteerd, terwijl post natuurlijk
ook heel gemakkelijk in verkeerde handen kan vallen.
07-09-2017, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Volgens het PBL is de kans groot dat digitale innovaties om van de infrastructuur gebruik te maken een tweedeling in de samenleving zullen versterken.
Ik geloof dat daar wel vaker voor gewaarschuwd is.
Maar de vraag is of het wel waar is.
Het is wel waar, ja. Het vereist namelijk nogal wat meer aan voorbereiding en in orde hebben van andere zaken dan een brievenbus vergt.

Online oplossingen bieden nou juist de kans om mensen die niet snappen waar het over gaat meteen te helpen met extra uitleg, desnoods in een filmpje of met een vertaling in een andere taal, die bij brieven niet niet mogelijk is of niet praktisch.
Dit argument van "de kompjoeter kan het je allemaal uitleggen" is de grondslag achter de GUI. Blijkt dat zelfs redmond na jaren en jaren toegeeft (met een welbekende vierkante wielheruitvinding) dat de CLI voor sommige zaken toch beter is.

Ja, je kan er vanalles bij proppen.Maar als "de gemiddelde burger" een ambtelijk stuk in onbegrijpelijk ambtenaars te lezen krijgt, gaat hij dan fillumpjus kijkun om maar uit te kunnen puzzelen waar het over gaat? Mischien een fillumpju of twee, waarna hij concludeert dat het allemaal wel onbegrijpelijk zal zijn en er verder geen tijd meer aan vuilmaakt. Sterker, na een paar keer zal'ie de moeite niet meer nemen zelfs maar in te loggen om die geweldige stukken ambtelijke onzin door te nemen, laat staan dat'ie meer fillumpjus gaat komen kijken. Dan is een begrijpelijk briefje op de mat toch echt efficienter.

Daarbij, het is wel een leuk idee hoor, maar verre van nieuw. Voorheen waren er de stapels folders, te halen bij de bibliotheek, alwaar ook mensen rondliepen die je vragen kon stellen en die tenminste de juiste plank konden aanwijzen met meer uitleg. Voor veel mensen is het menselijke contact toch beter, en fillumpjus zijn wel "menselijker" dan saaie brieven, maar nog steeds volstrekt eenrichtingsverkeer.

Een ambtelijke brief lezen is voor veel mensen ook al heel moeilijk
Begrijpelijk schrijven is niet iets dat Ambtenaren doen. En ondertussen is het onderwijs zo ingezakt dat "begrijpend lezen" ook niet meer aan te nemen is zelfs bij "hoger opgeleiden". Die combinatie, daar helpt vrij weinig tegen.

en een website kan daar bij helpen.
Ik zie daarin nul reden om email vierkant te verheruitvinden als "brakke website".

Als er gepraat wordt over veiligheid ("er kan informatie in verkeerde handen vallen" bijvoorbeeld een mail die meegelezen wordt) dan wordt de bestaande methode altijd als gouden standaard van veiligheid gehanteerd,
Het is niet heel gek om te verwachten dat de nieuwe methode op alle fronten minstens net zo goed is als de bestaande. Dat is dus een minimum wat je moet halen met je nieuwe methode.

terwijl post natuurlijk ook heel gemakkelijk in verkeerde handen kan vallen.
Nouja, daarom was de post een staatsbedrijf, want dan is je postbezorger een ambtenaar en qq betrouwbaar. Precies daarom is privatiseren van je postbedrijf gewoon dom.

Om dan te gaan zeggen "ja maar de post is onbetrouwbaar" (omdat we dat zelf zo gemaakt hebben, dat was voorheen niet zo) is dan oneigenlijk. Desondanks wordt dat truukje wel regelmatig ingezet, ja.
07-09-2017, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem: In dit verband raad ik ieder aan om het boek "Weapons of Math Destruction" van Cathy O'Neil te lezen, over de gevaren van ondoorzichtige algoritmes en big data.

En het boek: 'Internet is niet het antwoord' door Andrew Keen
07-09-2017, 18:41 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: In dit verband raad ik ieder aan om het boek "Weapons of Math Destruction" van Cathy O'Neil te lezen, over de gevaren van ondoorzichtige algoritmes en big data.
Deze visual legt het probleem met algoritmes uit: http://www.mathwashing.com/

Als dat dd uizonderingen van ca 20% zijn waar algoritmes verkeerd gebruikt worden dan hebben we nog 80% van de IG data projecten die en correct zijn en waarde toevoegen.
07-09-2017, 19:55 door Anoniem
De digitalisering van de matrix infrastructuur,streeft ernaar
om de supermens te ontwikkelen.

De supermens kent niet of nauwelijks privacy,en heeft hier ook niets op tegen,en heeft geen
echte kritiek op het inleveren van hun privacy.

En voor de jonge generatie die zich bewust of onbewust vormt als supermens is het inmiddels hun brood en zitten ze eraan vast,ze weten niet beter.


De eisen om supermens te zijn is:

1.Eet gezond,drink gezond.

2.Sporten en het liefst vaak.
Joggen is een goed voorbeeld,iedereen moet joggen,en je ziet het ook overal,het willen of proberen van een sport is straks uit ten boze dat is namelijk een vorm van niet willen sporten of kritiek.

3.Sociaal zijn en zoveel mogelijk alle sociale diensten gebruiken die jou status verhogen en je omvormen tot de
de digitale arbeidsmarkt,of je nou tegen het filmen bij een solicitatie bent,je moet het doen via een camera of vlog dat maakt niets uit.
Je MOET in dit land,willen is een No Go.

4.Het individue,je bent straks verplicht een digitaal instrument te dragen,die jou statistieken en je informatie deelt en wie jij bent en
jou prestaties doorgeeft.

5.Je draagt een digitaal instrument aan je lichaam,dat ook nodig is in de supermarkt straks anders kun je niet afrekenen,

6.Soliciteren of werken voor een opdrachtgever of manager/baas,zit je vaak al vast aan een digitaal instrument.
Een goed voorbeeld is thuisbezorgd.nl dat jonge jongens en meiden via
een app en een digitaal instrument volgt op de fiets,met een orange-bag of hun rug.Zij maken gebruik van algoritmes.

En zo word het Matrix-Net over NL-EUROPA gespannen gekoppeld,
en gemonitord,je heb straks niks te willen,er wordt voor je gedacht.
Een analoog leven willen leiden,is straks mogelijk strafbaar.

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.