image

Minister: Geen extra maatregelen nodig tegen 'gluurcamera'

woensdag 20 september 2017, 11:50 door Redactie, 7 reacties

Er zijn geen extra maatregelen nodig om misbruik met kleine spionagecamera's tegen te gaan, zo heeft minister Blok van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Koopman laten weten. Koopman stelde vragen over de 'gluurcamera' die op een schroefje lijkt en via Amazon werd verkocht.

"Kan en zal u de verspreiding van deze gluurcamera en soortgelijke producten die bedoeld zijn om de intimiteit en het privéleven van mensen te schenden, tegen gaan?", stelde Koopman de vraag. Minister Blok laat daarop weten dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om misbruik van dergelijke apparatuur tegen te gaan. "Ik zie vooralsnog geen aanleiding om aanvullende maatregelen te treffen", aldus de minister.

Het VVD-Kamerlid wilde verder weten of Blok het ermee eens is dat de vercommercialisering van spionageapparatuur het vertrouwen van mensen in privacy ondermijnt. Daar is Blok het inderdaad mee eens. De minister stelt dat het kabinet met betrekking tot spionagesoftware en soortgelijke middelen investeert in samenwerking met de private sector in nationale trajecten die specifiek gericht zijn op de ontwikkeling van preventieve maatregelen, zoals abuse-bestrijding, veilige hard- en software, en veilige standaarden.

Als laatste vroeg Koopman of de minister bereid is om met de Kamer samen te werken aan een grondigere en strengere bescherming van de horizontale privacy. Bij horizontale privacy gaat het om de manier waarop burgers met de privacy van andere burgers omgaan. Blok antwoordt dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die met ingang van 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens vervangt, een belangrijke aanscherping kent wat betreft de hoogte van op te leggen boetes bij het niet naleven van de privacyregels (pdf).

Image

Reacties (7)
20-09-2017, 11:53 door Anoniem
Dergelijke zaken kan je in iedere spyshop kopen. Toch vraagt Koopmans daar helemaal niets over. Boeit het onderwerp hem, of is het meer dat hij hiermee gemakkelijk denkt te scoren in de media ?
20-09-2017, 11:58 door Anoniem
Het vertrouwen in privacy wordt al jaren ondermijnt door de overheid.
20-09-2017, 12:02 door Anoniem
Goh, had dat prinsesje toch gelijk .... ;)
20-09-2017, 12:07 door Pandit
En dat voor iets meer dan €10,-

http://www.ebay.com/itm/CCTV-Hidden-Camera-HD-800TVL-3-7mm-Screw-Pinhole-Lens-Video-Audio-For-Car-FPV-/391785334419
20-09-2017, 14:35 door Anoniem
Als laatste vroeg Koopman of de minister bereid is om met de Kamer samen te werken aan een grondigere en strengere bescherming van de horizontale privacy. Bij horizontale privacy gaat het om de manier waarop burgers met de privacy van andere burgers omgaan.

De schending van de verticale privacy (door overheid en bedrijven) kan dhr Koopman en de minster blijkbaar niets schelen.
Daar hoor je ze niet over.

Maar zijn medewerkers van overheid en bedrijven niet ook burgers van hetzelfde land?
Oh nee, wacht: "Alle dieren zijn gelijk. Maar sommige dieren zijn gelijker dan andere.".

:-)
20-09-2017, 15:57 door Anoniem
Ik ben gestopt met lezen bij : VVD-Kamerlid
21-09-2017, 04:25 door Anoniem
Misschien zouden al diegenen die voor mij gereageerd hebben eens de PDF-file kunnen downloaden waarin de letterlijke teksten staan van zowel de vragensteller als de beantwoorden? Zou voor al diegenen verhelderend zijn!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.