image

EC wil nieuw akkoord om passagiersdata met Canada te delen

donderdag 19 oktober 2017, 12:11 door Redactie, 4 reacties

De Europese Commissie (EC) wil een nieuw akkoord met Canada om gegevens van passagiers te kunnen delen. Dat blijkt uit nieuwe anti-terreurmaatregelen die de EC gisteren presenteerde. In juli oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het huidige akkoord over het delen van passagiersgegevens (PNR) tussen de Europese Unie en Canada in strijd is met EU-recht.

Volgens het Hof kan het akkoord in de huidige vorm niet worden goedgekeurd. In de afspraken zit onvoldoende rechtsbescherming voor Europeanen. In 2014 werd het huidige akkoord tussen de EU en Canada gesloten. Het Europees Parlement vroeg het Hof van Justitie of het akkoord wel aan EU-wetgeving voldoet. De Europese Commissie wil nu een nieuw akkoord dat wel aan alle eisen van het Hof voldoet. Volgens de EC speelt de uitwisseling van PNR-gegevens een belangrijke rol bij de bestrijding van terrorisme en transnationale misdaad.

"Een doeltreffende uitwisseling van informatie, zoals persoonsgegevens van passagiers, is van essentieel belang voor de veiligheid van onze burgers. Precies daarom vragen we de Raad vandaag om de Commissie toestemming te geven voor onderhandelingen over een herziening van de overeenkomst met Canada", aldus Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap.

Reacties (4)
19-10-2017, 12:16 door Anoniem
Ze willen echt gewoon onze gegevens aan Jan en alleman kwijt, zeg. Het lijken wel burgemeesters en "PNR" is hun stemcomputer.
19-10-2017, 12:53 door Anoniem
"Een doeltreffende uitwisseling van informatie, zoals persoonsgegevens van passagiers, is van essentieel belang voor de veiligheid van onze burgers.

Misschien een idee om dit eerst eens met je burgers te bespreken?
Willen die wel meer (schijn)veiligheid in ruil voor minder privacy?

Ach, je zou eens tegengeluid te horen krijgen.

En als je echt "veiligheid" wilt leveren aan je burgers, waarom sluit je dan je grenzen niet voor al het vliegverkeer van buiten de EU. Want dan is er geen dreiging meer. (And pigs can fly)
19-10-2017, 13:03 door Anoniem
Dat blijkt uit nieuwe anti-terreurmaatregelen die de EC gisteren presenteerde

Oh, dan is het goed, ga gerust jullie gang.
19-10-2017, 16:25 door Anoniem
Dat blijkt uit nieuwe anti-terreurmaatregelen die de EC gisteren presenteerde

Ik ben "anti-terreurmaatregelen nemen" moe.

Waarom?
1. Ze zijn (tot nu toe) niet effectief. Kijk maar naar de maatregelen die al genomen zijn en de incidenten die daarna toch nog plaatsvinden.
2. Voor een deel zijn de maatregelen of hun effecten draconisch en buiten proportioneel. De EU verkwanselt vrijheden van haar burgers voor een illusioire veiligheid. Hiermee realiseert zijn de doelen van de terroristen. Die zijn namelijk tegen deze vrijheden.
3. Persoonlijk zou ik graag eerst een brede discussie met de burgers van de EU willen zien, waarin wij als burgers kunnen aangeven waar wij vinden dat de grens is mbt de inbreuk op onze prive-sfeer. Tot hier en niet verder.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.