image

Trojaans paard steelt cryptocurrency met behulp van clipboard

woensdag 1 november 2017, 16:15 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers van anti-virusbedrijf Kaspersky Lab hebben een Trojaans paard ontdekt dat bitcoin en andere cryptocurrency steelt met behulp van het clipboard op besmette computers. Het Trojaanse paard wordt CryptoShuffler genoemd en valt op door de manier waarop het geld van slachtoffers steelt.

Gebruikers van cryptocurrency die een betaling willen doen of geld naar een andere wallet willen overmaken kopiëren hiervoor vaak het wallet-adres van de begunstigde en plakken dat vervolgens in een veld op de transactiepagina. Op dat moment bevindt het wallet-adres zich in het clipboard van de computer. CryptoShuffler monitort op besmette computers het clipboard en zodra de malware ziet dat een gebruiker een wallet-adres kopieert, verandert het dit adres. Als de gebruiker vervolgens het wallet-adres op de transactiepagina wil plakken, plakt hij het aangepaste wallet-adres en maakt zo geld naar de verkeerde partij over. De malware is al een jaar actief, maar Kaspersky Lab heeft er nu een analyse van gepubliceerd.

Hoe Cryptoshuffler zich verspreidt is niet bekendgemaakt. Aan de hand van wallet-adressen die de malware gebruikt konden onderzoekers achterhalen dat het Trojaanse paard in een jaar tijd 23 bitcoins heeft gestolen, wat op het moment 129.000 euro is. Naast bitcoins zijn er ook andere cryptocurrencies gestolen, maar de waarde hiervan is met een paar duizend euro een stuk kleiner. Doordat wallet-adressen uit een lange reeks cijfers en letters bestaan, worden ze niet altijd door gebruikers gecontroleerd, aldus het anti-virusbedrijf. Cryptocurrency-gebruikers krijgen dan ook het advies om goed op het wallet-adres te letten bij het uitvoeren van transacties.

Reacties (2)
01-11-2017, 16:51 door Anoniem
Er zijn bitcoins en er zijn dus ook "bad" bitcoins: http://www.badbitcoin.org/

Hier wegblijven dus: http://www.badbitcoin.org/thebadlist/index.htm

Wil je mining via websites blokkeren, gebruik een goede adblocker of een NoCoin, MinerBlock extensie e.d.
02-11-2017, 09:38 door Anoniem
Dit bestaat echt al jaren, en heb al 100 verschillende versies voorbij zien komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.