image

Nepalese bank weet 3,3 miljoen euro terug te halen na hack

dinsdag 7 november 2017, 15:56 door Redactie, 2 reacties

De Nepalese NIC Asia Bank is erin geslaagd om 3,3 miljoen euro terug te halen nadat er bij een hack omgerekend 3,8 miljoen euro was buitgemaakt. De aanvallers wisten het netwerk van de bank met malware te infecteren en kregen zo toegang tot de server waarmee Swift-transacties worden uitgevoerd.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem transacties uitvoeren. De aanvallers voerden via het Swift-systeem van de NIC Asia Bank verschillende transacties uit. Het geld werd naar acht banken in zes landen overgemaakt. Het incident deed zich voor tijdens een Nepalese feestdag, waarbij alle banken in het land gesloten zijn, zo meldt The Himalayan Times. Volgens de krant zou een Swift-systeem door bankmedewerkers ook voor andere doeleinden zijn gebruikt.

Tegenover persbureau Reuters verklaart de centrale bank van Nepal dat er inmiddels 3,3 miljoen euro is teruggehaald. Naar aanleiding van de hack is er een onderzoek door de autoriteiten ingesteld. Een woordvoerder van de centrale bank stelt dat er verschillende kwetsbaarheden bij de it-afdeling van de NIC Asia Bank zijn aangetroffen, maar verdere details worden niet gegeven. Vorig jaar vonden bij banken in Bangladesh en Vietnam soortgelijke aanvallen plaats. In het geval van de bank van Bangladesh werd daar met behulp van malware 81 miljoen dollar overgemaakt.

Reacties (2)
08-11-2017, 15:50 door Anoniem
3,3 miljoen van de 3,8 miljoen terug kunnen halen vind ik toch wel goed dat ze zoveel terug hebben kunnen halen.
09-11-2017, 10:17 door Anoniem
Je zou het ook anders kunnen vertalen 5 ton door hacking buit gemaakt bij de Nepalese overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.