image

Minister: Politie lost 6 procent cybercrimedelicten op

vrijdag 24 november 2017, 15:21 door Redactie, 21 reacties

Zes procent van de geregistreerde cybercrimedelicten wordt door de politie opgelost, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over de begroting van volgend jaar. De commissie wilde onder andere weten wat het huidige oplossingspercentage is van misdrijven gerelateerd aan cybercriminaliteit.

"Het oplossingspercentage - dat wil zeggen het aantal verdachten dat wordt doorgeleid naar het Openbaar Ministerie, afgezet tegen de geregistreerde criminaliteit - van cybercrimedelicten bedraagt 6 procent", aldus de minister. Het ophelderingspercentage, het aantal misdrijven waarbij de politie een verdachte aan een zaak heeft gerelateerd afgezet tegen het aantal geregistreerde cybercrimedelicten, bedraagt 8 procent.

De minister meldt verder dat de politie volgend jaar veel zal investeren op het gebied van cybercrime. Zo komt er een extra 6 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van cybercrime. Het geld wordt onder andere uitgegeven aan het opzetten van een landelijk dekkend "cybercrime intelligence netwerk" en de ontwikkeling van tools om een informatiepositie op het gebied van cybercrime op te bouwen en te onderhouden. "Naast opsporing zet de politie ook in op preventie en verstoring, omdat dit effectievere interventies kunnen zijn", laat Grapperhaus weten.

Aangifte

Eind vorig jaar kwam een advocaat in het nieuws die vond dat bedrijven beter geen aangifte van cybercrime konden doen, omdat dit nadelig zou kunnen zijn en de kans klein is dat de verantwoordelijke internetcriminelen worden gepakt. In januari van dit jaar uitte toenmalig minister van Justitie Van der Steur nog zijn zorgen over de aangiftebereidheid bij cybercrime. De commissie had dan ook gevraagd welke investeringen bij de politie worden gedaan om het doen van aangifte en afhandeling van zaken op het gebied van cybercrime te verbeteren.

Grapperhaus antwoordt dat de politie het aangifte en -meldingsproces van cybercrimezaken gaat verbeteren. Zo wordt er meer aandacht besteed aan cybercrime in de opleiding van de intake- en servicemedewerkers en wordt er een mogelijkheid gecreerd om digitaal aangifte te doen. Daarnaast zal er een onderzoek naar de meldingsbereidheid van cyberfeiten worden ingesteld.

Cybercrimekamers

Een ander onderwerp waar de commissie vragen over had was het opzetten van speciale "cybercrimekamers". In augustus stelde Christiaan Baardman, raadsheer bij het gerechtshof van Den Haag, dat alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland aparte kamers voor cybercrime moeten krijgen. Wat betreft het opzetten van dergelijke kamers antwoordt Grapperhaus dat hiervoor in de begroting geen specifiek bedrag is gereserveerd. "Op dit moment wordt bezien hoe de extra middelen uit het regeerakkoord het beste kunnen worden ingezet. Daarbij zullen alle (keten)partijen worden betrokken, dus ook de Rechtspraak", aldus de minister (pdf).

Reacties (21)
24-11-2017, 15:23 door Anoniem
6 % is bar weinig
24-11-2017, 15:42 door Anoniem
Roep om "nieuwe bevoegdheden" in 3... 2... 1...

Maar eigenlijk is dit gewoon hetzelfde als de non-cyber percentages: Bedroevend laag en daarmee indicatie van onmacht en kennelijke onkunde bij de politie, de politietop, en natuurlijk de politiek die het politieapparaat toch zijn vorm gegeven heeft.

Ze hebben er net een grondige reorganisatie achter de rug dus als ze nu alle probleempjes opgelost hebben (wat toch iets meer behelst dan zaken structureel afdoen as incidentjes), zouden we zo langzamerhand een steiging van alle ophelderings- en oplossingspercentages op alle gebieden moeten kunnen bewonderen.

Dus maar braaf nog een jaartje op het volgende rapportje wachten, en dan conclusies trekken.
24-11-2017, 16:47 door Anoniem
Van de zaken die ze überhaupt aannemen ja... Merendeel daarbij is dan ook kat in het bakkie.. tenzij er politieke belangen aan hangen...
24-11-2017, 18:55 door Anoniem
Logisch,
Als de politie veel meer bevoegdheden had gehad, encryptie had kunnen breken, meer had mogen tappen en onderscheppen niet werd dwarsgezeten door privacy organisaties en veel meer budget had gehad voor de benodigde ict was het percentage mogelijk wel 80% geweest.
Als je niets mag en kan is het niet zo raar dat de uitkomst dan ook laag is.
Wacht maar af tot de wiv en de hackwet in werking treden en men met big data aan de slag kan en het voorstel er door komt om de politie weer meer eigen bevoegdheden te geven en de invloed van de minister in te perken.
Dan zal je zien dat het oplossingspercentage omhoog vliegt.
'Echt waar'..
24-11-2017, 19:08 door Anoniem
Wat verwacht je ook van een organisatie die nog op Windows XP werkt, en waar de ICT hopeloos verouderd is? Het politieapparaat leeft nog in 2001. En de koffieautomaat is ook nog eens heilig. En dat meen ik serieus!

De politie stelt hier in NL sowieso geen reet voor. En het is nog een ondankbaar beroep ook. Als je al je nek uitsteekt in die toko wordt je kop er maar al te graag afgehakt. Geen mandaten, geen bewegingsvrijheid, geen bescherming van binnenuit voor agenten die proberen hun werk te doen, verkeerde prioriteiten stellen... hou maar, schei maar uit. Het politieapparaat faalt op alle fronten en is totaal verrot. Dat ligt niet altijd aan de agenten zelf, maar meer vanuit het management en de politiek.

Als maatschappij zijn we er maar mooi gezegend mee.
24-11-2017, 22:32 door karma4 - Bijgewerkt: 25-11-2017, 11:53
Door Anoniem: Wat verwacht je ook van een organisatie die nog op Windows XP werkt, en waar de ICT hopeloos verouderd is? Het politieapparaat leeft nog in 2001. En de koffieautomaat is ook nog eens heilig. En dat meen ik serieus!
....
Als maatschappij zijn we er maar mooi gezegend mee.
Duidelijk slecht geïnformeerd en alleen maar op zeuren uit. Geen wonder dat als dat overslaat er zoveel zeurpieten zijn.
Oplospercentage kan beter maar is niet veel anders dan gangbare dieftstal https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83651NED/table?ts=1511558381058
Voor wat betreft je beweringen over de ICT. Pluis de jaarverslagen door en je ziet de onzin van de uitspraken van hopeloos verouderd. Wel het gangbare lobbyisme met missen van doelen in kwaliteit. Niet veel anders dan bij het bedrijfsleven door het bedrijfsleven. Let even op IV (de nieuwe aanduiding ICT) en Meos.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/11/16/eindrapport-aanvalsprogramma-ict-politie-aangeboden-aan-minister
24-11-2017, 23:21 door Legionnaire
Door karma4:
Door Anoniem: Wat verwacht je ook van een organisatie die nog op Windows XP werkt, en waar de ICT hopeloos verouderd is? Het politieapparaat leeft nog in 2001. En de koffieautomaat is ook nog eens heilig. En dat meen ik serieus!
....
Als maatschappij zijn we er maar mooi gezegend mee.
Duidelijk slecht geïnformeerd en alleen maar op zeuren uit. Geen wonder dat als dat overslaat er zoveel zeurpieten zijn.
Oplospercentage kan beter maar is niet veel anders dan gangbare dieftstal [/url]https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83651NED/table?ts=1511558381058[/url]
Voor wat betreft je beweringen over de ICT. Pluis de jaarverslagen door en je ziet de onzin van de uitspraken van hopeloos verouderd. Wel het gangbare lobbyisme met missen van doelen in kwaliteit. Niet veel anders dan bij het bedrijfsleven door het bedrijfsleven. Let even op IV (de nieuwe aanduiding ICT) en Meos.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/11/16/eindrapport-aanvalsprogramma-ict-politie-aangeboden-aan-minister

Uit ervaring kan ik melden, dat de men bij Overheid en Politie absoluut geen verstand van zaken hebben omtrent ICT en Cyber Crime.
Al meer dan een jaar geleden. Zijn we een hackersgroep op het spoor, nadat ze geprobeert hebben mij te hacken.
Aangezioen ik ook redelijk beken bent met die materie en heb kunnen achterhalen waar ze zitten en hun werkwijze.
Gelijk bevriende beroepsmatige hackers erbij gehaald. Zij hebben hun servers gehackd en alle data eraf getrokken incl. Namen adressen enz.
Volgende dag aangifte willen doen bij lokale poliitie. Maar aangifte kan niet alleen maar een aantekening. Want ze snappen er niets van.
Eenmaal thuis. Telefoontje afdeling Cybercrime Politie,alles weer uitgelegd,maar begreep er ook weinig van en konden er niets mee en moest mijn provider maar bellen...Hahahaha...ongelofelijk
25-11-2017, 02:23 door Anoniem
Haha dat is de Nederlandse politie anno bijna 2018 haha! Die nog met XP computers werkt en met verouderde Samsung Galaxy S5. Gefeliciteerd met zo'n prachtkorps Nationale Politie,waar de meeste agenten nog nauwelijks met een pc of smartphone om kunnen gaan.De snelheidsmeter kunnen ze nog net hanteren om hardrijders te verbaliseren.6 procent oplospercentage is eigenlijk niks.Tijd voor een heuse inhaalslag.Windows 10 pc's en Samsung Galaxy S9 smartphones en cursussen informatica.Want zonder gekheid,het is DIEP TREURIG dat onze poltie er zo weinig van bakt,erger dan treurig het is RAMPZALIG en OM JE ALS POLITIEKORPS,REGERING,EN LAND JE KAPOT TE SCHAMEN!
25-11-2017, 02:30 door Anoniem
Ik moet altijd een beetje lachen met de verschijning van Grapperhaus (het zal de naam wel zijn), toch lijkt mij dit een serieuze minister. Die 6% is niet "bar weinig" zoals iemand hierboven schrijft maar best veel, zeker gezien het Cyber betreft, waar iedereen zich kan verschuilen achter proxies en anonimiseringsnetwerken zoals i2c (?) en Tor.

Wellicht betekent dit ook dat de cybercrime afdeling van de KLPD gewoon beter is geworden en meer middelen tot haar beschikking heeft. Als het geld meer zou gaan naar de techniek en techneuten i.p.v. lobbyisten en oude dames die maar wat roepen over "een fake login page van knab.nl/inloggen is een nieuwe techniek" zoals in Nieuwsuur, dan zou die 6% wel eens hoger kunnen uitvallen. Helaas zijn er eenmaal veel commissarissen en a-technische figuren die aan het hoofd staan van allerlei cyberdivisies en cyberarmies en weet ik veel meer, die nog nooit een exploit hebben gedraaid... Een beetje zoals een politielobbyist die er met de centen vandoor gaat terwijl anderen thuis op de bank zitten met een "burnout" omdat ze voor een schamel salarisje hun leven op de waag hebben gezet en door het oog van de naald zijn gekropen. Voorbeelden te over.
25-11-2017, 10:02 door karma4 - Bijgewerkt: 25-11-2017, 10:05
Door Legionair:
Uit ervaring kan ik melden, dat de men bij Overheid en Politie absoluut geen verstand van zaken hebben omtrent ICT en Cyber Crime.
..
Eenmaal thuis. Telefoontje afdeling Cybercrime Politie,alles weer uitgelegd,maar begreep er ook weinig van en konden er niets mee en moest mijn provider maar bellen...Hahahaha...ongelofelijk
Ik begrijp je en geloof je beschreven ervaring.

Je weet hopelijk wat de engelse-nederlandse vertaling van "security" is. Veel reaguurders zijn dat niet machtig.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beveiliging_en_bewaking "is het geheel van maatregelen om een te beveiligen doel te beschermen tegen schadelijke invloeden. Die invloeden kunnen van buitenaf komen, zoals terrorisme en georganiseerde criminaliteit, maar ook van binnenuit, bijvoorbeeld fraude en verduistering. Beveiliging is een manier om risico's te verminderen, beheersbaar te maken en de veiligheid te verhogen. Het beschermen van de belangen van een organisatie wordt ook wel Security Management genoemd."

In de ICT wereld spreek je dan ITSM. ISMS en andere afkortingen zijn eveneens heel gangbaar.
https://www.beveiliging.nl/ let even op het artikel over de reorganisatie. Andere zaken als massale camera uitrol her en der (oa prorail) is ook wel aardig maar meer voor de plotters om op los te gaan.

Ze kunnen best her en der verbeteren mogelijk met jouw inzet of samen met je vriendjes. Andere markt nieuwe kansen, Fox-it is ooit zo begonnen. Cyber pesten hacken voor geld / handel /wraak het zijn gewoon foute zaken waar de kwaliteit handhaving achter loopt. Er zijn genoeg andere voorbeelden die het nieuws gehaald hebben.
25-11-2017, 10:20 door Anoniem
@ anoniem 18:50:
Ik ben het volkomen met Uw eens tenzij Uw commentaar cynisch is bedoeld(wat ik denk)
Feit is natuurlijk wel dat de politie te weinig bevoegdheden heeft.
Dat moet en zal ook veranderen.
Men schreeuwde al moord en brand toen hier jaren geleden cameratoezicht kwam(vooral de z.g.n. "sociale partijen die vooraan lopen als men over rechten schreeuwt,maar te weinig over plichten)
En toch gaf het ophangen van deze camera's meerdere oplossingen bij (gewelds)incidenten in het uitgangscircuit.
Dus we gaan nu niet teveel meerop dit forum over rechten,privacy e.d schreeuwen zonder e.e.a afgewogen te hebben.
25-11-2017, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Die 6% is niet "bar weinig" zoals iemand hierboven schrijft maar best veel, zeker gezien het Cyber betreft, waar iedereen zich kan verschuilen achter proxies en anonimiseringsnetwerken zoals i2c (?) en Tor.
Oh kom op zeg. Zelfs zonder al die fratsen staat de politie al met de handen in het haar.

Je kan wel proberen te beargumenteren dat de politie in het algemeen zo incompetent is dat het relatief gezien nog best leuk is, maar dat wijst vooral op algehele incompetentie. De ene afdeling met de andere vergelijken in dezen niet relevant, en dat te berde brengen dus wel oneigenlijk: Het gaat er om wat de politie als geheel, gemeten buiten de organisatie, betekent voor het land. En dat is: Bar weinig.

Je kan zelfs zeggen: Minder dan het volk nodig heeft. Natuurlijk interesseert dat de politiek weinig, die hebben alleen maar een politie nodig die het volk in bedwang houdt, niet een politie die het volk veiliger maakt. Vandaar de nadruk op controles en boetes, om het even onder welk voorwendsel, om de gewone man te vertellen zich gedeist te houden, en niet op misdaadbestrijding.

Overigens gaan "meer middelen" weinig aan de politieprestaties verbeteren, zoals we wel vaker gezien hebben. Je kan er bijvoorbeeld het boekje "De Veiligheidsmythe" eens over openslaan. Maar ook gewoon de observatie dat als de aangestelden nu al niet begrijpen waar ze mee bezig zijn ze het met "meer geld" en "meer bevoegdheden" niet ineens beter zullen presteren. De gemiddelde blauwe pet is van goede wil maar hij moet tegelijkertijd goedkoop zijn, en dus niet kundig. Daarnaast is een hele hoop van het al vaker beloofde "meer blauw" niet op straat terecht terecht gekomen, maar achter bureautjes in de vorm van administratieve staf. Zeg maar zoals in de zorg "meer geld" zich meestal vertaalt niet naar handen aan het bed maar aan meer managers in pak. Er zijn dus gewoon niet genoeg kundige mensen in dienst, wat zorgt voor hoge werkdruk en alweer slechte prestaties.

En zoals je zelf zegt is ook bij de politie de leiding vooral omhooggevallen, en dus wreekt zich maar weer eens dat de "je hoeft niets inhoudelijks te kunnen om te kunnen managen" gewoon niet opgaat. Hoewel dat dus jaren wel als managementwijsheid gepredikt geworden is. En nog steeds zijn zulke aanstellingen vooral politiek getint, en niet inhoudelijk. Dus tsja. Ook daar helpt "meer geld" en "meer bevoegdheden" gewoon niet tegen.
25-11-2017, 12:01 door johanw
"Het oplossingspercentage - dat wil zeggen het aantal verdachten dat wordt doorgeleid naar het Openbaar Ministerie, afgezet tegen de geregistreerde criminaliteit - van cybercrimedelicten bedraagt 6 procent", aldus de minister.
Een vreemde definitie. Als ze de verkeerde pakken en die wordt vrijgesproken telt die zaak toch als opgelost?
Geen mandaten, geen bewegingsvrijheid, geen bescherming van binnenuit voor agenten die proberen hun werk te doen
Onzin, smerissen dekken elkaar altijd en het OM en de politie zijn 2 handen op een buik. Zie de moord op die gewurgde Antiliaan waar het OM als advocaat op treedt in de rechtszaal.
Zijn we een hackersgroep op het spoor, nadat ze geprobeert hebben mij te hacken.
Aangezioen ik ook redelijk beken bent met die materie en heb kunnen achterhalen waar ze zitten en hun werkwijze.
Gelijk bevriende beroepsmatige hackers erbij gehaald. Zij hebben hun servers gehackd en alle data eraf getrokken incl. Namen adressen enz.
Volgende dag aangifte willen doen bij lokale poliitie. Maar aangifte kan niet alleen maar een aantekening. Want ze snappen er niets van.
Dus jij hebt iemand gehackt en je hebt net bekend voor de politie? Kom jij dan maar eens even mee...
25-11-2017, 12:02 door Anoniem
Door Legionair: Gelijk bevriende beroepsmatige hackers erbij gehaald. Zij hebben hun servers gehackd en alle data eraf getrokken incl. Namen adressen enz.
Misschien hebben de verschillende politiemensen die je aangifte weigerden je wel een dienst bewezen. Op het moment dat je terughackt (of laat hacken) ben je namelijk zelf net zo illegaal bezig als die hackers. Als er formeel werk van was gemaakt dan weet ik niet of ze dat hadden kunnen negeren, je had mogelijk zelf juridische problemen gekregen dan.
25-11-2017, 22:21 door Legionnaire
Door Anoniem:
Door Legionair: Gelijk bevriende beroepsmatige hackers erbij gehaald. Zij hebben hun servers gehackd en alle data eraf getrokken incl. Namen adressen enz.
Misschien hebben de verschillende politiemensen die je aangifte weigerden je wel een dienst bewezen. Op het moment dat je terughackt (of laat hacken) ben je namelijk zelf net zo illegaal bezig als die hackers. Als er formeel werk van was gemaakt dan weet ik niet of ze dat hadden kunnen negeren, je had mogelijk zelf juridische problemen gekregen dan.

Ze konden er geen aangifte van maken en alleen maar een aantekening. Omdat de regela per egio verschillen en ik bv niet met. Een laptop met Ransomware opstartscherm.
De agent heeft alle tijd genomen, maar door gebrek aan kennis en dat is te begrijpen, een. Uitgebreid melding gemaakt en dire meteen doorgestuurd naar hun afdeling Cybercrime.
Eenmaal thuis kreeh ik de afdelig Cybercrime aan de lijn, maar ik had al snel in de gatwn, dat het ook voor hun een onbekende en ingewikelde materie is en niets konden beteken.
Dat is te. Begrijpen,alleen was ik verbaast dat ze met de data ook niets konden en zelfs ondernemingen die zich hiewrmee bezig houden, zelfs een bekend recherce bureau dit kleine onderneming helpt met het oplossen van beveeiligingspreoblemen.
Waar wi nu wel achter zijn gekomen, dat Nederland nog heel ver achterloopt omtrent Cybersecurity en zelfs bij de gerenomeerde bedriven die software aanbieden omtrent internewt beveiliging en dan heb ik het over de marktleders..
Daar schrok ik wel van en ook niets konden beteken en als advies kreeg, zorgen dat mijn bestueringssysteem up to date moest hebben en of ik wel een goede virusascanner heb en ze probeerde hun produkt aan mij te slijten.
Toen brak mijn klomp terewijl ik heb uitlegd wat mijn achtergrond is en mijn kennis...heel uniek.
En dan zie ik het bericht van hun.dat ze besmette apps, wel na melding van particulieren en de banken en dan vol trotsa en het overal te lezen en zelfs op journaal een hot item was en gepresen werden.
We hebben in een deuk gelegen en eigenlijk wel diep triest.
Tevens erg zorgeljk. Dat zij voor onze veiligheid moeten zorgen en ze komen erzelf ook niwet uit en hebben zelf last van backdoors en malware.
En wettelijk zijn wi etische hackers en voor mijn vrienden is dat hun dagelijks werk op de UT en hangf ik als buitenstaande erbij....
25-11-2017, 22:28 door -karma4 - Bijgewerkt: 26-11-2017, 07:20
Door johanw:
Geen mandaten, geen bewegingsvrijheid, geen bescherming van binnenuit voor agenten die proberen hun werk te doen
Onzin, smerissen dekken elkaar altijd en het OM en de politie zijn 2 handen op een buik. Zie de moord op die gewurgde Antiliaan waar het OM als advocaat op treedt in de rechtszaal.

Moord? Waar heb je het over man? Die Arubaan zei dat hij een wapen had en verzette zich bij aanhouding! Wat wil je nou dat de politie doet in zo'n geval? De beste stuurlui aan wal zouden 'm natuurlijk vriendelijk hebben toegesproken dat hij het niet moest doen en zo.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Mitch_Henriquez
26-11-2017, 10:17 door karma4
Door Legionair:
Ze konden er geen aangifte van maken en alleen maar een aantekening. Omdat de regela per egio verschillen en ik bv niet met. Een laptop met Ransomware opstartscherm.
De agent heeft alle tijd genomen, maar door gebrek aan kennis en dat is te begrijpen, een. Uitgebreid melding gemaakt en dire meteen doorgestuurd naar hun afdeling Cybercrime.
...
En wettelijk zijn wij ethische hackers en voor mijn vrienden is dat hun dagelijks werk op de UT en hang ik als buitenstaander er bij.
Laat je niet gek maken. Wat je zo loslaat ziet er uit als een prachtige kans voor een start-up. Daar kan je goed een rol bij hebben. Ik jou en je vriendjes liever aan de idealisten kant. Blijft opletten dat het niet afglijdt naar de foute gebieden.
Zo'n UT connectie met ruggenspraak moet je houden, het blijft een sterke factor zeker met een start-up.
26-11-2017, 17:49 door Anoniem
Als ze de dividenbelasting nou wat zouden verlagen i.p.v. in zijn geheel af te schaffen,

Dan snijdt het mes aan 2 kanten. Want die gemiste inkomensten blijven jaarlijks terugkomen.

En door het te verlagen komt er toch nog geld binnen welke je wellicht aan de bestrijding van cybercrime kan spenderen en tegelijk geef je een signaal aan die grote bedrijven. Waarvan we nog maar moeten afwachten of ze de productie niet wederom naar het buitenland overzetten.

Maar ja wat wil je met een geschiedenis student die er 7 jaar over deed.

Ik vind het op zijn minst opmerkelijk dat ze het zwart wit spelen,
27-11-2017, 09:18 door Anoniem
Door Legionair:
Door karma4:
Door Anoniem: Wat verwacht je ook van een organisatie die nog op Windows XP werkt, en waar de ICT hopeloos verouderd is? Het politieapparaat leeft nog in 2001. En de koffieautomaat is ook nog eens heilig. En dat meen ik serieus!
....
Als maatschappij zijn we er maar mooi gezegend mee.
Duidelijk slecht geïnformeerd en alleen maar op zeuren uit. Geen wonder dat als dat overslaat er zoveel zeurpieten zijn.
Oplospercentage kan beter maar is niet veel anders dan gangbare dieftstal [/url]https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83651NED/table?ts=1511558381058[/url]
Voor wat betreft je beweringen over de ICT. Pluis de jaarverslagen door en je ziet de onzin van de uitspraken van hopeloos verouderd. Wel het gangbare lobbyisme met missen van doelen in kwaliteit. Niet veel anders dan bij het bedrijfsleven door het bedrijfsleven. Let even op IV (de nieuwe aanduiding ICT) en Meos.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/11/16/eindrapport-aanvalsprogramma-ict-politie-aangeboden-aan-minister

Uit ervaring kan ik melden, dat de men bij Overheid en Politie absoluut geen verstand van zaken hebben omtrent ICT en Cyber Crime.
Al meer dan een jaar geleden. Zijn we een hackersgroep op het spoor, nadat ze geprobeert hebben mij te hacken.
Aangezioen ik ook redelijk beken bent met die materie en heb kunnen achterhalen waar ze zitten en hun werkwijze.
Gelijk bevriende beroepsmatige hackers erbij gehaald. Zij hebben hun servers gehackd en alle data eraf getrokken incl. Namen adressen enz.
Volgende dag aangifte willen doen bij lokale poliitie. Maar aangifte kan niet alleen maar een aantekening. Want ze snappen er niets van.
Eenmaal thuis. Telefoontje afdeling Cybercrime Politie,alles weer uitgelegd,maar begreep er ook weinig van en konden er niets mee en moest mijn provider maar bellen...Hahahaha...ongelofelijk
Sjonge jonge wat een sterk verhaal zeg.

zomaar eventjes de server gehackt en de gegevens verwijderd. Sure.. and I am the pope.
27-11-2017, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik moet altijd een beetje lachen met de verschijning van Grapperhaus (het zal de naam wel zijn), toch lijkt mij dit een serieuze minister. Die 6% is niet "bar weinig" zoals iemand hierboven schrijft maar best veel, zeker gezien het Cyber betreft, waar iedereen zich kan verschuilen achter proxies en anonimiseringsnetwerken zoals i2c (?) en Tor.

Wellicht betekent dit ook dat de cybercrime afdeling van de KLPD gewoon beter is geworden en meer middelen tot haar beschikking heeft. Als het geld meer zou gaan naar de techniek en techneuten i.p.v. lobbyisten en oude dames die maar wat roepen over "een fake login page van knab.nl/inloggen is een nieuwe techniek" zoals in Nieuwsuur, dan zou die 6% wel eens hoger kunnen uitvallen. Helaas zijn er eenmaal veel commissarissen en a-technische figuren die aan het hoofd staan van allerlei cyberdivisies en cyberarmies en weet ik veel meer, die nog nooit een exploit hebben gedraaid... Een beetje zoals een politielobbyist die er met de centen vandoor gaat terwijl anderen thuis op de bank zitten met een "burnout" omdat ze voor een schamel salarisje hun leven op de waag hebben gezet en door het oog van de naald zijn gekropen. Voorbeelden te over.
6 % IS bar weinig.

Als jij maar 6 % oplost van het werk waar je voor betaald wordt mag je je geen IT specialist noemen.
27-11-2017, 19:40 door karma4 - Bijgewerkt: 27-11-2017, 21:02
Door Anoniem: 6 % IS bar weinig.

Als jij maar 6 % oplost van het werk waar je voor betaald wordt mag je je geen IT specialist noemen.
Bij ict projecten faalt neer dan 80% en van die 20% die niet faalt is het de vraag of het wel nuttig was. Opdrachtgevers zouden wel eens blij met 6% kunnen zijn. Let wel echt succes niet die nep verhalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.