image

Ransomware ontregelt dienstverlening Amerikaans district

donderdag 7 december 2017, 11:50 door Redactie, 0 reacties

Een omvangrijke ransomware-infectie heeft de dienstverlening van het Amerikaanse district Mecklenburg ontregeld. Mecklenburg County is een county in de Amerikaanse staat North Carolina met meer dan 1 miljoen inwoners. Volgens de Charlotte Observer had een county-medewerker afgelopen dinsdag een e-mailbijlage geopend, waarna de ransomware zich verspreidde en bestanden op 48 van de 500 county-servers versleutelde.

Voor het ontsleutelen van de bestanden werd een bedrag van 23.000 dollar gevraagd. Door de infectie raakte een groot aantal systemen offline. Burgers konden daardoor geen belasting betalen of belastinggegevens opvragen, geen huwelijksverzoeken indienen, geen vergunningen aanvragen, geen reserveringen doen alsmede allerlei andere zaken, zoals transport voor oudere patiënten. Politie moest vanwege de ransomware arrestanten en gevangenen die vrijkomen handmatig verwerken, wat meer tijd in beslag neemt. De hulplijn voor huiselijk geweld werd meteen met voicemail beantwoord, zo meldt AP. Volgens de autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat er persoonlijke informatie van inwoners of medewerkers is gestolen.

"Ik ben vol vertrouwen dat onze back-upgegevens veilig zijn en we de middelen hebben om dit probleem zelf op te lossen. Het zal de nodige tijd in beslag nemen, maar met geduld en hard werk zullen al onze systemen zo snel als mogelijk weer online zijn", zegt countymanager Dena Diorio. Via Facebook laten de autoriteiten weten dat de telefoon- en e-mailsystemen inmiddels weer functioneel zijn, maar andere systemen vanwege de ransomware-infectie beperkte functionaliteit hebben of nog helemaal niet beschikbaar zijn. Volgens functionarissen kan het nog dagen duren voordat alle systemen zijn hersteld.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.