image

VS beschuldigt Noord-Korea van WannaCry-ransomware

dinsdag 19 december 2017, 10:24 door Redactie, 14 reacties

De Amerikaanse regering heeft voor het eerst Noord-Korea direct verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak van de WannaCry-ransomware in mei van dit jaar. In een opinie voor de Wall Street Journal zegt Thomas Bossert, assistent van president Donald Trump, dat er direct bewijs is dat Noord-Korea achter de aanval zat. "De aanval was wijdverbreid en kostte miljarden, en Noord-Korea is direct verantwoordelijk."

Volgens een regeringsfunctionaris zal het Witte Huis vandaag met een uitgebreidere verklaring komen waarin Noord-Korea wordt beschuldigd, zo meldt Reuters. Eerder dit jaar stelde de Washington Post aan de hand van een intern rapport van de NSA dat Noord-Korea al van betrokkenheid bij de uitbraak van de WannaCry-ransomware werd verdacht.

De ransomware kon zich verspreiden via een exploit die bij de NSA was gestolen en in april van dit jaar openbaar werd gemaakt. Het beveiligingslek in de smb-service van Windows waar de exploit misbruik van maakt was al in maart door Microsoft gepatcht, maar veel organisaties hadden de update niet uitgerold. Ook toen het beveiligingslek een week na het verschijnen van de NSA-exploit actief werd aangevallen werden systemen niet gepatcht en bleven gewoon toegankelijk via het internet, totdat WannaCry zich op 12 mei verspreidde.

Reacties (14)
19-12-2017, 10:40 door Anoniem
Pyongyang heeft dan natuurlijk ook de beste en slimste exploit programmeurs ter wereld in dienst ;-)
19-12-2017, 10:40 door quikfit - Bijgewerkt: 19-12-2017, 10:42
De ''U Naait Ons Steeds'' zou nooit lopen kloten in/met andermans systemen.
Het is weer tijd voor wat oorlog om de Amerikaanse economie weer eens een boost te geven.
19-12-2017, 11:34 door Anoniem
Het is weer tijd voor wat oorlog om de Amerikaanse economie weer eens een boost te geven.
Dit.
19-12-2017, 11:50 door Anoniem
Dit hele zaakje stinkt naar WWiii met Noord-Korea.
19-12-2017, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Dit hele zaakje stinkt naar WWiii met Noord-Korea.
Door Anoniem: Dit hele zaakje stinkt naar WWiii met Noord-Korea.
Door Anoniem: Dit hele zaakje stinkt naar WWiii met Noord-Korea.

Zoveel steun hebben de muricans niet meer :) geloofwaardig zijn ze ook niet. Oorlog in Irak? Wat was de reden daar ook al weer van? Alles is gebaseerd op fictie. Oorlog in Libië, Afganistan, Syrië etc.. Ik denk dat de meeste Nederlanders meer vertrouwen in corrupte Putin hebben dan in de VS. De VS zit als bondgenoot ons af te tappen en bedrijfs/staatsgeheimen te stelen.
19-12-2017, 14:03 door [Account Verwijderd]
Zolang honden tegen elkaar blaffen bijten ze (nog) niet.
Maar hoe lang die vlieger nog opgaat?
Het intrigeren en over en weer beschuldigen kent een grens. Wanneer er op diplomatiek niveau geen enkele communicatie meer mogelijk is wordt het tijd een noodvoorraad blikvoer aan te leggen en een schuilkeldertje in te richten - onder de keldertrap is het dringende advies van 'deskundigen'. Oh....en vergeet vooral de jodiumtabletjes niet (goed voor de schildklier)
19-12-2017, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: Dit hele zaakje stinkt naar WWiii met Noord-Korea.
Het maakt niet uit hoe je het noemt.
Zolang het grootste concentratiekamp ter wereld opgeruimd wordt, des te beter.
19-12-2017, 18:51 door Anoniem
Door Anoniem: Pyongyang heeft dan natuurlijk ook de beste en slimste exploit programmeurs ter wereld in dienst ;-)

In theorie kan ik het me wel voorstellen... Slome of geen internet verbinding, een Linux box... dan ga je eerder programmeren in assembly dan de hele dag chatten en pron kijken lijkt mij.

Ze hebben trouwens wel kennis van IT want hun Linux distributie heeft allerlei custom kernels die de activiteiten van eindgebruikers tracken! Dat is best creepy. Ik geloof dat Red Star Linux bij het openen van PDF's of andere documenten serial nummers van harddisks toevoegt... Zo weten ze precies wie welk bestand heeft ingezien ook in de offline wereld.
19-12-2017, 19:39 door Anoniem
Ik kan op zich wel begrip opbrengen voor de houding om de dader van Wannacry - wie dat ook zijn moge - te zoeken. Ook al staan alle deuren en ramen wagenwijd open, inbraak blijft inbraak.

Dat neemt niet weg dat ook de VS, en in het bijzonder de NSA, niet vrijuit gaat. Waarom? Omdat ze nalatig zijn geweest. NSA is door diverse deskundigen, Bruce Schneier (onder anderen https://www.schneier.com/blog/archives/2016/02/simultaneous_di.html, https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2013/10/04/why-everyone-is-left-less-secure-when-the-nsa-doesnt-help-fix-security-flaws/?utm_term=.bf36fe5dfd64, https://paulciano.org/2014/06/internet-subversion/) voorop, er ten overvloede en bij herhaling voor gewaarschuwd dat hun NOBUS concept (dat ze het geheim van kwetsbaarheden voor zichzelf zouden kunnen houden zodat systemen onveilig voor hun en tegelijk veilig voor alle anderen zouden zijn) op drijfzand is gebaseerd. Men wenste (en wenst nog steeds) niet te luisteren. En prompt blijkt - WannaCry is niet het enige voorbeeld: https://www.security.nl/posting/543408/Aanvallers+installeren+cryptominer+via+Struts-+en+NSA-exploits dat de deskundigen hun vak verstaan. Op zo'n moment kom je in de situatie waarin men beter had kunnen en moeten weten, dat doelbewust nagelaten heeft en de gevolgen volstrekt voorspelbaar zijn. Nalatigheid dus.
19-12-2017, 20:55 door Anoniem
Door Anoniem: Zoveel steun hebben de muricans niet meer :) geloofwaardig zijn ze ook niet. Oorlog in Irak? Wat was de reden daar ook al weer van? Alles is gebaseerd op fictie. Oorlog in Libië, Afganistan, Syrië etc.. Ik denk dat de meeste Nederlanders meer vertrouwen in corrupte Putin hebben dan in de VS. De VS zit als bondgenoot ons af te tappen en bedrijfs/staatsgeheimen te stelen.

Je hebt 1 ding echter niet meegenomen in je beredenering. De vorige oorlogen was de (Nederlandse) bevolking ook tegen maar de overheid heeft zijn eigen agenda en als de VS vraagt, dan draaien wij. En zelfs nu ze onze vrijblijvende! inspraak monddood willen maken zegt eigenlijk wel genoeg over dat wat 99% van de Nederlanders wil, niet overgenomen zal worden door heren en dames politici die hier een appartementje aannemen, daar een reisje, hier een commisariaat en daar een raad van bestuurtje...
19-12-2017, 23:29 door Anoniem
Dit keer een cyber war false flag dan?

Die hebben we nog niet gehad, namelijk een aanval vanwege cyber weapons of mass destruction.

We vechten het uit met eentjes en nulletjes. Oen is de bozerik, want MSM die het zegt?
20-12-2017, 01:13 door Woopie
19-12-2017, 18:06 door Anoniem

Troll alert!

Het Noord-Koreaanse Volk vereert hun leiders en weet niet beter.
De propaganda van het westen is bij deze anoniem (en vele anderen) succesvol geweest, zo blijkt maar weer eens.
20-12-2017, 11:31 door Anoniem
Door Woopie:
19-12-2017, 18:06 door Anoniem

Troll alert!

Het Noord-Koreaanse Volk vereert hun leiders en weet niet beter.
De propaganda van het westen is bij deze anoniem (en vele anderen) succesvol geweest, zo blijkt maar weer eens.

Omdat, als je dat niet doet in N korea,. je waarschijnlijk gewoon opgeruimt word, of een hersenspoeling krijgt....
22-12-2017, 10:08 door Anoniem
Door Woopie:
19-12-2017, 18:06 door Anoniem

Troll alert!

Het Noord-Koreaanse Volk vereert hun leiders en weet niet beter.
De propaganda van het westen is bij deze anoniem (en vele anderen) succesvol geweest, zo blijkt maar weer eens.
Het zou wel eens kunnen dat ze wel degelijk beter leven maar dat het te gevaarlijk is om tegen het regime in te gaan:
There are a lot of people in North Korea who have no faith in their regime. They're smart, they know what's going on in the world, but they feel powerless to change it, and they realize that if they were to engage in any act of dissent that it would not just be them, but their whole family, their parents, their cousins, their siblings, nieces, and nephews who would be punished. They decide that it's best to go along with the system.

I remember meeting a coal miner on the Chinese border. He'd gotten out very, very recently. He said to me, "I know that our regime is to blame for our situation. My neighbor knows our regime is to blame. But we're not stupid enough to talk about it." This was already in the early 2000s, after the famine.
Dit komt uit een interview met Barbara Demick, een Amerikaanse journaliste die in Seoul en Peking gestationeerd is geweest, een obsessie voor dat geheimzinnige Noord-Korea ontwikkelde en een zo compleet mogelijk beeld op te bouwen van hoe het leven daar is door vluchtelingen in interviews hun levens te laten reconstrueren.
https://www.vox.com/2017/12/21/16803216/north-korea-trump-war
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.