image

Surveillant veroordeeld wegens lekken uit politiesystemen

dinsdag 30 januari 2018, 15:00 door Redactie, 5 reacties

Een 25-jarige politiesurveillant uit Apeldoorn is veroordeeld tot een boete van 1500 euro voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit politiesystemen. Tegen een ex-medewerker van de Koninklijke Marechaussee is voor hetzelfde vergrijp een gevangenisstraf van 12 maanden geëist.

De politiesurveillant bekende dat hij vanaf december 2014 tot en met juni 2016 informatie over voertuigen en personen in de computersystemen van de politie opvroeg en deze soms zeer gevoelige informatie met zijn ex-vriendin, ex-schoonmoeder en een vriend deelde. De politiesurveillant wist dat hij hiermee zijn ambtsgeheim schond, zo laat de rechter weten.

Volgens de rechter heeft de man door het schenden van zijn ambtsgeheim inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de maatschappij in de politie mag en moet kunnen hebben. "Een politieambtenaar neemt een bijzondere plaats in de samenleving in. Van hem wordt daarom volledige integriteit verwacht", aldus de rechter.

Koninklijke Marechaussee

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie tegen een voormalige medewerker van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) een gevangenisstraf van 12 maanden voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit computersystemen. De man was tussen november 2013 en september 2015 op Schiphol werkzaam in de functie van opsporingsambtenaar als ict'er. Uit onderzoek is gebleken dat de man in die tijd 32 keer informatie in een computersysteem heeft opgevraagd. Deze bevragingen zijn volgens de officier van justitie niet passend bij de aard van de werkzaamheden van de man destijds.

Volgens de officier heeft de man bekend dat hij de bevragingen heeft uitgevoerd en de resultaten daarvan heeft gedeeld met derden. Dat deed hij door foto’s van het scherm te maken, waarna de foto’s werden bewerkt en afgedrukt. De man wist dat hij vertrouwelijke informatie niet mocht delen. Volgens de verdachte is hij onder druk gezet om dat toch te doen: iets wat volgens de officier van justitie niet vast is komen te staan. De 53-jarige wordt opzettelijk schenden van het ambtsgeheim ten laste gelegd. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem doet op 12 februari uitspraak.

Reacties (5)
30-01-2018, 16:05 door Anoniem
1500 euro boete voor een BOA is natuurlijk een lachtertje; een KMer krijgt 12 maanden cel wegens 'schaden van vertrouwen van de maatschappij'; alsof dat niet voor de BOA geldt ?!?! Ook die heeft juridisch een bijzondere status en zodanig misbruik van het gestelde vertrouwen gepleegd ! Daarnaast heeft ie misschien wel 10x zoveel geld ontvangen voor het verschaffen van de informatie en is het bedrag dus echt een lachertje ...

Ik quote uit de uitspraak van het hof: "Verdachte heeft zich in zijn hoedanigheid van surveillant bij de politie meermalen en gedurende een langere periode schuldig gemaakt aan schending van zijn ambtsgeheim. "

Prima deal die 1500 euro dus, ik zou ervoor tekenen als verdachte, zeker omdat een taakstraf ook nog eens ontweken is :(
30-01-2018, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem: 1500 euro boete voor een BOA is natuurlijk een lachtertje; een KMer krijgt 12 maanden cel wegens 'schaden van vertrouwen van de maatschappij'; alsof dat niet voor de BOA geldt ?!?!
Waar haal je vandaan dat het een BOA betreft? In de rechtspraak staat enkel "politiesurveillant".

Ook die heeft juridisch een bijzondere status en zodanig misbruik van het gestelde vertrouwen gepleegd
Het is maar een BOA. Zolang die lui rondlopen met geplastificeerde nep pasjes lach ik ze in hun face uit. Meestal hebben ze (uit het zicht) een Hoofdinspecteur of Commissaris klaarstaan. Met een echt pasje! I.p.v. een pasje wat een 14 jarige kan produceren.

Daarnaast heeft ie misschien wel 10x zoveel geld ontvangen voor het verschaffen van de informatie en is het bedrag dus echt een lachertje ...
Hierin moet ik je gelijk geven! Maar het bewijzen daarvan kan lastig, al dan niet onmogelijk zijn.

En de vraag blijft staan: BOA?

Wel een mooi verschil. Politiesurveillant 1500e boete. KMAR 12 maanden (landverraad?), 't leger is strenger!
30-01-2018, 19:19 door Bitwiper
Gelukkig is het ondenkbaar dat zoeits gebeurt met gegevens verkregen via de aanstaande sleepwet.

Toch?
30-01-2018, 19:24 door Anoniem
1. De KMAR medewerker valt onder militaire kamer van de rechtbank. Een BOA niet
2. Bij de BOA betreft het de veroordeling. Bij de KMAR betreft het slechts de eis, op 12 februari 2018 pas de uitspraak.
31-01-2018, 09:38 door Anoniem
Door Bitwiper: Gelukkig is het ondenkbaar dat zoeits gebeurt met gegevens verkregen via de aanstaande sleepwet.

Toch?

De sleepwet-data wordt niet bepaald toegankelijk gemaakt voor BOA's, Politiemensen, KMAR of andere partijen die daar niet mee om kunnen gaan.
Ik pleit hier niet voor de wet, maar het aantal 'foute medewerkers' bij de AIVD en MIVD in de afgelopen 10 jaar zijn op 1 hand te tellen.
Sleepwet is hier dus geen onderdeel van de discussie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.