image

Britse rechters noemen massasurveillance onrechtmatig

dinsdag 30 januari 2018, 14:00 door Redactie, 9 reacties

Het Britse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat massasurveillance door de Britse overheid onrechtmatig is. De wetgeving die de massasurveillance mogelijk maakt wordt de "Snoopers' Charter" genoemd en geeft de overheid de bevoegdheid om telefoon- en internetgedrag op te slaan.

Volgens de rechters schendt de wetgeving de rechten van Britse burgers omdat toegang tot verzamelde internet- en telefoongegevens niet is beperkt, waardoor overheidsinstanties er toegang tot kunnen krijgen ook als er geen verdenking van een ernstig misdrijf is. Tevens schiet de controle op de toegang tekort. Door deze tekortkomingen is de wetgeving inconsistent met Europese wetgeving, aldus de rechters.

De zaak was aangespannen door Tom Watson, plaatsvervangend leider van de Labour Partij, en ondersteund door burgerrechtenbeweging Liberty. Volgens Liberty houdt de uitspraak in dat grote delen van de Snoopers' Charter onrechtmatig zijn en snel moeten worden vervangen. "Deze wetgeving schoot vanaf het begin al tekort. Het werd net voor het reces door het Parlement heen gejaagd zonder behoorlijk parlementair toezicht", aldus Watson.

"Wederom heeft een Britse rechtbank geoordeeld dat het extreme massasurveillance-regime van de overheid onrechtmatig was. Deze uitspraak maakt het kristalhelder voor ministers dat ze de mensenrechten schenden", zegt Liberty-directeur Martha Spurrier. "Geen enkele politicus staat boven de wet. Wanneer zal de overheid stoppen met het onderhandelen met rechters en een surveillancewetgeving opstellen die onze democratische vrijheden in acht neemt." In afwachting van de uitspraak zou de Britse overheid al hebben besloten dat de wet moet worden aangepast, maar de voorgestelde plannen voldoen nog altijd niet, aldus Liberty.

Reacties (9)
30-01-2018, 16:20 door Anoniem
Doet'ie ook alleen maar omdat dat Snoopers' Charter een vehikel van Theresa May is. Maargoed, dit is zeker niet het enige wat de Britten aan massasurveillance hebben lopen. Wat de denken van de ANPR cameras en de ongelimiteerde opslag daarvan? Als dit onrechtmatig is, hoe zit het dan daarmee?
30-01-2018, 16:25 door Anoniem
"Door deze tekortkomingen is de wetgeving inconsistent met Europese wetgeving, aldus de rechters"

Dat geldt hier niet.... onze wetgeving is/wordt volstrekt consistent met Europese wetgeving. Engelse en Nederlandse massasurveillance verschilt immers aanzienlijk..... HAHAHA wat een wereld van Fascisten is dit geworden. Ooit verzetten wij ons daartegen. Nu regeren hier de fascisten....
30-01-2018, 16:51 door Anoniem
Hollandse gebakken peren : '5-20' jaar achterlopen

2013
https://tweakers.net/nieuws/92339/britse-geheime-dienst-gaf-aivd-advies-over-omzeilen-wetgeving-tegen-afluisteren.html
De Britse geheime dienst GCHQ zou de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD adviezen hebben gegeven hoe zij hun afluistermogelijkheden voor internetverkeer kunnen vergroten.

Ook gaf GCHQ juridisch advies hoe juridische barrières omzeild konden worden.

Nederland gaat stug door met het verder afbreken van de rechtstaat, stug door met het in voeren van de sleepnetwet wiv.
Historische gezien is dat raar, ruim na de snowden affaire waarbij de hele wereld de schellen van de ogen viel opteerden wij juist voor een anti rechtsstatelijk systeem dat snowden zo genadeloos blootlegde.
Waar de vs maatregelen nam om uit de bocht gevloge massasurveillance aan banden te leggen gingen wij door om haar in te voeren.

Dat uitwerken van dat systeem deden we mede op advies van de britten.
Hoe kan je binnen een rechtsstatelijk systeem met vele wankele waarborgen, de waarborgen omzeilen om de rechtsstaat naar eigen hand te zetten?
En nu blijkt endelijk dat ook in GB de ogen geopend zijn, dat massasurveillance op onschuldige burgers niets met vrijheid te maken heeft en ook niets met een rechtsstaat.

Maar wat doet nederland?
Nederland gaat door.
Nederland gaat door met gebruikmaking van oude adviezen om misbruik te maken van lacunes in de waarborgen van wetgeving tot behoud van een rechtsstaat.

En nu probeert men ons nog een beetje te paaien met afgedwongen halve cijfers over tapstatistiek.
Terwijl iedereen weet, het kritische landsdeel tenminste, dat cijfers en statistiek al jaren wordt misbruikt en geflatteerd voor eigen politieke doelen en gunstige beeldvorming.
Krijgen we rondom een referendum waarvan de uitslag vooraf al publiekelijk door de politiek is afgeserveerd dan ineens allerhande halve en samengevoegde statistiek te zien waaruit dan blijkt dat het allemaal super meevalt, dat nederland na antartica het minst tappende land van de wereld is.

Het zou me niets verbazen, wat kan ons nog verbazen in een land waar het vertrouwen door de overheid in die overheid behoorlijk maximaal onderuit wordt geschopt met media bespelende diensten en vele halve waarheden en bedrog?
De wereld leert van haar fouten maar nederland niet, zij gaat nog door, door tot het gaatje, tot het struikelsteentje dat wereldwijd allang is gezien, maar wij eigenwijs denken te kunnen omzeilen door het stug te negeren.

Je kan eigenlijk maar 1 dingen hopen, en dat is dat het spoedig heel erg misgaat.
We moeten hier eerst gigantisch op onze bek om te leren van publiek bekende fouten.
Jammer alleen dat het elke keer ten koste gaat van vele onschuldigen en dat de politieke en ambtelijke veroorzakers ervan meestal buiten schot blijven.

Wat we krijgen is een oorlog tegen burgers middels massacontrole onder het mom van terrorisme bestrijding.
Het doel van terrorisme is om een maatschappij te splijten, uit balans te brengen en te veranderen.
Dat is ze goed gelukt met behulp van de nederlandse politiek en diensten die deze gelegenheid van dreiging volledig hebben aangegrepen om een eigen al lang bestaande agenda door te voeren en het terrorisme daarvan de schuld te geven.

Dat is een regelrecht strategisch pervers politiek amoreel langetermijn misbruik van macht.
Wat dat betreft verschillen we in principiele essentie niet zo heel veel van de landen die we over het algemeen publiek terecht wijzen, we zijn toch nog toe alleen wat beter in het verhullen van de output en kiezen her en der een andere vorm daarvoor; geen hangende burgers in het openbaar aan lantaarnpalen, dat is helemaal niet nodig, digitaal profileren en isoleren op termijn is ook heel efficient, schoon en stil.
Maar met de werkelijke uitgangspunten van de rechtsstaat gebaseerd op werkelijke vrijheid heeft het weinig meer te maken.

Dat andere landen hun eigen rechtsstatelijke princiepes ook ondergraven is geen reden dat na te volgen, maar we doen het wel met vele jaren vertraging door te blijven navelstaren als het ons toevallig heel erg goed uitkomt.

Maar het is al een paar seconden voor twaalf en de ogen moeten open.
Bijvoorbeeld.
Nederland is de laatste weken in de ban van een paar nederlandse televisieseries, als we de lagere school perikelen even overslaan en naar de reisdocu van dat rode land zappen: binnenkort, ergens aan het einde zal er een item zijn dat gaat over het soort digitale surveillance dat we zullen moeten gaan vrezen en waarvoor hier nu de infrastructuren en contouren voor gebruik worden mogelijk gemaakt.

Een voetgangersstoplicht met een waarschuwing, wie door rood loopt zal middels gezichtsdetectie worden opgespoord en een aantekening krijgen.
5 aantekeningen houden in dat je niet meer in aanmerking komt voor vele zaken waar burgers recht op hebben.
Digitaal uitgezonderd van de lokale maatschappij waarvan je deel uitmaakt(e) en waar vrijwle alles digitaal geregeld en gecontroleerd wordt.

Dan kan je vrijwel niets meer, behalve ongeveer, bedelaar worden of vertrekken.

Eng he?
Opmerkelijk genoeg hebben we de basis van een dergelijk systeemhier al en het heet het risicoprofileringssysteem SyRI.
https://www.security.nl/posting/545892/Rechtszaak+tegen+de+Staat+over+risicoprofilering+burgers?channel=twitter

De nederlandse overheid zet al jaren maxmaal in op het verzamelen en combineren van data.
Menig regering heeft de afgelopen jaren laten zien dat het volstrekt lak heeft aan zorgen bij, aantekeningen bij, of ronduit protest tegen beleid.
Het vertrouwen neemt zienderogen af en heeft zich vertaald in een volledig versplinterde en extremer geworden politiek landschap wat weer een reden is om meer surveillance te willen invoeren en minder inspraak voor de burger, denk maar aan het afschaffen van de referendumwet die al vergaand was uitgekleed.

En ondertussen blijven wij ons periodiek druk maken over het buitenland maar doen er weinig aan de rechtsstaat hier te beschermen, integendeel!
We laten ons blij maken met een rechtje achteraf, tapstatistiek openbaar bij invoering van de mogelijkheid een land continue geheel te tappen.
Dan houden we nog maar 12 taps per jaar over, elke provincie 1 gehele tap per jaar.
Als dat geen winst bij publiekekelijk gepubliceerde relatieve afname is.

Statistiek, machtig mooi en het werkt, steeds weer!
Voor de macht welteverstaan.
Maar voor vele burgers zal het ideel erger dan de kwaal zijn en resulteren in definitief groot verlies aan werkelijke rechten en vrijheid.

Het komt eraan maar we willen het maar niet zien en laten ons net genoeg verleiden met korte termijn voordeel, het aloude 'brood en spelen' en gemak.
De vraag is niet of dit helemaal mis gaat maar wanneer.
Als die vraag tenminste gesteld wordt en je het interesseert.
30-01-2018, 19:04 door karma4
Door Anoniem: "Door deze tekortkomingen is de wetgeving inconsistent met Europese wetgeving, aldus de rechters"

Dat geldt hier niet.... onze wetgeving is/wordt volstrekt consistent met Europese wetgeving. Engelse en Nederlandse massasurveillance verschilt immers aanzienlijk..... HAHAHA .....
Arme Britten ze hebben met de Brexit geen enkel weg van beroep meer. Met de totale macht aan de eigen regering is oude feodale gedoe vrijwel hersteld. En dan geloven dat brexit alle problemen op zou lossen. Zeg maar vals voorgelicht.
Opletten dat fascisten niet vaker dat stukje herhalen.
30-01-2018, 20:00 door Anoniem
Aan Karma4 19:04

Ik denk dat je mijn reactie niet echt goed begreep, of mijn sarcasme niet begreep.
Ik zal het anders formuleren: Een britse rechter toetst massasurveillance aan Europese regels, en besluit dan dat die surveillance onrechtmatig is op grond van die regels. Hier in Europa is er massasurveillance, en die wordt kennelijk anders getoetst aan diezelfde regels.

Dat noem ik fascistisch. De britten die de Eurozone gaan verlaten, passen de europese wetgeving kennelijk wél toe, en Europa zelf doet dat niet. Fascistische Nederlandse Regeringen en Partijen.....
30-01-2018, 21:08 door Anoniem
Anoniem 16:51
Gelukkig zijn er nog mensen die kunnen nadenken.... Dank je voor je heldere verhaal.

Jammer dat we in een land leven, dat volstrekt is doorgeslagen. Dat sterk Fascistische trekken begint te vertonen....
En waar nog maar een kleine minderheid zich daarover druk lijkt te maken.

De strijd, die geen strijd is geweest, lijkt al gestreden.
31-01-2018, 14:54 door karma4
Door Anoniem: Aan Karma4 19:04

Ik denk dat je mijn reactie niet echt goed begreep, of mijn sarcasme niet begreep.
Ik zal het anders formuleren: Een britse rechter toetst massasurveillance aan Europese regels, en besluit dan dat die surveillance onrechtmatig is op grond van die regels. Hier in Europa is er massasurveillance, en die wordt kennelijk anders getoetst aan diezelfde regels.

Dat noem ik fascistisch. De britten die de Eurozone gaan verlaten, passen de europese wetgeving kennelijk wél toe, en Europa zelf doet dat niet. Fascistische Nederlandse Regeringen en Partijen.....
Je hebt mijn sarcasme kennelijk niet goed begrepen. In de EU is er geen massasurveillance ook al wordt dat her en der als mening uitgedragen.
Het spaanse gevolg als EU van recht op verwijderen vindbaarheid, Schrems en veel meer.
Netjes getoetst als moet je soms wat langer er mee bezig willen zijn.
Dat het niet exact gaat zoals jij zo wensen heet democratie geen facisme. Misschien heb ooit geleerd waarde letters NSDAP voor stonden en hoe het ingevuld werd. Newspeak op zijn best.

De britten lijken er met de brexit voor gestemd te hebben om een democratie op te heffen. Het is nu nog wat achterhoede zaakjes maar de adel nieuw/oud krijgt alles voor het zeggen daar.
31-01-2018, 23:24 door Anoniem
Nou ik vind EU toch wel heel duidelijk -isme-achtige trekjes vertonen. Met hele kleine subtiele stapjes en soms nog wat sneller naar de geplande federatieve heilstaat, of dat ingevuld zal worden als Vierde Rijk of een nieuw soort van EUSSR valt nog maar te bezien.

Men leert van de recente geschiedenis. Sommigen leren helaas niets van de geschiedenis en herhalen deze alleen maar.

Als men al gaat spreken van Poolse concentratiekampen.Bijna of "Arbeit Macht Frei" een Poolse slogan was (Duitse kampen in bezet Polen is wat men wil herbenoemen) is wel een gotspe eerste klas en nog een heel wat jongeren in West-Europa geloven zulke aperte geschiedsvervalsing terwijl het wordt herhaald in de Duitse media en in de USA (die het geschiedenisboek al hebben weggegooid lijkt wel, want hun geheugen begeeft het telkenmale). Vanuit Israël hoor je ook al de fabel van de "Poolse concentratiekampen". Ja de uiteindelijke winnaar in de geschiedenis buigt het verhaal bij (IBM, Bayer, Ford).

Mettertijd wordt het Englandspiel van eertijds ook nog goedgepraat en bestond er geen enkele bunkerbouwer in de oorlog maar alleen maar mensen in het verzet, dat ons later de EU bracht.

Dus pas op met je stellige uitspraken. Wie zei dat ook al weer: "Het kan verkeren"?
02-02-2018, 07:06 door karma4
Door Anoniem:[/i...
Men leert van de recente geschiedenis. Sommigen leren helaas niets van de geschiedenis en herhalen deze alleen maar.
..
Wie zei dat ook al weer: "Het kan verkeren"?[/quote]Nogal een spaans brabantse klucht uit de oude doos. Al zie je het, dan herken je het niet.

Voor de verwijzing nar het - isme, zoek eens op wat er in de jaren 20-30 speelde. In onze (nog) vrije democratie mag je dat soort kennis tot je nemen. Google is your friend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Volkenbond
De EU is geen bedreiging als opvolger van de volkenbond wat anders ander wel. Bredero was zo dom niet. Opvallend dat er uit willen stappen als een opmaat voor wat anders. Je zult maar in de jaren 20 30 geboren zijn. Je kun dat soort mensen nog spreken het worden er snel minder.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.