image

Facebook, Google Plus en Twitter passen voorwaarden aan

donderdag 15 februari 2018, 12:26 door Redactie, 5 reacties

Facebook, Google Plus en Twitter passen onder druk van Europese toezichthouders hun algemene voorwaarden aan, zo laat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag weten. Uit onderzoek van de Europese consumententoezichthouders bleek dat gebruikers via 'de kleine lettertjes' vaak akkoord gaan met voorwaarden die hun rechten beperken op een manier die niet mag.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om een koop te ontbinden, de gang naar een lokale in plaats van een Amerikaanse rechter en ruimere aansprakelijkheid ten gunste van de gebruiker. Google heeft deze aanpassingen voor Google Plus naar tevredenheid doorgevoerd, aldus de ACM. Facebook en Twitter schieten volgens de toezichthouder nog op verschillende punten tekort, bijvoorbeeld rond het verwijderen van accounts. Facebook schrapt daarnaast uit de algemene voorwaarden dat reclame niet als zodanig herkenbaar hoeft te zijn.

De socialmediaplatforms hebben toegezegd de wijzigingen in alle taalversies uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal dit jaar door te voeren. "Dit betekent voor consumenten dat zij te maken krijgen met eerlijkere algemene voorwaarden bij deze online platforms", aldus de ACM. Afhankelijk van de uiteindelijke aanpassingen beraadt de ACM zich met de andere toezichthouders op vervolgacties.

Reacties (5)
15-02-2018, 13:01 door Anoniem
Nu moet de EU nog recht op schadevergoeding introduceren. Zodat als die bedrijven het nodig vinden continu hun policies te wijzigen, dat ze je ook betalen voor het lezen van die wijzigingen.
15-02-2018, 19:21 door Anoniem
De kleine lettertjes zouden ze inderdaad eens moeten afschaffen, zo niet, een dikke boete geven! M'n weet al langer dan honderd jaar dat die over het oog worden gezien. Voortaan verplichten de kleine lettertjes in het vet zetten!
15-02-2018, 20:34 door Anoniem
Gewoon die rotzooi niet gebruiken.
.
15-02-2018, 20:40 door Anoniem
Waarom denk je dat die ROTzooi ''gratis'' is?

Zodra jij betaald voor het afnemen van zo'n dienst, dan heb je ineens rechten.
En dat is dus precies hetgene wat ze jouw (en de rest van de wereld) niet gunnen.
Dat zijn grote jongens; alleen maar ik ik ik ik ik ik en de rest stik.
18-02-2018, 20:45 door karma4
Door Anoniem: Nu moet de EU nog recht op schadevergoeding introduceren. Zodat als die bedrijven het nodig vinden continu hun policies te wijzigen, dat ze je ook betalen voor het lezen van die wijzigingen.
Onderdeel van de gdpr. Is al 2 jaar geregeld. Die 2 jaar is de periode dat iedereen kon wennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.