image

Grapperhaus kijkt naar uitbreiden PNR voor hogesnelheidstrein

woensdag 28 maart 2018, 10:14 door Redactie, 21 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderzoekt op dit moment of het PNR-systeem (passenger name records) ook naar hogesnelheidstreinen kan worden uitgebreid "en als dat wat wordt, wie weet naar bussen, maar daar zijn we in ieder geval echt nog niet", aldus de minister tijdens het vragenuur.

De minister reageerde op vragen van D66-Kamerlid Den Boer over het nieuws dat Grapperhaus aan het kijken is of passagierslijsten van touringcars in Nederland gecontroleerd moeten worden, zoals België van plan is. "Op dit moment zijn we druk bezig om de PNR-richtlijn naar nationale wetgeving om te zetten. De richtlijn is gericht op het gebruik van passagiersgegevens voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit, in eerste instantie gericht op luchtvaartmaatschappijen", zo liet minister Grapperhaus weten.

"Terroristen laten zich niet beperken door de manier van reizen. Het kan dus zijn dat het gebruik van passagiersgegevens, het is denk ik wel zeker, dat dit gaat bijdragen aan adequate opsporing. We moeten nu kijken, nu we met de luchtvaart straks in de wetgeving grote stappen gaan maken, of het zinvol zou zijn om die uit te breiden", ging de minister verder. Grapperhaus merkte op dat Nederland op dit moment met andere landen kijkt om de PNR-richtlijn uit te breiden naar in eerste instantie hoge snelheidstreinen.

In het verlengde daarvan wordt informeel ook gesproken hoe dit zou zitten met het internationale busverkeer. D66 zegt zich zorgen te maken over de proportionaliteit van de maatregelen. "Wij zijn bang dat de passagier hiermee de grote verliezer is", aldus Den Boer. Grapperhaus antwoordde daarop dat het gaat om verkennende gesprekken over het gebruik van passagiersinformatie in andere vervoersmiddelen en dit niet voor grenscontroles is bedoeld.

Reacties (21)
28-03-2018, 10:17 door Anoniem
Misschien omdat Grapperhaus Duits klinkt hoor, maar ik vind het een eng mannetje met zijn ideeën...
28-03-2018, 10:20 door Anoniem
De beste man heeft duidelijk ambitie. Om de grootste burgerhatende datagraaier van het land te worden.

Het maakt kennelijk echt niet uit van welke partij je lid bent. Gewoon op die post zitten en het gevoel aangepraat te worden dat deze maatregelen Echt Heel Belangwekkend zijn is kennelijk voldoende. En dat gevoel aanpraten daar zijn de beleidsambtenaren op het ministerie van justitie en veiligheid en justitie en veiligheid en justitie en veiligheid gewoon enorm goed in. Niet dat het de oplossingspercentages gaat ophogen, maar we weten allemaal, "veiligheid is een gevoel." Wat een onmetelijke wijsheid toch.
28-03-2018, 10:46 door Anoniem
Het feit dat je het op moet geven is al een grove schending.
En inderdaad, de passagier is de grote verliezer. We kregen Europa door ons strot gedrukt. We kregen de Euro door ons strot gedrukt. Met als mager doekje voor het bloeden dat het er allemaal beter op zou worden met vrij verkeer enzo.
En zelfs dat doekje voor het bloeden wil die Grapperjas nou terug hebben.

Ja, het zijn verkennende gesprekken. Nee, de data is niet bedoel voor <vul wat in>. We weten allemaal dat het binnen 5 jaar nadat het er is, gebruikt gaat worden voor doelen waar het - in elk geval naar de reiziger toe - nooit voor bedoeld was.

Mensen, denk eens heel goed na al je weer naar de stembus mag. Het gaat heel hard de verkeerde kant op met onze regenten.
28-03-2018, 10:58 door Anoniem
Als dan HSL, andere internationale treinen en bussen zijn opgenomen, komt het systeem ook voor auto's, motoren (brom- en snor-)fietsen aan de orde. Dus dan weten ze (denken ze) van iedereen het moment dat die over de grens gaan. Probleem worden dan de voetgangers die buiten de gebaande wegen de landsgrens passeren, maar daar had Honneger en heeft Trump een antwoord op. Gewoon een muur zetten. Terroristen en criminelen zullen altijd hun weg zoeken zonder zich aan regels te houden. Dus die gaan rustig onder de trein of bus hangen, als ze die mogelijkheid kunnen uitwerken.
28-03-2018, 11:15 door Anoniem
Op naar de politiestaat! Over niet al te lange tijd alles koppelen aan het SyRi systeem en de baan is vrijgemaakt voor een leven a la Minority Report. Waar zijn we toch mee bezig.
28-03-2018, 11:27 door Anoniem
En de volgende stap ? Voordat je in de auto stapt melden waar je heen wilt ? En wat je route gaat worden ? En daarna ook nog de fiets er maar bij ? Of wacht, iedereen een enkelband...
28-03-2018, 12:27 door Anoniem
Ja maar, we lossen hiermee al het kindermisbruik mee op.
En alle terroristen vangen we nu.
28-03-2018, 13:03 door Anoniem
Bij het lezen van dit artikel heb ik al 3 methodes ontdekt waardoor een terrorist de hele surveillance maatschappij te slim af kan zijn. En nee, die ga ik hier natuurlijk niet melden.
28-03-2018, 13:30 door karma4
Door Anoniem: En de volgende stap ? Voordat je in de auto stapt melden waar je heen wilt ? En wat je route gaat worden ? En daarna ook nog de fiets er maar bij ? Of wacht, iedereen een enkelband...
Al geheel vrijwillig met de tomtom en de smartphone want dat is zo makkelijk. Eht hio de altijd verbonden tesla weet op de seconde exact wat je doet.
28-03-2018, 14:43 door Anoniem
Waarom bestaat dit nog niet na alles wat is gebeurd?
28-03-2018, 15:17 door Anoniem
Misschien al die euros gebruiken voor goed recherche werk ipv deze zinloze projecten
28-03-2018, 15:48 door Anoniem
"en als dat wat wordt, wie weet naar bussen, maar daar zijn we in ieder geval echt nog niet", aldus de minister
Jawel, daar is men al wel!
Via vele wetten verkregen.

Vrijwel iedereen in die bus heeft een telefoon die continue naar zendmasten en providers zoekt.
Van de meeste mensen zijn de telefoongegevens gekoppeld aan naam adres woonplaats gegevens.

Die data zijn middels de wiv (sleepnettapwet) real time inzichtelijk.
Via die nieuwe wiv heeft men dus ongetwijfeld in diverse datacenters mooie beeldschermen hangen met oproepbaar geografische kaarten en daarop het reisverloop van de telefoons die men wil volgen.

Vanaf het moment dat jij met een telefoon op zak je huis verlaat tot aan je einde bus bestemming ankara, heeft de overheid per eenheid minuten (1min/5min/15minuut) inzichtelijk waar jouw telefoon zich vrij exact zich bevindt en meestal dus ook die passagier.

Daarom is het geen gek idee om je privacy wat extra te gaan bewaken door die telefoon in een stralingsblokkerend etuitje te stoppen als je gewoon een dagje/weekje daadwerkelijk een vrij burger wil zijn.

Haal je haar er alleen uit om te bellen wanneer nodig en heb je daarmee ineens 99% privacywinst gehaald.
Laat de privacy discussie niet framen door de surveillance idioten die op online fora proberen privacy voorvechters te framen als idioten.
Opkomen voor een privacy recht is normaal, jij bent niet de grote idioot maar zij, hoe hard men ook probeert het omgekeerde te suggereren.

Ga niet mee in de omkeerlogica : wie opkomt voor privacy zal wel crimineel zijn, grote onzin die we elke dag bupliek weer moeten slikken omdat de meeloopmeute het makkelijker vindt niet na te denken en op te komen voor eigen rechten.
Daar gingen de honden heen met het volgende uitgeklede wetboekbeen.

En die 'terrorist', die crimineel??
Ja die verzinnen wel weer wat anders en komen er wel weer mee weg.

Dan hebben we de volgende win/win/loss situatie :

Crimineel terrorist : +2 win
Aivd : +1 win
Burger : -0 de lul


Criminelen zijn veel creatiever dan - en lopen ver voor op - ambtenaren, helaas blijven burgers de tragische hekkensluiter achterhoede en slikken veel te veel voor zoete koek.

Krijgt elk volk wat het verdient?
Nee, want er zijn ook mensen die het wel degelijk doorzien en aan de rem trekken, maar trekken aan de spreekwoordelijke op sterven na dode paarden, ja dat is best lastig, bijna niet te doen.
28-03-2018, 15:50 door Anoniem
Met dank aan de VVD, PVDA, CDA, PVV & D66 stemmer veranderen we al jaren in een soort stasi NeDDRland.

Grappig dat meerderheid van alle stemmers al meer dan 15 jaar structureel op deze anti burger biefjes stemmen.
Katholieke pedopriesters: Keihard aangepakt? Nee, de kerk mocht onderzoek doen en alle documenten werden geheim alle slachtoffers kregen of nooit kans op gerechtigheid of ze moesten geheimhoudings verklaringen tekenen, waardoor ze feitelijk dus nog een keer werden misbruikt. Door het systeem.

Libor fraude? De VVD boefjes wisten niet hoe snel ze een schikking moesten aanbieden. Een schikking waarbij werd afgesproken dat het OM in NL geen enkele criminele bankier zou vervolgen. Walgelijk.

Teeven die een foute witwas deal sloot met een veroordeelde crimineel. Bonnetjes werden kwijt gemaakt, in plaats van waarheids vinding deed het voltallige boefjes kabinet er alles aan om waarheidsvinding onmogelijk te maken. Weg kijken uis de norm.

Panamapapers: Weg kijken,vooral steenrijke belasting ontwijkende fraudeurs niet aanpakken. Maar als het even kan wel en participatiewet in voeten zodat arme droeftoeters in de bijstand keihard aan gelakt kunnen worden. In plaats van de bedrijven die onze samenleving bedonderen met slimme trukjes en belastingsparadijzen.

Etc etc

Denken dat deze boefjes de belangen van burgers uberhaupt serieus nemen is knap.
Daarnaast zien ze mensenrechten als een gevaar ipv een waarborg voor een vrij, vredig, welvarend en vrolijk land.

Jammer.
28-03-2018, 16:22 door Anoniem
of je laat die en religie verdwijnen en trapt de muzelmannen het land uit. Grens bewaken is een kerntaak van de overheid. Doe eens gauw doen
28-03-2018, 17:45 door Anoniem
Daar is t'ie weer 'terrorisme', de term waarmee alles wordt afgedekt en waardoor des mensens gansche privacy de nek wordt omgedraaid. Ze hebben in Grapperhaus wel de juiste ja-knikker gevonden. Doet keurig en stipt wat hem wordt ingefluisterd en niemand die daarna nog kan protesteren, alles in het belang van de veiligheid en het land...

Lang en breed, kort en smal, van Den Haag hoef je de handhaving van de wet (Art. 10 GW) niet te verwachten. Er is nauwelijks opsporingscapaciteit en aangifte wordt er al helemaal niet meer gedaan. En van de aangiften die worden gedaan verdwijnt 50% in de vuilnisbak.

#kansloos
28-03-2018, 18:35 door Anoniem
Een analyse over zin en onzin van dit soort PNR initiatieven heb ik enkele dagen eerder al geschreven (https://www.security.nl/posting/555410/Grapperhaus+wil+kijken+naar+controle+passagierslijsten+touringcars). Hier alleen wat aanvullingen specifiek voor Hoge Snelheids Treinen.

Er valt veel voor te zeggen om mensen waar mogelijk uit de auto en het vliegtuig en in de TGV te krijgen.

Treinen zijn vele malen veiliger dan autos voor 'normale' ongevallen, en hoewel over de linie minder veilig dan vliegtuigen (https://www.bustle.com/articles/83287-are-trains-safer-than-planes-statistics-are-clear-about-which-mode-of-transportation-is-safest), wordt dit naar beneden gehaald door spoorwegen in niet-Europese landen: Geen enkele reiziger is ooit in een TGV op speciaal daarvoor aangelegde hogesnelheidslijnen verongelukt (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TGV_accidents).

Ook tegen bomaanslagen zijn treinen robuuster dan vliegtuigen. De bom die Carlos de Jakhals in 1983 plaatste doodde 2 mensen en veroorzaakte forse blikschade, maar een explosief met dezelfde kracht zou in een vliegtuig in vlucht zonder twijfel tot het verlies van het toestel en alle passagiers hebben geleid.

Daarbij zijn treinen, ook HSTs, energiezuiniger per reizigerskilometer, boeten ze in tegenstelling tot auto's (actieradius) niet in in prestaties bij gebruik van groene energie, en is vooralsnog passagiersvervoer op grote schaal met groene energie geen haalbare kaart.

Maar het is allerminst vanzelfsprekend dat je passagiers ook daadwerkelijk de trein in kan lokken. In de VS zakte het reizigersvervoer op de rails vanaf de jaren '30 weg tot een marginaal bestaan, alleen waar nu hogesnelheidsverbindingen zijn aangelegd krabbelt het een beetje op. Ook het Trans Europ Expres project uit de jaren '50 kon uiteindelijk niet tegen het vliegtuig concurreren en werd uiteindelijk in de jaren '80 opgeheven.

De concurrentie is moordend, en wat niet helpt is dat de kosten van wegen/vliegtuigbenzine maar ten dele voor rekening van de reiziger zijn, de rest is voor de belastingbetaler. De voordelen die de HSTs hebben zijn een lage reistijd van stadscentrum naar stadscentrum, vooral op de auto en deels ook op het vliegtuig (in iets meer dan 4 uur van Brussel Zuid naar Marseille St. Charles), en de informele spontaniteit (koop een kaartje en stap in, vergelijk de Thalys reclame van de twee senioren die spontaan besluiten een dagje Parijs te doen: https://www.youtube.com/watch?v=cGaKCvrXb1Y of de Piano Man: https://www.youtube.com/watch?v=ShS0m0eDwfk). Ik zie geen mogelijkheid voor een zinvolle PNR constructie die geen geweld doet aan de korte reistijd, de spontaniteit, of beide, en daarmee de concurrentievoordelen van de HST onderuittrekt. En laten we daarbij niet vergeten, een neergehaald vliegtuig dat niet had hoeven vliegen ten gunste van de TGV, of een jaar aan auto-ongelukken die niet hadden hoeven rijden, en het maximale eventuele voordeel is met rente en rente op rente voor meerdere jaren tenietgedaan.
28-03-2018, 20:17 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Op naar de politiestaat! Over niet al te lange tijd alles koppelen aan het SyRi systeem en de baan is vrijgemaakt voor een leven a la Minority Report. Waar zijn we toch mee bezig.

We zijn nergens mee bezig.
Ofwel: Praat a.u.b. voor jezelf, óf voor je familie, want je tracht slechts te grossieren in afgekalefatert sentiment en poogt dat te etaleren alsof jouw idee fixe het idee fixe van 18 miljoen inwoners van Nederland moet zijn....etaleren waar totaal geen sprake van is.... politiestaat....pfff.

Hier 3 representanten van een politiestaat:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYhENrCEOMxAwLM_2cSgPB9GMTv3D91UdyzWtwq4wlopoja-tZPA

en deze:

https://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/6/10/1244670628182/Muammar-Gaddafi-and-Silvi-001.jpg
(die op links is overigens zo doortrapt als een windhaan op een katholieke torenspits)

en deze:

http://www.tuvez.com/wp-content/uploads/2011/11/pinochet2-e1322462654854.jpg

Oh en deze dan ook nog?...

https://images2.persgroep.net/rcs/vW6CxT0-dc2FeYZVwB8ugNgg7oY/diocontent/63087257/_crop/0/0/900/477/_fitwidth/534/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.7

ofwel:

Ik begin zo'n beetje medelanders die brabbelen over een politiestaat te klassificeren als historisch onderontwikkeld of op zijn minst onbewust. Korter door de bocht ---{neen laat ik maar niet schrijven wat ik denk.
28-03-2018, 21:46 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom bestaat dit nog niet na alles wat is gebeurd?
Omdat deze controles een toneelstukje zijn om de kiezers een goed gevoel te geven. Toneelstukjes zijn nodig als de politiek geen zinnige alternatieven kan bieden omdat ze te veel geld kosten of omdat de kiezers het te ver vinden gaan. Of omdat andere landen iets willen. De hogesnelheidstreinen rijden naar Duitsland, Belgie, Frankrijk en de UK. Die landen willen dat Nederland strenger is in grenscontroles omdat die daar een goed gevoel geven. Wie met de hogesnelheidstrein naar de UK wil moest al ergens tijdens de reis door de douane. Belgie en Frankrijk hebben nu ook een politiek klimaat die de kiezers ook graag doet geloven dat meer controles nodig zijn. Ze zullen echt wel ergens tegen kunnen helpen, maar of het effectief is en waar het niet effectief tegen is zal je nooit te horen krijgen van de politiek. En als Nederland deze paar maatregelen neemt om vrienden te blijven met deze landen dan heeft Duitsland het moeilijker in de politiek om de open grenzen voor vluchtelingen in Europa af te dwingen.
28-03-2018, 21:47 door Anoniem
..
Door Anoniem: Op naar de politiestaat! Over niet al te lange tijd alles koppelen aan het SyRi systeem en de baan is vrijgemaakt voor een leven a la Minority Report. Waar zijn we toch mee bezig.

We zijn nergens mee bezig.
Ofwel: Praat a.u.b. voor jezelf,
Okay, Wij en Jij.

óf voor je familie,
Ja, nu schop je je eigen stelling weer onderuit.
Das dan weer jammer.

Ik begin zo'n beetje medelanders die brabbelen over een politiestaat te klassificeren als historisch onderontwikkeld of op zijn minst onbewust.
Aha, jij wil dus liever niet op argumenten maar alleen op emotie varen.
Nee, dan snappen we ook meteen dat wijdse taalgebruik, taal om de taal, emotie om de emotie?
Misschien iets om te bundelen? Schrijven voor de linda of viva? Alles kan tegenwoordig.

Korter door de bocht ---{neen laat ik maar niet schrijven wat ik denk.
Hou die ghostwriter van je dan wat korter aande teugels, want er glipt zo te zien toch steeds wat door.
Ook weer jammer, van de moeite, maar ja, geld is geld, of hoe jenum dan ook pleziert.

Andere anoniem
28-03-2018, 22:14 door Anoniem
Niet zeiken allemaal, dit is precies wat de meeste burgers willen, en dat is (schijn)veiligheid wat bijna niemand heeft wat te verbergen kijk maar naar het laatste referum van de WIV. Het is maar een klein verschil, en Grappenhaus moet ook met nieuwe planner komen zoals opslaan van de IP-adressen van deze week.
Als ze in de 1ste en 2de kamer slapen dan komt deze weet er ook weer gewoon door. Trouwens het opslaan van de IP-adressen hebben we trouwens al eens gehad later weer terug gedraait trouwens. Het is ping pongen net zoals Brein met The Pirate Bay. De ene rechter zegt dit en de andere rechter weer iets anders.

Aanslagen hebben we niet enkel wat radicaliserende jongeren die naar Turkje willen afreizen.Daarom hebben we een dure AIVD en MIVD. Gebeurt er wel iets dan hebben ze mensen te kort, en word de privacy nog meer uitgekleed.

Tja we kunnen klagen, en stemmen wat we willen, (en hier wat schrijven over een en ander) maar het helpt geen ene moer meer. Teveel mensen die lopen slapen, en de verkeerde partijen in Den Haag. Het enige wat je volgens mij nog kunt doen is aan de VPN, en de smartphone wat vaker thuis laten. Maar dan kun je je weer afvragen waarom heb ik een smartphone als ik hem niet overal naartoe mee kan nemen toch?

Dan ook maar een vraag: Helpt een VPN tegen de sleepwet?
Heb geen facebook, smartphone, Gmail en andere onzin.
29-03-2018, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom bestaat dit nog niet na alles wat is gebeurd?
Omdat deze controles een toneelstukje zijn om de kiezers een goed gevoel te geven. Toneelstukjes zijn nodig als de politiek geen zinnige alternatieven kan bieden omdat ze te veel geld kosten of omdat de kiezers het te ver vinden gaan.
Of omdat de politiek eigenlijk gewoon niet bij machte is iets goeds te verzinnen. Ze zitten er voor zichzelf en om leuk het spelletje te spelen, veel meer dan om goed te doen voor het land. Dat is ook gelijk de bron van het gebrek aan visie: Onze lachende leugenaar is een kruidenier, geen liberaal. Zo ook met de rest, van '66 tot CA. Het waait met alle winden mee en doet wat onmiddelijk goed lijkt, maar vooruitkijken, dat lukt ze niet.

Of omdat andere landen iets willen.
Die hebben vergelijkbare problemen. Ook daar zitten de politici er vooral voor zichzelf, moeten af en toe paniekvoetbal spelen om de schijn te wekken van doortastend optreden te kunnen.

Ze zullen echt wel ergens tegen kunnen helpen, maar of het effectief is en waar het niet effectief tegen is zal je nooit te horen krijgen van de politiek.
Ook omdat de bron van de problemen om politieke redenen (lees: dogma der linkse kerk) niet benoemd mag worden, namelijk de grootschalige import van mensen die een cultuur uitdragen die zich onverenigbaar met en onverzoenlijk tegenover onze westerse cultuur opstelt.

En als Nederland deze paar maatregelen neemt om vrienden te blijven met deze landen dan heeft Duitsland het moeilijker in de politiek om de open grenzen voor vluchtelingen in Europa af te dwingen.
Ik denk niet dat dat zo gaat werken. Ik denk wel dat de vrijheids- en privacyschade hoe dan ook veel langer gaan duren dan alles wat dit in het beste geval kan opleveren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.