image

ProtonMail lanceert maildomein pm.me en versleuteld adresboek

donderdag 29 maart 2018, 16:18 door Redactie, 4 reacties

Versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft vandaag een nieuw e-maildomein gelanceerd waar gebruikers mee kunnen mailen. Ook beschikt de mobiele app van ProtonMail nu over een versleuteld adresboek. Iedereen met een ProtonMail-account kan voortaan van het domein @pm.me gebruikmaken. Volgens de e-maildienst moet dit verkorte adres het eenvoudiger voor gebruikers maken om hun ProtonMail-adres te delen.

Een gebruiker met het e-mailadres john@protonmail.com is na het activeren van het verkorte e-maildomein ook bereikbaar op john@pm.me. Alle gebruikers kunnen e-mail op hun pm.me-adres ontvangen, maar het versturen van e-mail vanaf dit adres is alleen aan betalende gebruikers voorbehouden. Gratis gebruikers die op hun pm.me-adres een e-mail ontvangen kunnen nog wel gewoon met hun protonmail.com-adres antwoorden.

Naast het nieuwe domein is er ook een nieuwe versie van de mobiele app voor Android en iOS verschenen. Deze versie introduceert een versleuteld adresboek, een feature die eind vorig jaar al aan de webversie werd toegevoegd. In oudere versies van de Proton-app bestond het contactenmenu alleen uit de naam en e-mailadres van een contact. Nu is er een volledig functioneel adresboek toegevoegd waarmee het mogelijk is om aanvullende informatie aan een contact toe te voegen, zoals adres, organisatienaam en notities.

Het adresboek maakt gebruik van "zero-access" encryptie, waardoor alleen de gebruiker de inhoud kan bekijken, zo laat de e-maildienst weten. Naast encryptie wordt met digitale handtekeningen de integriteit van het adresboek geverifieerd. Gebruikers moeten op deze manier de garantie krijgen dat de data in het adresboek niet is aangepast.

Om de gegevens te versleutelen wordt voor elke gebruiker een nieuw privé en publiek sleutelpaar gegenereerd. De privésleutel wordt aan de kant van de gebruiker gegenereerd en versleuteld met een afgeleide van het wachtwoord van de gebruiker. De contactvelden worden versleuteld met de voor het adresboek gegenereerde publieke sleutel en kunnen alleen met de corresponderende privésleutel worden ontsleuteld.

Reacties (4)
30-03-2018, 09:24 door Anoniem
Toch blijft het me een beetje bijten dat Protonmail zelf je private key beheert en jij deze als gebruiker niet eens kan inzien. Je moet op deze manier toch een externe partij maar vertrouwen op hun mooie worden dat het allemaal veilig is geïmplementeerd en goed wordt beheert..
30-03-2018, 09:36 door Anoniem
Mooi, alleen jammer dat ze nog steeds een harde dependency hebben met google play framework voor de android app. Dat is echt een blijvende showstopper voor mij.
03-04-2018, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Toch blijft het me een beetje bijten dat Protonmail zelf je private key beheert en jij deze als gebruiker niet eens kan inzien. Je moet op deze manier toch een externe partij maar vertrouwen op hun mooie worden dat het allemaal veilig is geïmplementeerd en goed wordt beheert..

Via je instellingen menu, kun je deze inzien.
Nu heb ik wel een betaalde versie, dus weet niet zeker of dit ook voor de onbetaalde versie geldt.
23-03-2019, 09:33 door Anoniem
ja ik wil bij deze bekent maken dat de veiligheids certificaten die proton vpn gebruikt zeer gevaarlijk is naar mij mening
hoe en waarom Qvadis is van arabie emigraten of wel je pc word leeg gezogen en maakt om de 3 min contact met deze
arabieren voor mijn geen protonmail of vpn gauw van mijn pc verwijderd bij deze doe er wat mee ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.