image

Tor Project trekt stekker uit beveiligde chat-app Tor Messenger

dinsdag 3 april 2018, 09:43 door Redactie, 2 reacties

Het Tor Project heeft de stekker uit de de beveiligde chat-app Tor Messenger getrokken. Tor Messenger, waarvan de eerste versie in 2015 verscheen, is een programma om beveiligd via het Tor-netwerk te chatten. Het ondersteunt verschillende chatnetwerken, zoals Jabber (XMPP), IRC, Google Talk en Twitter.

Gebruikers kunnen zodoende met één programma via meerdere chatnetwerken met elkaar chatten. Daarnaast staat Off-The-Record standaard ingeschakeld. Hierdoor zijn de berichten versleuteld en kunnen gebruikers controleren dat degene met wie ze chatten ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij beweert te zijn. De meeste beveiligingsopties staan standaard ingeschakeld en via de gebruiksvriendelijke interface moest het een toegankelijke chat-app worden.

Sinds de lancering zijn er in totaal 11 testversies van Tor Messenger verschenen. Vanwege verschillende redenen ziet het Tor Project echter geen toekomst in het product. Zo is de ontwikkeling van Instantbird, waarop Tor Messenger is gebaseerd, gestopt. Ook werd Tor Messenger weinig gebruikt. Een ander probleem was de metadata die gebruikers via Tor Messenger lekken. Doordat Tor Messenger van andere chatdiensten gebruikmaakt, kunnen de servers van deze diensten de metadata van gebruikers opslaan.

Als laatste reden voor het stopzetten van de ontwikkeling was dat Tor Messenger zich nog steeds in de testfase bevond en er beperkte middelen voor de chat-app beschikbaar waren. Zo was het programma nog niet door een externe partij geaudit en werden verzoeken van gebruikers voor nieuwe features en het oplossen van bugs genegeerd. "Gegeven deze omstandigheden hebben we besloten dat het beter is om te stoppen dat een incompleet product te leveren," aldus het Tor Project. Voor bestaande gebruikers van Tor Messenger wordt CoyIM als een mogelijk alternatief genoemd.

Reacties (2)
03-04-2018, 14:43 door Anoniem
Ik had wel verwacht dat het niet meer goed zou gaan met tor messenger. Het ontbreken van Omemo was al een groot minpunt en de ontwikkeling ging veel te traag. Ik heb zitten wachten op Omemo om van tor messenger gebruik te maken, maar daar is nooit iets van gekomen. Dus het kan mij dus weinig schelen dat tor messenger stekker heeft uitgetrokken. CoyIM heeft overigens ook al geen omemo. OTR is oud en het bekende xmpp android app Conversations heeft sinds versie 2.0 OTR eruit gehaald omdat Omemo de encryptie is van deze tijd.

Conversations voor android is nu de beste xmpp app die up-to-date blijft en meegaat met de tijd.
04-04-2018, 12:46 door Anoniem
Voor bestaande gebruikers van Tor Messenger wordt CoyIM als een mogelijk alternatief genoemd.

Unable to connect
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.