image

Wozniak: Bij Facebook en Google ben jij het product

woensdag 11 april 2018, 11:47 door Redactie, 20 reacties

Bij Facebook en Google zijn de gebruikers het product, niet de diensten en applicaties die ze aanbieden, zo stelt Steve Wozniak, medeoprichter van Apple. Wozniak kondigde deze week aan dat hij vanwege het dataschandaal met Cambridge Analytica zijn Facebook-account ging opheffen.

"Alles wat we doen wordt bekeken en gemonitord en is bekend bij andere mensen", aldus Wozniak in een interview met USA Today. Door het dataschandaal beseffen Facebook-gebruikers nu dat persoonlijke gegevens waarvan ze dachten dat die privé waren door adverteerders en politieke bewegingen kunnen worden gebruikt, gaat Wozniak verder. Hij verwacht op korte termijn geen grote veranderingen bij Facebook. "Facebook zal zeggen dat ze dit kleine beetje extra voor je privacy gaan doen. Maar eigenlijk adverteren ze jou. Jij bent het product bij Facebook en Google. Bij Apple maken we goede producten om geld te verdienen."

De medeoprichter van Apple denkt dat de exodus van het platform en het huidige sociopolitieke klimaat uiteindelijk voor een verandering bij Facebook en andere sociale netwerken kan zorgen. "Kijk naar burgerrechten en het recht voor vrouwen om te stemmen. Het duurt lang voordat goede ideeën voor verandering zorgen. Kijk naar jongeren en wapenbezit. Het gaat tientallen jaren duren, maar uiteindelijk kunnen ze voor verandering zorgen." Wozniak hoopt dat als genoeg mensen verlaten dit een voldoende belangrijke beweging kan worden.

Reacties (20)
11-04-2018, 11:54 door Anoniem
No shit Sherlock ....
11-04-2018, 12:21 door Anoniem
Had ie niet beter kunnen zorgen voor een Apple social media produkt in plaats van een Facebook account te nemen
en Google te gebruiken en nou te mekkeren dat hij het produkt was?
Die gast weet toch prima hoe er geld verdiend kan worden aan internet diensten?
Maak een zoekmachine die alleen vanaf Apple produkten beschikbaar is of laat een bedrag per maand er voor betalen,
en cashen maar. Of niet. We zullen het zien.
11-04-2018, 12:41 door Anoniem
Ik heb een zeer hoge pet op van Wozniak... maar toch schiet de laatste zin van de tweede alinea er slecht in...

Apple is nou eenmaal het FaceBook van de pc-hardwaremarkt... Net zoals facebook gebruikt wordt omdat bepaalde mensen er al op zouden zitten, wordt de hardware gekocht omdat dat de enige hardware is waas iOS of OSX op "mag" draaien...

Maar inderdaad; bij Apple hoeven ze jouw gegevens niet door te verkopen; dat had er nog eens bij moeten komen naast dat je het dubbele tot drievoud betaalt van wat een fabricant die zou moeten competeren voor dezelfde hardware vraagt, dat óók de data nog eens verkocht wordt...
11-04-2018, 13:47 door Anoniem
En nu iets wat echt nieuws is ........ achter iedere gratis dienst zit een verdien model.

Nu is het Facebook, maar wat zou Google allemaal van je weten? Wat wordt er allemaal gedaan als je de website van NOS nieuws gratis bekijkt, enz.
Wil je privacy? Sluit ramen en deuren, schakel telefoons, laptops, wifi en internet uit. Loop naar het bos of de hei terwijl je een boerka draagt en ga daar in een hoekje zitten genieten van je privacy in de hoop dat niemand langs komt die jou herkend.

Privacy is al geruime tijd een gemeengoed in plaats van iets wat privé is.
11-04-2018, 13:51 door Anoniem
"Bij Apple maken we goede producten om geld te verdienen" jaja apple is een heilig boontje zeker.
11-04-2018, 14:03 door Anoniem
De werkwijze van Facebook en Google zijn toch al meer dan een decennia vrij bekend, en laat Apple nou ook niks zeggen want hun algemene voorwaarden zijn zo warrig dat South Park er een persiflage over maakte en dat zegt al genoeg. Iets wat ze ook met Facebook deden en dat was geniaal alleen al door de verwijzingen naar Tron.
11-04-2018, 15:50 door [Account Verwijderd]
Bij Apple maken ze goede producten die veel te veel kosten. B.v. 329 euro voor een smartphone met een 4 inch scherm en 32 Gb geheugen dat niet eens uit te breiden is. Echt niet meer van deze tijd.
11-04-2018, 15:53 door Anoniem
@Linux4 dat kan wel hoor: https://youtu.be/rHP-OPXK2ig <-- alleen is dit niet voor iederen weg gelegen en China zijn er gewoon tientallen shops die je geheugen upgraden terwijl je wacht.
11-04-2018, 15:58 door Anoniem
Apple is misschien wat duur, maar veel andere producten zijn vaak te goedkoop. Laptops worden volgezet met bloat/adware om de prijs te drukken. Android telefoons zijn vaak voor de specs goedkoper dan Apple maar dat komt omdat er per jaar voor $200 aan data van jou wordt gegenereerd en verkocht. Als dit niet gebeurt mag je dus voor een telefoon die 2 jaar meegaat $400 boven de prijs stellen. Apple verkoopt jouw gegevens niet en vraagt dus de prijs direct aan jou.
11-04-2018, 15:59 door Anoniem
Bij Google is dat alleen maar zo als je een gratis account neemt. Als je een licentie aanschaft, wordt je data gewoon contractueel beschermd. Voor niks gaat de zon op....
11-04-2018, 17:23 door Anoniem
Bij Facebook en Google ben jij het product
Joh.
En dat zeg je nu pas?
11-04-2018, 19:43 door Anoniem
Steve jongen, waarom heb je überhaupt een account aangemaakt bij je concurrent en anti-privacy-gedrocht Freakbook?
11-04-2018, 20:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Bij Facebook en Google ben jij het product
Joh.
En dat zeg je nu pas?
Dat kan niet genoeg gezegt worden, meeste weten het namelijk nog steeds niet.
11-04-2018, 20:07 door Anoniem
What's next? Steve gaat Windows van zijn MacBook verwijderen omdat er telemetrie opties zijn die niet uitgezet kunnen worden...?
11-04-2018, 20:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-04-2018, 20:59
Door Anoniem:
Bij Facebook en Google ben jij het product
Joh.
En dat zeg je nu pas?

Het ligt er nog al aan of het een speldeprik is van een vlieg - zoals jij en ik - of de stampij van een superzwaargewicht die dit in het openbaar zegt. Van Wozniak's kaliber zijn er maar een paar op de wereld. Ik poneer hier zelfs dat ik hem hoger acht dan de verafgode mede oprichter van Apple: Jobs.

Het blijkt overduidelijk dat je van Wozniaks betekenis voor de computer van nu helemaal geen notie hebt ander poste je niet dergelijke oneliners.
11-04-2018, 23:49 door Anoniem
Door Aha: Het ligt er nog al aan of het een speldeprik is van een vlieg - zoals jij en ik - of de stampij van een superzwaargewicht die dit in het openbaar zegt. Van Wozniak's kaliber zijn er maar een paar op de wereld. Ik poneer hier zelfs dat ik hem hoger acht dan de verafgode mede oprichter van Apple: Jobs.


Zonder Wozniaks geen prototype en zonder Jobs geen Apple. Jobs was een tiran die geen nee begreep, niet aan compromissen deed, alleen het allerbeste accepteerde en nooit opgaf. Dat is wel het unieke karakter wat er uiteindelijk voor zorgde dat zijn personeel producten maakte die hun tijd ver vooruit waren. Als een sociale aardig werkgever was hem dat nooit gelukt: zonder goede omzet kun je de tent sluiten en zien je fantastische producten nooit het daglicht. Jobs was met zijn arrogantie dan ook de enige die weg zou kunnen komen met een anti-Facebook statement als reclame voor Apple.

Wozniak was een techneut en idealist daarom vreemd deze commerciële uitspatting van hem. Maar wel goed dat hij van het momentum gebruik maakt om zich tegen het blauwe gevaar uit te spreken. Facebook maakt alles kapot waar de idealistische techneuten voor stonden.
12-04-2018, 08:36 door Anoniem
Door Linux4: Bij Apple maken ze goede producten die veel te veel kosten. B.v. 329 euro voor een smartphone met een 4 inch scherm en 32 Gb geheugen dat niet eens uit te breiden is. Echt niet meer van deze tijd.

Bij een alternatief product (Android) ben ik verplicht om er een Google account bij aan te maken en voor mijn betaalde product toch data aan Google terug te leveren om vervolgens veroordeeld te zijn tot de grootste malware shop (Play store) die er bestaat.
13-04-2018, 08:02 door Anoniem
"Jij bent het product bij Facebook en Google. Bij Apple maken we goede producten om geld te verdienen." = holle retoriek
Geld verdienen aan goede producten sluit niet uit dat de gebruiker ook het product is.
13-04-2018, 10:44 door NonNocere
Door Anoniem:

Wozniak was een techneut en idealist daarom vreemd deze commerciële uitspatting van hem. Maar wel goed dat hij van het momentum gebruik maakt om zich tegen het blauwe gevaar uit te spreken. Facebook maakt alles kapot waar de idealistische techneuten voor stonden.
Here, here!
17-04-2018, 13:31 door Anoniem
OSX werd indertijd gehyped als unix-based os, waardoor ik zo stom was om te denken dat ik de switch wel zou kunnen maken - jaren later leidt de core rot dagelijks tot nieuwe ergernissen, is superdure hardware binnen een half jaar vaak al obsolete en hoeft de serieuze ontwikkelaar niet te rekenen op verdere support van apple, en zal iedereen die dacht dat unix-based kon begtekenen dat het om een echt, redelijk degelijk doordacht os ging waar je in elk geval van kunt vertrouwen dat file-access en loggen van handelingen wel snor zit als je je rechtenstructuur een beetje op orde hebt in je netwerkje nooit meer zomaar iets vertrouwen wanneer een term als unix-based valt - dankjewel apple, voor het ondermijnen van het besef van WAT en DAT een degelijk OS kan zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.