image

Hoogleraar Universiteit Cambridge haalt uit naar Zuckerberg

maandag 16 april 2018, 16:18 door Redactie, 4 reacties

Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge heeft in een artikel voor New Scientist uitgehaald naar Mark Zuckerberg omdat hij academici de schuld geeft van de privacycrisis bij Facebook. Vorige week verscheen de Facebook-oprichter voor het Amerikaanse Congres.

Aanleiding was het incident waarbij een app van dr. Aleksandr Kogan gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers verzamelde, die vervolgens in handen van Cambridge Analytica kwamen en voor politieke doeleinden werden gebruikt. Tijdens zijn verklaring liet Zuckerberg weten dat er moet worden uitgezocht of er niet over de gehele linie iets verkeerds bij de universiteit van Cambridge gaande was. In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken.

"Het misleidende gedrag hier is afkomstig van Facebook, dat de illusie van privacy schept om gebruikers meer gegevens te laten delen", aldus Anderson. "Facebook geeft gebruikers een vals gevoel van veiligheid, dat ze zich in een besloten en intieme ruimte bevinden, zodat ze veel gevoelige informatie online zetten, waar de adverteerders van Facebook weer gebruik van kunnen maken."

Volgens Anderson heeft Facebook het opzettelijk moeilijk gemaakt voor gebruikers om zich hier voor af te melden. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer mensen de privacyinstellingen van Facebook ontdekken en ook gebruiken. Facebook reageert daar weer op door het ontwerp periodiek aan te passen en de instellingen te resetten, zodat mensen weer standaard hun gegevens met adverteerders delen. Vervolgens moeten gebruikers weer nieuwe en vaak verwarrende privacyinstellingen leren. Toch kiezen na elke reset meer mensen ervoor om zich af te melden, stelt Anderson.

"Academici hebben inderdaad veel te zeggen over Facebook en privacy, maar misschien niet de dingen die Zuckerberg wil horen. Facebook is niet machtig omdat het fantastische producten biedt, maar vanwege het netwerkeffect. Mensen moeten de tools gebruiken die iedereen gebruikt. Concurrerende bedrijven zoals Instagram en WhatsApp worden overgenomen", gaat de hoogleraar verder. Anderson hoopt dat het privacyschandaal rond Facebook echter als een keerpunt zal dienen en meer mensen om hun online privacy zullen geven.

Reacties (4)
16-04-2018, 18:14 door abj61
"In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken." Klinkt leuk, maar heeft Cambridge University ook sancties ondernomen tegen dr. Kogan, of is het gewoon geblaat om het eigen straatje schoon te vegen?
17-04-2018, 09:31 door Anoniem
Door abj61: "In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken." Klinkt leuk, maar heeft Cambridge University ook sancties ondernomen tegen dr. Kogan, of is het gewoon geblaat om het eigen straatje schoon te vegen?

Nee, juist Zuckerberg probeert zijn straatje schoon te vegen met zijn ongefundeerde beschuldiging. Cambridge heeft gedaan wat juist is, gebruik van de gegevens verbieden. En het oordeel van de ethische commissie is geen advies wat je naast je neer kunt leggen. Als Kogan dat wel gedaan heeft valt dat hem te verwijten, iets wat Zuckerberg bof Facebook natuurlijk niet van zijn eigen verantwoordelijkheid ontslaat.
17-04-2018, 14:35 door Anoniem
Als Cambridge het kan/kon dan konden anderen het ook. Facebook maakt het mogelijk, Cambridge heeft er gebruik van gemaakt maar de ethische commissie stak er een stokje voor. Had Facebook maar zo'n commissie.
17-04-2018, 14:50 door Anoniem
Door abj61: "In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken." Klinkt leuk, maar heeft Cambridge University ook sancties ondernomen tegen dr. Kogan, of is het gewoon geblaat om het eigen straatje schoon te vegen?
Je citeert het zelf: data die zijn bedrijf had verzameld. Kogan heeft naast zijn werk voor Cambridge ook een onderneming. Die onderneming had de app gemaakt en de data verzameld. De ethische commissie van de universiteit heeft Kogan geen toestemming gegeven om die gegevens voor wetenschappelijk onderzoek binnen de universiteit te gebruiken.

Een universiteit heeft geen macht over wat een onderneming uitspookt die een medewerker naast zijn werk op de universiteit erop nahoudt, ze hebben alleen wat te zeggen over wat er binnen de universiteit zelf gebeurt.

Dat is geen geblaat om hun eigen straatje schoon te vegen, dit gebeurde helemaal niet in hun eigen straatje maar in een straatje heel ergens anders waar ze niets over te zeggen hebben. Ik betwijfel of de universiteit daar sancties tegen kan ondernemen. Kogan heeft de ethische commissie om toestemming gevraagd om die gegevens voor onderzoek te gebruiken, hij heeft die toestemming niet gekregen en er binnen de universiteit zo te zien niets mee gedaan. Ze zouden wel eens hun boekje te buiten kunnen gaan als ze met sancties zouden komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.