image

Grote NAVO-cyberoefening volgende week van start

maandag 16 april 2018, 16:53 door Redactie, 4 reacties

Volgende week vindt er een grote internationale cyberoefening van de NAVO plaats waar allerlei landen aan zullen meedoen. Tijdens "Locked Shields 2018", dat wordt omschreven als de grootste "Live-Fire" cyberoefening ter wereld, kunnen deelnemers leren om vitale systemen te beschermen.

Tijdens de oefening staat het fictieve land "Berylia" centraal, waar een aantal vijandige gebeurtenissen samenvallen met een gecoordineerde cyberaanval tegen een internetprovider en militaire luchtmachtbasis. De aanvallen zorgen voor verstoringen in het stroomnetwerk, 4G-netwerken, de werking van drones en andere belangrijke onderdelen van de vitale infrastructuur.

"Hoewel het doel van de techgame is om de verschillende systemen onder grote druk te laten werken, zou het strategische deel moeten dienen als een forum om de impact van gemaakte beslissingen op strategisch en politiek niveau te begrijpen", zo stelt het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) dat het evenement organiseert. Het Nederlandse leger is in het verleden ook betrokken geweest bij de Locked Shields-oefeningen.

Vorige week vond in de Verenigde Staten nog een andere grote cyberoefening plaats genaamd Cyber Storm VI, waar meer dan duizend mensen uit verschillende landen aan deelnamen. "Nu het grootste deel van de vitale infrastructuur in handen van de private sector is, is het beveiligen van cyberspace alleen mogelijk door nauwe samenwerking. Oefeningen zijn van groot belang om deze samenwerking te testen, en belangrijker, om sterke relaties binnen de cybergemeenschap op te bouwen", zegt Jeanette Manfra van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Reacties (4)
16-04-2018, 17:19 door Anoniem
Als een pubertje met een gratis pentest tooltje dit kon
https://nos.nl/artikel/2214400-zware-ddos-aanvallen-wie-wat-waar-en-waarom.html

Hoe succesvol zou die oefening dan zijn als 10, 20 of 30 pubertjes in deze week gaan lopen puberen?
Anders gezegd, veel stoere taal en stoere namen, maar de praktijk laat regelmatig zien hoe slap en kwetsbaar het allemaal is.

Locked schields of gulp open en voor lul staan, dat moeten we nog maar zien.
Als het goed gaat is dat waarschijnlijk te danken aan het tijdstip, het voorjaar dat de hormoontjes van menig puber even in de richting van tijdelijke andere interesses beweegt.

En nu maar hopen dat het ooooveral voorjaar is voor die stoere taal mannen.
Wat kost dit soort onzin eigenlijk?
16-04-2018, 17:31 door Anoniem
Er zijn al berichten/geruchten, dat Rusland, nav de bombardementen van 13-04 j.l., terug gaat slaan middels een cyberwar. "Ze" zouden de infrastructuur gaan ontregelen.
Deze oefening sluit daar prima op aan. Net zoals de oefening, die gehouden werd tijdens 11-09-2001, toen het amerikaanse leger oefende, dat er vliegtuigen zouden zijn gekaapt en die door de kapers in gebouwen zouden worden gevlogen. De volgende valse vlag aanval is in de maak.
16-04-2018, 18:21 door Anoniem
Sommigen moeten snel hun aluhoedje vouwen.
17-04-2018, 18:10 door Anoniem
@eerste reaguurder: als je zelf nooit meegedaan hebt aan locked shields kan je misschien beter niks zeggen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.