Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge heeft in een artikel voor New Scientist uitgehaald naar Mark Zuckerberg omdat hij academici de schuld geeft van de privacycrisis bij Facebook. Vorige week verscheen de Facebook-oprichter voor het Amerikaanse Congres.
Aanleiding was het incident waarbij een app van dr. Aleksandr Kogan gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers verzamelde, die vervolgens in handen van Cambridge Analytica kwamen en voor politieke doeleinden werden gebruikt. Tijdens zijn verklaring liet Zuckerberg weten dat er moet worden uitgezocht of er niet over de gehele linie iets verkeerds bij de universiteit van Cambridge gaande was. In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken.
"Het misleidende gedrag hier is afkomstig van Facebook, dat de illusie van privacy schept om gebruikers meer gegevens te laten delen", aldus Anderson. "Facebook geeft gebruikers een vals gevoel van veiligheid, dat ze zich in een besloten en intieme ruimte bevinden, zodat ze veel gevoelige informatie online zetten, waar de adverteerders van Facebook weer gebruik van kunnen maken."
Volgens Anderson heeft Facebook het opzettelijk moeilijk gemaakt voor gebruikers om zich hier voor af te melden. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer mensen de privacyinstellingen van Facebook ontdekken en ook gebruiken. Facebook reageert daar weer op door het ontwerp periodiek aan te passen en de instellingen te resetten, zodat mensen weer standaard hun gegevens met adverteerders delen. Vervolgens moeten gebruikers weer nieuwe en vaak verwarrende privacyinstellingen leren. Toch kiezen na elke reset meer mensen ervoor om zich af te melden, stelt Anderson.
"Academici hebben inderdaad veel te zeggen over Facebook en privacy, maar misschien niet de dingen die Zuckerberg wil horen. Facebook is niet machtig omdat het fantastische producten biedt, maar vanwege het netwerkeffect. Mensen moeten de tools gebruiken die iedereen gebruikt. Concurrerende bedrijven zoals Instagram en WhatsApp worden overgenomen", gaat de hoogleraar verder. Anderson hoopt dat het privacyschandaal rond Facebook echter als een keerpunt zal dienen en meer mensen om hun online privacy zullen geven.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Google heeft de afgelopen twee jaar van meer dan 110 miljoen mensen het wachtwoord van het Google-account gereset omdat het om ...
In 2013 blogde je over de vraag: Mag een cliënt de thuiszorg met een webcam filmen? Toen was een eenduidig antwoord met ja of ...
dag, google chrome heb ik niet geinstalleerd vanwege de afstand die ik wil bewaren tot google. ik gebruik firefox. maar chrome ...
Beste Security vrienden, Ik zit met een dilemma die mij al een aantal jaren bezig houd. Ik heb mijzelf al meerden malen ...
Wanneer is het hebben van een Remote Access Tool (RAT) nu strafbaar? Wij gebruiken dit in de organisatie voor intern beheer op ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.