image

Ransomware kostte Overijsselse machinebouwer 60.000 euro

donderdag 19 april 2018, 14:23 door Redactie, 5 reacties

Een infectie door ransomware heeft het bedrijf Almi Machinebouwers uit het Overijsselse Vriezeveen minstens 60.000 euro gekost. Dat laat directeur Frank Landhuis in een interview met Sprout weten. De infectie deed zich begin 2016 voor en zorgde ervoor dat 1,4 miljoen bestanden werden versleuteld.

Door de ransomware konden werknemers niet meer op hun systemen inloggen en waren de robots van de machinebouwer niet meer in staat om nieuwe orders te verwerken. Ook was het niet meer mogelijk om pakbonnen en facturen op te maken of e-mails te versturen. De aanvallers eisten een bedrag van 8.000 euro, dat Landhuis besluit te betalen. Vervolgens ontvangt hij de decryptiesleutels om de versleutelde bestanden te ontsleutelen en kan het bedrijf weer opstarten.

Landhuis schat de totale schade op minstens 60.000 euro. "Maar dan heb ik de indirecte schade en de gevolgschade nog niet eens meegerekend." De directeur vermoedt dat één van de medewerkers op een link in een e-mail heeft geklikt waardoor de ransomware-infectie zich kon voordoen. Inmiddels heeft het bedrijf een systeembeheerder in dienst met veel kennis op het gebied van digitale beveiliging. "Daarnaast heb ik geïnvesteerd in bewustwording bij medewerkers. De mens is echt de zwakke plek als het om de digitale veiligheid van je bedrijf gaat. Dat heb ik nu wel geleerd.", aldus Landhuis.

Reacties (5)
19-04-2018, 14:41 door Anoniem
Bewustwording van het management was zo te lezen ook niet helemaal optimaal ;) Met een goede backup oplossing kom je ook een heel eind, maar dat zal dan nu ook wel bekend zijn.
19-04-2018, 18:16 door Anoniem
Vriezenveen :-)
19-04-2018, 18:50 door karma4
De besparingen op en gedegen ict inrichting Backup netwerksegmentatie DR zullen velen hoger liggen.
Een enkele fte is al duurder dan deze eenmalige kostenpost.
Nu kan het kennelijk ineens wel.
20-04-2018, 09:41 door Krakatau - Bijgewerkt: 20-04-2018, 09:44
De directeur vermoedt dat één van de medewerkers op een link in een e-mail heeft geklikt waardoor de ransomware-infectie zich kon voordoen. Inmiddels heeft het bedrijf een systeembeheerder in dienst met veel kennis op het gebied van digitale beveiliging. "Daarnaast heb ik geïnvesteerd in bewustwording bij medewerkers. De mens is echt de zwakke plek als het om de digitale veiligheid van je bedrijf gaat. Dat heb ik nu wel geleerd.", aldus Landhuis.

En daarom moet je het zo inrichten dat het klikken op een link in een e-mail niet mogelijk is of geen gevolgen kán hebben. Want de mens is nu eenmaal een klikkert en er zal altijd iemand zijn die er toch op klikt.

Haal links bijlages weg uit e-mails en sla ze op, zodat ze alleen op aanvraag en na controle beschikbaar gemaakt kunnen worden.
22-04-2018, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: Vriezenveen :-)

ja, en wat wil je daarmee zeggen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.