image

Microsoft dicht actief aangevallen lekken in IE en Windows

woensdag 9 mei 2018, 09:57 door Redactie, 2 reacties

Tijdens de patchdinsdag van mei heeft Microsoft twee beveiligingslekken in Internet Explorer en Windows gepatcht die actief werden aangevallen voordat er een update beschikbaar was. Securitybedrijf Qihoo 360 waarschuwde in april voor het IE-lek dat via een Microsoft Word-document werd aangevallen.

Alleen het openen van een kwaadaardig Word-document of het bezoeken van een kwaadaardige of gehackte website met een kwetsbaar systeem is voldoende om aanvallers willekeurige code op het systeem uit te laten voeren. Ook anti-virusbedrijf Kaspersky Lab rapporteerde het probleem aan Microsoft. "We verwachten dat deze kwetsbaarheid één van de meest aangevallen lekken in de nabije toekomst zal worden, aangezien het niet lang zal duren voordat exploitkit-auteurs die zowel via drive-by downloads in de browser als spearphishing-aanvallen via documenten zullen misbruiken", aldus onderzoeker Vladislav Stolyarov.

Het tweede zeroday-lek dat Microsoft deze maand patchte geeft een aanvaller die al toegang tot een systeem heeft de mogelijkheid om code met kernelrechten uit te voeren. Aangezien een systeem al gecompromitteerd moet zijn is de ernst van dit beveiligingslek, dat door een onderzoeker van anti-virusbedrijf ESET werd ontdekt, door Microsoft als "belangrijk" bestempeld. Twee andere kwetsbaarheden in de Windows-kernel waardoor een aanvaller zijn rechten kan verhogen en informatie kan achterhalen waren ook al voor het uitkomen van de updates openbaar gemaakt, maar zijn volgens Microsoft niet aangevallen.

Van de 67 kwetsbaarheden die Microsoft deze maand heeft verholpen zijn er 21 als ernstig aangemerkt, 42 als belangrijk en vier als "laag". Het gaat ook om kwetsbaarheden in Microsoft Office waardoor een aanvaller een kwetsbaar systeem kan overnemen als er een kwaadaardig document wordt geopend. Verder zijn er beveiligingslekken in ChakraCore, .NET Framework en Exchange Server gepatcht. Op de meeste systemen zullen de updates automatisch worden geïnstalleerd.

Reacties (2)
09-05-2018, 19:29 door Anoniem
Fijne updates allemaal, kan gelijk geen verbinding meer maken met mijn VPS servers via het externe bureaublad

PPPPFFFFFFF
15-05-2018, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Fijne updates allemaal, kan gelijk geen verbinding meer maken met mijn VPS servers via het externe bureaublad

PPPPFFFFFFF

Als je de error op Google had opgezocht, had je er zo bij kunnen komen.

- Open " Local Group Policy Editor"
- Computer -> Administrative Templates -> System -> Credentials Delegation
- Zet "Encryption Oracle Remedation" op Enabled met "Vulnerable" als protection level

Klaar!

VPS even patchen en daarna deze "fix" weer even terugdraaien zodat je weer veilig zit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.