image

Honderden Android-toestellen standaard geleverd met adware

donderdag 24 mei 2018, 14:26 door Redactie, 4 reacties

Anti-virusbedrijf Avast heeft honderden verschillende Android-toestellen ontdekt die standaard met adware worden geleverd, waaronder toestellen van ZTE, Archos en myPhone. De Cosiloon-adware toont via een overlay advertenties op het scherm en is al jaren actief.

Volgens Avast is de adware lastig te verwijderen, aangezien die in de firmware van de Android-toestellen zit. De virusbestrijder stelt dat alleen de afgelopen maand duizenden gebruikers zijn getroffen. De mobiele virusscanner van Avast heeft de adware op zo'n 18.000 Android-toestellen in meer dan 100 landen gedetecteerd. Google zou inmiddels maatregelen hebben genomen om de schadelijke eigenschappen van de adware-varianten te mitigeren.

Zo is Google Play bijgewerkt om de adware in de toekomst te detecteren. "Echter, aangezien deze apps standaard staan geïnstalleerd is het probleem lastig op te lossen", aldus Vojtech Bocek van Avast. Hij merkt op dat Google ook de firmware-ontwikkelaars heeft benaderd en opgeroepen om met een oplossing te komen. De meeste Android-toestellen waarop de adware geïnstalleerd staat zijn niet gecertificeerd door Google. Op deze pagina is een overzicht van getroffen toestellen te vinden.

Image

Reacties (4)
24-05-2018, 16:21 door Anoniem
De Peel Smart Remote die met mijn Galaxy S5 kwam spamt ook ongewenste berichten als je hem niet gebruikt. En je kan hem ook niet deinstalleren. Daarom heeft het ook zoveel 1 sterren in de playstore.

Als je de updates ervan wist kan je hem gelukkig nog uitschakelen.
24-05-2018, 20:08 door Anoniem
Of adb.exe gebruiken?!

https://android.stackexchange.com/questions/56620/enable-and-disable-system-apps-via-adb
25-05-2018, 08:43 door Anoniem
Door Anoniem: De Peel Smart Remote die met mijn Galaxy S5 kwam spamt ook ongewenste berichten als je hem niet gebruikt. En je kan hem ook niet deinstalleren. Daarom heeft het ook zoveel 1 sterren in de playstore.

Als je de updates ervan wist kan je hem gelukkig nog uitschakelen.

Daarom koop ik ook nooit meer een Samsung. Prima telefoons op zich maar er staat te veel bloatware op die niet verwijderbaar is. Heb nu een Nokia met Stock Android, echt een verademing.
25-05-2018, 09:20 door Krakatau

Dank je! Die manier van system apps in- en uitschakelen kende ik nog niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.