image

Samsung krijgt gelijk van rechter in zaak over Android-updates

woensdag 30 mei 2018, 16:24 door Redactie, 37 reacties
Laatst bijgewerkt: 30-05-2018, 16:46

De rechtbank in Den Haag heeft Samsung gelijk gegeven in een zaak die door de Consumentenbond was aangespannen. De Consumentenbond wil dat Samsung Android-telefoons vier jaar na de introductie op de markt van beveiligingsupdates blijft voorzien. Daarnaast moeten updates snel worden uitgerold.

De Consumentenbond wil ook dat Samsung meer informatie verstrekt over de door haar geboden software-ondersteuning. De rechter stelt dat de website van Samsung voldoende duidelijke en toegankelijke informatie geeft. Ook vindt de rechter niet dat Samsung te weinig doet om ernstige kwetsbaarheden in Android te verhelpen. De vorderingen van de Consumentenbond werden dan ook afgewezen.

"De Consumentenbond is niet-ontvankelijk verklaard voor zover haar vorderingen betrekking hebben op toekomstig handelen van Samsung. De specifieke (technische) omstandigheden zijn namelijk nog onbekend. Daarom kan over de aard en de ernst van eventuele toekomstige veiligheidsrisico’s en het toekomstig handelen van Samsung nu nog niets worden besloten", aldus de rechter. Die veroordeelde de Consumentenbond tot het betalen van de proceskosten van Samsung, die op 1700 euro zijn begroot.

Teleurstellend

De Consumentenbond noemt de uitspraak teleurstellend. "De rechtbank wil dat de Consumentenbond voor álle Samsung toestellen in álle situaties bewijst dat er veiligheidsrisico’s zijn wanneer Samsung consumenten geen update geeft, terwijl die wel al beschikbaar is via Google. Dat is ondoenlijk. Bovendien is het onnodig. Google classificeert al de ernst van elk lek dat zij ontdekken en de mogelijke gevolgen daarvan. Dat hoeft de Consumentenbond niet meer te doen", zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die de Consumentenbond in deze zaak bijstaat.

"Samsung krijgt de ruimte om zich te verschuilen achter een veelheid aan modellen en technische en economische afwegingen. Maar Samsung kiest er zelf voor zoveel modellen op de markt te brengen, er is niemand die ze daartoe dwingt. Een autofabrikant moet er ook voor zorgen dat al zijn modellen veilig en betrouwbaar zijn en blijven. Samsung heeft diezelfde verplichting. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Reacties (37)
30-05-2018, 16:46 door Anoniem
Ja, was allemaal juridisch te vaag voor de club die allemaal iphones hebben
30-05-2018, 17:33 door Bitwiper
Bizar. Alle bugs, inclusief die met een security-risico, zijn fabrieksfouten. Daar hoor je garantie op te hebben gedurende de levensduur van het apparaat, dus ook na 2 jaar na AANSCHAF.
30-05-2018, 17:56 door Anoniem
Rechter heeft blijkbaar de ballen verstand van dit soort zaken. Je zou toch denken dat ze deskundigen raadplegen.
30-05-2018, 17:59 door spatieman
met andere woorden.
Bedankt voor uw 800 euro, oh, en u krijgt geen updates meer, daar is de dichtstbijzijnde kliko,
30-05-2018, 18:18 door Anoniem
Het lijkt wel alsof de rechters hier in NL alleen maar uitspraak doen ten faveure van grote bedrijven. Worden ze betaald via schimmige wegen? Ik eis een onderzoek naar deze rechter. Enne.... Consumentenbond: ga in hoger beroep!
30-05-2018, 18:19 door Anoniem
Daarom was mijn eerste tablet, ook meteen mijn laatste.
30-05-2018, 18:38 door Anoniem
Door spatieman: met andere woorden.
Bedankt voor uw 800 euro, oh, en u krijgt geen updates meer, daar is de dichtstbijzijnde kliko,

Gewoon geen Samsung meer kopen, beter je geld investeren in merken die dat wel doen.
Ik heb goede hoop voor merken die Android One leveren.
30-05-2018, 18:41 door Anoniem
Nou, lekker dan. Oudere telefoons worden nu dus een standaard platform om nieuwere telefoons te infecteren.
30-05-2018, 18:52 door Anoniem
Ik ben tevreden over de uitspraak van de rechter. Dit bevorderd alleen maar de ontwikkeling van LineageOS, waarmee je naar keuze google services (gapps) wil gebruiken of niet. Dus voor mij zeker niet telleurstellend. Wel heb ik schrik dat bedrijven de bootloader sterker gaan beveiligen, zoals huawei bijvoorbeeld.
30-05-2018, 19:40 door Anoniem
Samsung wilt voorkomen,dat er massaal prepaid-simlock vrije telefoons
worden verkocht. (de low budget gebruikers die toch weinig bellen)

Als je een 2 jarig abonnement erop heb,dan ruil je die toch
weer in voor een nieuwe samsung na twee jaar.

Dus samsung gebruikers met een 2 jarig abonnement op hun samsung android hebben veel minder last
van het missen van updates.
30-05-2018, 21:22 door Anoniem
Als oude android gsm's ECHT vulnerable waren was mijn 2009 Motorola Milestone al lang geinfecteerd..
Dat er ergens lekken in software zitten is niet gelijk aan defecte GSM.

En was niemand zijn Windows 10 of Ubuntu 16 veilig en instant gep0wned.
Onzin dus.

Bovendien is het OS van google...
Is een autofabrikant verantwoordelijk voor een autoradio met een lek?
30-05-2018, 21:46 door Anoniem
Tja alleen zodat de overheid makkelijker Samsung telefoons kan afluisteren door de sleepwet,en er hackbevoegdheden blijven bestaan,die anders gedicht zouden worden als de consumentenbond gelijk kreeg.
Nu is het zo dat inlichtingen diensten politie e.t.c nog van de gaten gebruik kunnen maken in de software van in dit geval Samsung.
Tja de wet er is altijd onder een wet uit te komen,als je de juiste juridische weg weet,om in het gelijk gesteld te worden door de rechter.
Waarom wint de staat altijd bijna als er door een burger iets tegen de staat speelt in een rechtzaak?.
Juist door de gaten in de wet die wij niet kennen als doorsnee burger,misschien menig advocaten weten ook nog niet hoe een juiste verdediging te voeren als ze in een zaak tegen de staat voor een burger opkomen.
Je moet wel heel slim zijn om toch een streepje voor te hebben,zodat je toch wint.
30-05-2018, 22:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: met andere woorden.
Bedankt voor uw 800 euro, oh, en u krijgt geen updates meer, daar is de dichtstbijzijnde kliko,

Gewoon geen Samsung meer kopen, beter je geld investeren in merken die dat wel doen.
Ik heb goede hoop voor merken die Android One leveren.

Ik begrijp ook niet wat iedereen met Samsung heeft. Weinig updates en vol met bloatware die je niet kunt verwijderen.
Heb nu een Android One telefoon van een bekend Fins merk en dat bevalt prima. Geen bloatware en in 6 weken tijd al netjes volgens schema 2 updates gekregen.
30-05-2018, 23:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben tevreden over de uitspraak van de rechter. Dit bevorderd alleen maar de ontwikkeling van LineageOS, waarmee je naar keuze google services (gapps) wil gebruiken of niet. Dus voor mij zeker niet telleurstellend. Wel heb ik schrik dat bedrijven de bootloader sterker gaan beveiligen, zoals huawei bijvoorbeeld.

LineageOS is voor de happy few die weten hoe ze dit moeten installeren en dat is echt niet voor de gewone gebruiker. En ik word een beetje moe van opmerkingen als: dan ga je toch naar een vriendje die dat voor je kan doen?

Als ik een telefoon koop dient de fabrikant gewoon minimaal 2 jaar te zorgen voor updates ongeacht wanneer dat toestel op de markt kwam.
30-05-2018, 23:03 door Anoniem
Samsung is gewoon een bedrijf dat goede hardware levert met bagger software erop en geen ondersteuning, verkocht is verkocht, de buit is binnen.
30-05-2018, 23:58 door Anoniem
Samsung heeft ook gelijk.

Ik heb nog steeds een S6. Die 700 euro heeft gekost. In middels koop ik in de supermarkt een smartphone uit China of zo voor 6 of 8 tientjes. Die het zelfde kan of meer. Ik doe niks meer met mijn telefoon, eerder minder. Omdat die dingen toch maar leeggezogen worden door elke app die je er extra op zet. Een beetje surfen met Firefox. Overstappen op Telegram. En zo min mogelijk contacten erop. Af en toe de weg zoeken op Google Maps. Blacklist erop tegen ongewenst bellen. En zelf bellen doe ik al bijna nooit meer. Telefoneren is irritant geworden. Of er moet iemand dood zijn of er moet brand zijn of zo. Volgend jaar zal zo een ding waarschijnlijk dan ook nog maar de helft kosten van 80 euro. En met wat ik er nog mee doe kan ik prima uit de voeten. Veili¡gheidsupdates ook niet echt nodig, want er staat toch niks meer op wat echt gevoelig is.

Ik heb ook gelijk. En dat scheelt me nog een hoop geld ook. Bedenk nog maar een krom scherm of zo. Of een paspoortscanner. Die vingerafdrukscanner werkt ook al voor geen meter. En waarvoor, als toch al al die aps je hele gebeuren doorgeven, wat is dat dan niet voor een schijn veiligheid? Of dat je telefoon je gezicht herkent. Lekker belangrijk.

Als dat ding van een paar tientjes niet meer werkt, mik ik hem gewoon weg. En koop een nieuwe. Die tien contacten tik ik wel met de hand over. Meer heb ik echt niet meer nodig. En meer wil ik er ook niet meer mee doen. Voor 700 euro links, rechts, van boven en van onder, en liefst nog met lichaamssensoren gemonitord worden? En dan nog, waar ik hem dan vandaan had, plat-ge-smst door de PhoneHouse annex officiële Samsung winkel die dan ook nog je nummer heeft, leuk hoor. Je mag één keer op mijn rug. Maar de tweede keer toch echt enkel als ik het zelf ook lekker vond.

Wordt tijd dat er een Linux phone uitkomt. Mag in het begin zelfs af en toe crashen. Het zou na mijn laatste Nokia weer voor het eerst zijn dat mijn telefoon weer echt van mij is. Al blijf ik wel overwegend gestopt met bellen. Dat is blijvende schade. Ik kan geen ringtone meer horen.

Niet meer nodig. En zelf verkloot. Veel geluk met je gelijk, Samsung. En voor de Consumentenbond: Ik was er zelf al uit.
31-05-2018, 07:15 door Anoniem
En mensen blijven vervolgens massaal dure Samsungs kopen (roepende dat apple zo duur is en niet zien dat samsung net zo veel vraagt) die vervolgens na een jaar geen updates meer krijgen....

Ik blijf lekker bij mijn iPhone, zeker zo lang Android geen update systeem heeft waar ik onafhankelijk ben van de hardwareleverancier.
Windows en Linux hebben al lang laten zien dat het op computers kan, dus lijkt me op Android niet heel veel moeilijker ;)
31-05-2018, 08:30 door Anoniem
Door Anoniem: En mensen blijven vervolgens massaal dure Samsungs kopen (roepende dat apple zo duur is en niet zien dat samsung net zo veel vraagt) die vervolgens na een jaar geen updates meer krijgen....

Ik blijf lekker bij mijn iPhone, zeker zo lang Android geen update systeem heeft waar ik onafhankelijk ben van de hardwareleverancier.
Windows en Linux hebben al lang laten zien dat het op computers kan, dus lijkt me op Android niet heel veel moeilijker ;)

Wil geen flame war starten maar Apple is geen haar beter. Software die bewust je telefoon langzamer maakt om zogenaamd de batterij te sparen, gewoon op een andere manier zorgen dat je een nieuwe koopt .... Mwah... Onderdelen die niet beschikbaar zijn voor reparatie.
31-05-2018, 08:32 door Anoniem
Door Anoniem: En mensen blijven vervolgens massaal dure Samsungs kopen (roepende dat apple zo duur is en niet zien dat samsung net zo veel vraagt) die vervolgens na een jaar geen updates meer krijgen....

Ik blijf lekker bij mijn iPhone, zeker zo lang Android geen update systeem heeft waar ik onafhankelijk ben van de hardwareleverancier.
Windows en Linux hebben al lang laten zien dat het op computers kan, dus lijkt me op Android niet heel veel moeilijker ;)

Is ook niet moeilijker, merken als Nokia bewijzen dat het kan.
31-05-2018, 08:43 door Anoniem
Hieruit blijkt dus maar weer dat er rechters zijn die geclassificeerd kunnen worden als digibeet. Zeker deze rechter heeft duidelijk geen verstand van veiligheid in het IT domein. Het enige advies wat de consumentenbond de consument kan geven is.... Koop geen Samsung telefoons meer (en van de andere android toestellen die niet/slecht veiligheidsupdates krijgen).
31-05-2018, 09:08 door Anoniem
Is er iemand die zijn/haar gegevens al eens opgevraagd heeft bij Google over de verzamelde data via dat OS?
Ik kreeg vandaag mijn download link van een andere Smartphone aanbieder om mijn data te downloaden, ik ben blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb om geen Android of Windows toestel te kiezen.
31-05-2018, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem:Ik blijf lekker bij mijn iPhone, zeker zo lang Android geen update systeem heeft waar ik onafhankelijk ben van de hardwareleverancier.

Ik hoop dat je hier de ironie van ziet?
31-05-2018, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: Rechter heeft blijkbaar de ballen verstand van dit soort zaken. Je zou toch denken dat ze deskundigen raadplegen.
Er wordt van de partijen in het proces verwacht dat die deskundigheid inbrengen. Die hebben de verantwoordelijkheid om iets tegen te spreken dat de ander inbrengt dat niet klopt. De rechter oordeelt op grond van wat de twee partijen te zeggen hebt, kijkt op welke punten ze het wel en niet eens zijn, en houdt vervolgens de punten van onenigheid tegen de wet en komt tot een oordeel.

Een punt dat deze rechter maakt is dat een uitspraak die over toekomstige gevallen gaat zo geformuleerd moet zijn dat alle toekomstige gevallen die onder de definitie vallen ook een onrechtmatigheid zijn. Als daar uitzonderingen op zijn dan verbiedt de uitspraak iets dat niet verboden moet worden en dan deugt de uitspraak niet. Kennelijk heeft Samsung in de ogen van deze rechter overtuigend beargumenteerd dat dergelijke uitzonderingen er zijn en de Consumentenbond niet dat ze er niet zijn. Bedenk daarbij dat een rechter er is om vorderingen van de eisende partij toe of af te wijzen en er niet is om de eisen anders te gaan formuleren dan de eiser zelf heeft gedaan. De eiser moet zelf zijn huiswerk doen.

Of elke rechter tot hetzelfde oordeel zou zijn gekomen weet ik niet, maar om verschillen daarin te ondervangen is het mogelijk om in beroep te gaan tegen een uitspraak.

Ik had zelf trouwens liever gezien dat de eis was toegewezen. Sterker nog, ik heb ooit besloten dat ik pas aan de smartphone ga als ik minstens vijf jaar gegarandeerd beveiligingsupdates krijg, want dat is nog kort vergeleken met hoe lang ik gewend ben met apparaten te doen. Als je hardware en besturingssysteem verkoopt alsof ze een onlosmakelijk geheel zijn dan ga je in mijn ogen de verplichting aan dat besturingssysteem langdurig goed te ondersteunen. Is dat te duur? Best, maar zorg dan dat er geen belemmeringen zijn om er andere besturingssystemen op te installeren.
31-05-2018, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem: Samsung heeft ook gelijk.

Ik heb nog steeds een S6. Die 700 euro heeft gekost. In middels koop ik in de supermarkt een smartphone uit China of zo voor 6 of 8 tientjes. Die het zelfde kan of meer. Ik doe niks meer met mijn telefoon, eerder minder. Omdat die dingen toch maar leeggezogen worden door elke app die je er extra op zet. Een beetje surfen met Firefox. Overstappen op Telegram. En zo min mogelijk contacten erop. Af en toe de weg zoeken op Google Maps. Blacklist erop tegen ongewenst bellen. En zelf bellen doe ik al bijna nooit meer. Telefoneren is irritant geworden. Of er moet iemand dood zijn of er moet brand zijn of zo. Volgend jaar zal zo een ding waarschijnlijk dan ook nog maar de helft kosten van 80 euro. En met wat ik er nog mee doe kan ik prima uit de voeten. Veili¡gheidsupdates ook niet echt nodig, want er staat toch niks meer op wat echt gevoelig is.

Ik heb ook gelijk. En dat scheelt me nog een hoop geld ook. Bedenk nog maar een krom scherm of zo. Of een paspoortscanner. Die vingerafdrukscanner werkt ook al voor geen meter. En waarvoor, als toch al al die aps je hele gebeuren doorgeven, wat is dat dan niet voor een schijn veiligheid? Of dat je telefoon je gezicht herkent. Lekker belangrijk.

Als dat ding van een paar tientjes niet meer werkt, mik ik hem gewoon weg. En koop een nieuwe. Die tien contacten tik ik wel met de hand over. Meer heb ik echt niet meer nodig. En meer wil ik er ook niet meer mee doen. Voor 700 euro links, rechts, van boven en van onder, en liefst nog met lichaamssensoren gemonitord worden? En dan nog, waar ik hem dan vandaan had, plat-ge-smst door de PhoneHouse annex officiële Samsung winkel die dan ook nog je nummer heeft, leuk hoor. Je mag één keer op mijn rug. Maar de tweede keer toch echt enkel als ik het zelf ook lekker vond.

Wordt tijd dat er een Linux phone uitkomt. Mag in het begin zelfs af en toe crashen. Het zou na mijn laatste Nokia weer voor het eerst zijn dat mijn telefoon weer echt van mij is. Al blijf ik wel overwegend gestopt met bellen. Dat is blijvende schade. Ik kan geen ringtone meer horen.

Niet meer nodig. En zelf verkloot. Veel geluk met je gelijk, Samsung. En voor de Consumentenbond: Ik was er zelf al uit.

Niet iedereen wil in 1980 blijven hangen zoals jij.
31-05-2018, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt tijd dat er een Linux phone uitkomt. Mag in het begin zelfs af en toe crashen. Het zou na mijn laatste Nokia weer voor het eerst zijn dat mijn telefoon weer echt van mij is.
Purism is bezig:
https://puri.sm/products/
31-05-2018, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem: Als oude android gsm's ECHT vulnerable waren was mijn 2009 Motorola Milestone al lang geinfecteerd..
Dat er ergens lekken in software zitten is niet gelijk aan defecte GSM.

En was niemand zijn Windows 10 of Ubuntu 16 veilig en instant gep0wned.
Onzin dus.

Bovendien is het OS van google...
Is een autofabrikant verantwoordelijk voor een autoradio met een lek?

Dat je er geen verstand van hebt is niet erg, maar reageer dan niet.

Windows 10 en Ubuntu 16 worden regelmatig geüpdate. Google doet dat zelf ook met Android, dus je laatste opmerking slaat al nergens op. Het is Samsung die die updates niet doorzet.

Dat het niet gelijk een defecte GSM is ben ik met je eens, maar dat is net als beredeneren dat je auto APK afgekeurd is omdat je richtingaanwijzer het niet doet, terwijl je die toch nooit gebruikt 'mensen zien vanzelf wel welke kant ik op ga!'
31-05-2018, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben tevreden over de uitspraak van de rechter. Dit bevorderd alleen maar de ontwikkeling van LineageOS, waarmee je naar keuze google services (gapps) wil gebruiken of niet. Dus voor mij zeker niet telleurstellend. Wel heb ik schrik dat bedrijven de bootloader sterker gaan beveiligen, zoals huawei bijvoorbeeld.
Dat zul jij niet alleen zijn denk aan fabrikanten die geen verantwoording hoeven af te leggen, en criminelen die het
een stuk gemakkelijker wordt gemaakt.
31-05-2018, 10:51 door Anoniem
De eis van de Consumentenbond was ook absurd. In plaats van eisen dat veiligheidsupdates een aantal jaar doorlopen (en dat doet Samsung inderdaad al) wordt er geeist dat iedere nieuwe versie van Android binnen 3 maanden volledig wordt uitgerold. En dat laatste is onzin, als er een update wordt gedaan in de auto industrie, ga je toch ook niet terug om het nieuwste model motor te eisen?

Kortom, dit was te verwachten. Om dan te zeggen dat de rechter 'het niet snapt' is veel te kort door de bocht. De Consumentenbond snapt het niet, maar dat is niet nieuw.
31-05-2018, 10:53 door Anoniem
Als ik een telefoon koop dient de fabrikant gewoon minimaal 2 jaar te zorgen voor updates ongeacht wanneer dat toestel op de markt kwam.
Ik vind twee jaar veel te weinig dat moet minimaal 5 jaar zijnen en zeker voor een apparaat van boven de 4 honderd euro.
31-05-2018, 11:50 door spatieman
Door Anoniem:
Door spatieman: met andere woorden.
Bedankt voor uw 800 euro, oh, en u krijgt geen updates meer, daar is de dichtstbijzijnde kliko,

Gewoon geen Samsung meer kopen, beter je geld investeren in merken die dat wel doen.
Ik heb goede hoop voor merken die Android One leveren.

niet dat ik uberhaupt samcrap koop, die samcrap schil wat mee loopt gebruikt niemand.
ik hou het lekker bij mijn 175euro telefoon van motorolo, ding doet net zoveel als een 800 euro toestel.
bellen,sms (nu is het zo dat het een optie is voor mij hehe) ,whatsapp, foto en video maken.
31-05-2018, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Samsung wilt voorkomen,dat er massaal prepaid-simlock vrije telefoons
worden verkocht. (de low budget gebruikers die toch weinig bellen)

Als je een 2 jarig abonnement erop heb,dan ruil je die toch
weer in voor een nieuwe samsung na twee jaar.

Dus samsung gebruikers met een 2 jarig abonnement op hun samsung android hebben veel minder last
van het missen van updates.

Niet iedereen wilt constant een hoge prijs per maand betalen voor een telefoon die je na een jaar geen updates meer krijgt.


Door Anoniem: Samsung heeft ook gelijk.

Ik heb nog steeds een S6. Die 700 euro heeft gekost. In middels koop ik in de supermarkt een smartphone uit China of zo voor 6 of 8 tientjes. Die het zelfde kan of meer. Ik doe niks meer met mijn telefoon, eerder minder. Omdat die dingen toch maar leeggezogen worden door elke app die je er extra op zet. Een beetje surfen met Firefox. Overstappen op Telegram. En zo min mogelijk contacten erop. Af en toe de weg zoeken op Google Maps. Blacklist erop tegen ongewenst bellen. En zelf bellen doe ik al bijna nooit meer. Telefoneren is irritant geworden. Of er moet iemand dood zijn of er moet brand zijn of zo. Volgend jaar zal zo een ding waarschijnlijk dan ook nog maar de helft kosten van 80 euro. En met wat ik er nog mee doe kan ik prima uit de voeten. Veili¡gheidsupdates ook niet echt nodig, want er staat toch niks meer op wat echt gevoelig is.

Ik heb ook gelijk. En dat scheelt me nog een hoop geld ook. Bedenk nog maar een krom scherm of zo. Of een paspoortscanner. Die vingerafdrukscanner werkt ook al voor geen meter. En waarvoor, als toch al al die aps je hele gebeuren doorgeven, wat is dat dan niet voor een schijn veiligheid? Of dat je telefoon je gezicht herkent. Lekker belangrijk.

Als dat ding van een paar tientjes niet meer werkt, mik ik hem gewoon weg. En koop een nieuwe. Die tien contacten tik ik wel met de hand over. Meer heb ik echt niet meer nodig. En meer wil ik er ook niet meer mee doen. Voor 700 euro links, rechts, van boven en van onder, en liefst nog met lichaamssensoren gemonitord worden? En dan nog, waar ik hem dan vandaan had, plat-ge-smst door de PhoneHouse annex officiële Samsung winkel die dan ook nog je nummer heeft, leuk hoor. Je mag één keer op mijn rug. Maar de tweede keer toch echt enkel als ik het zelf ook lekker vond.

Wordt tijd dat er een Linux phone uitkomt. Mag in het begin zelfs af en toe crashen. Het zou na mijn laatste Nokia weer voor het eerst zijn dat mijn telefoon weer echt van mij is. Al blijf ik wel overwegend gestopt met bellen. Dat is blijvende schade. Ik kan geen ringtone meer horen.

Niet meer nodig. En zelf verkloot. Veel geluk met je gelijk, Samsung. En voor de Consumentenbond: Ik was er zelf al uit.

Android is Linux maar niet GNU.
Met GNU/Linux heb je ook geen controle over wat applicaties kunnen doen, standaard kunnen applicaties alles doen wat ze willen op een Linux distro vandaar dat Android ook een permissie systeem heeft gemaakt zodat je dingen kunt limiteren doormiddel van SELinux.
Bijvoorbeeld op CopperheadOS kan je toegang to sensors en anderen dingen limiteren per applicatie grote kans dat dit ook in AOSP komt.

Met een GNU/Linux telefoon gaan we weer 20 jaar terug in de tijd van security of iemand moet net zo een permissie systeem maken als op Android.
31-05-2018, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En mensen blijven vervolgens massaal dure Samsungs kopen (roepende dat apple zo duur is en niet zien dat samsung net zo veel vraagt) die vervolgens na een jaar geen updates meer krijgen....

Ik blijf lekker bij mijn iPhone, zeker zo lang Android geen update systeem heeft waar ik onafhankelijk ben van de hardwareleverancier.
Windows en Linux hebben al lang laten zien dat het op computers kan, dus lijkt me op Android niet heel veel moeilijker ;)

Wil geen flame war starten maar Apple is geen haar beter. Software die bewust je telefoon langzamer maakt om zogenaamd de batterij te sparen, gewoon op een andere manier zorgen dat je een nieuwe koopt .... Mwah... Onderdelen die niet beschikbaar zijn voor reparatie.

En als je pech hebt krijg je bij een reparatie onder garantie een refurbished toestel terug.
31-05-2018, 15:34 door Anoniem
Rechter heeft blijkbaar de ballen verstand van dit soort zaken. Je zou toch denken dat ze deskundigen raadplegen.

Vertel jij ons dan maar even, als deskundige, op basis van welk wetsartikel de rechter anders had kunnen oordelen. Immers bestaat er geen wettelijke verplichting, waarop de rechter zich kan baseren, op basis waarvan hij anders had kunnen oordelen. Hoe we er technisch naar kijken, dat maakt niets uit.

De wetgevende macht is hier aan zet (politiek) om dergelijke regelgeving door te voeren. Na invoering kan een rechter sancties opleggen indien men de regels niet na leeft.

Wil geen flame war starten maar Apple is geen haar beter.

Probleem is dan ook dat er geen regelgeving is, waarmee producenten gedwongen worden zich aan te passen. Waarom zou je als Samsung, Apple, ... hier veel geld in gaan steken indien er geen verplichting bestaat, en het niets opbrengt. Dat is immers waar bedrijven uiteindelijk naar kijken.

Ik vind twee jaar veel te weinig dat moet minimaal 5 jaar zijnen en zeker voor een apparaat van boven de 4 honderd euro.

Wat ik vind is volstrekt niet boeiend, wat in de wet staat wel. Rechters kijken immers niet of men meningen naleeft, wel of men wetten naleeft.
31-05-2018, 16:41 door Anoniem
Wat ik vind is volstrekt niet boeiend, wat in de wet staat wel. Rechters kijken immers niet of men meningen naleeft, wel of men wetten naleeft.
Heb je helemaal gelijk mee, en wetten worden gemaakt door ministers, en die geven dus niets om de gewone man.
01-06-2018, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem: Is er iemand die zijn/haar gegevens al eens opgevraagd heeft bij Google over de verzamelde data via dat OS?

Ja hoor. Heel eenvoudig. En op basis daarvan kun je instellen wat je wel verzameld wil zien en wat niet.

https://www.nytimes.com/2018/04/11/technology/personaltech/i-downloaded-the-information-that-facebook-has-on-me-yikes.html

Ik kreeg vandaag mijn download link van een andere Smartphone aanbieder om mijn data te downloaden, ik ben blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb om geen Android of Windows toestel te kiezen.

Heb je bij je andere leverancier al opgevraagd wat hij allemaal van je weet?

Peter
01-06-2018, 13:54 door Anoniem
Ik denk dat Samsung ook niet verantwoordelijk is. Samsung heeft jou de telefoon niet rechtstreeks verkocht.
In Nederland is het zo dat de verkoper van het produkt verantwoordelijk is.

Ik stel me daarom voor dat iemand met een Samsung telefoon gekocht bij bedrijf X, dat bedrijf verantwoordelijk houdt en aanklaagt als er geen update is geweest. Slechts 1 toestel is hiervoor nodig.
Als de aanklacht - die een stuk makkelijker te bwijzen valt - ontvankelijk wordt verklaard en de bedijf X wordt veroordeeld, kun je in principe meer bedrijven aanklagen.
Dat laatste zal vermoedelijk niet nodig zijn, want met 1 veroordeling zullen leveranciers niet meer zo graag Samsung telefoons verkopen vanwege mogelijke schadelclaims.
Dat uiteindelijk zal Samsung wel bewegen zijn goedkope (maar toch veel te dure) modellen te updaten..
04-06-2018, 15:20 door Anoniem
Samsung een merk die er bij mij sowieso nooit inkomt. Na een poosje krijg je er altijd problemen mee al zijn ze nog zo mooi. Ik zet mijn geld op Nokia.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.