image

AP vindt geen misstanden met camera's in sauna's

dinsdag 5 juni 2018, 11:10 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij steekproefsgewijs onderzoek naar cameratoezicht in sauna’s geen misstanden aangetroffen. Het onderzoek werd naar aanleiding van meldingen van bezorgde saunabezoekers ingesteld. In totaal werden er elf sauna's onaangekondigd bezocht en gecontroleerd op de aanwezigheid van camera's in ruimtes waar bezoekers naakt zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om douches, toiletten, sauna's en kleedkamers.

In maart ontving de toezichthouder 130 meldingen van saunabezoekers die bang waren dat ze in de sauna werden gefilmd. Bij negen van de elf onderzochte sauna’s werd geen enkele werkende camera aangetroffen op een plaats waar bezoekers ontkleed zijn. De sauna-eigenaren lieten weten dat ze de camera's hadden verwijderd na commotie in de pers over gelekte beelden van saunabezoekers en een waarschuwingsbrief van de Autoriteit Persoonsgegevens uit 2016.

Bij één sauna werd een niet goed werkende camera aangetroffen die slechts vage contouren van mensen filmde. Een andere camera gaf alleen in een klein gedeelte van het beeld mogelijk zicht op ontklede bezoekers. Sauna-eigenaren hebben deze camera’s inmiddels verwijderd of juist afgesteld. De AP ontdekte dat er soms nep-camera’s of uitgeschakelde camera's hangen in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. "Dit is niet in strijd met de wet, omdat hiermee geen persoonsgegevens worden verwerkt", aldus de toezichthouder.

Bij de receptie, het restaurant en in rustruimtes waar het dragen van badjassen of kleding verplicht is werden wel vaak werkende camera's aangetroffen. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert sauna-eigenaren om bezoekers duidelijk te informeren over waar het dragen van een badjas verplicht is en of en zo ja waar cameratoezicht plaatsvindt. De uitkomsten van het onderzoek zal de toezichthouder met de brancheorganisatie voor saunabedrijven bespreken.

Reacties (4)
05-06-2018, 13:50 door Anoniem
De AP ontdekte dat er soms nep-camera’s of uitgeschakelde camera's hangen in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. "Dit is niet in strijd met de wet, omdat hiermee geen persoonsgegevens worden verwerkt", aldus de toezichthouder.
Een uitgeschakelde camera kan zo weer ingeschakeld worden. Als hij alleen softwarematig uit staat, dan is dat ook nog eens afhankelijk van (al dan niet sterke) wachtwoorden.
05-06-2018, 14:27 door Anoniem
Hebben deze controleurs verstand van zaken ?


Bij een vermoeden van controle zit er bij ons een killswitch.
Niemand komt er verder achter .
Beeld onscherp, data verbinding verbroken.
En er ligt een loze coax kabel als we iets moeten laten zien
De eigenaar heeft in zijn hok het eea verborgen en in het sterretjes plafond boven de bubbelbaden zitten ook verborgen camera's

Maar prima AP
Succes
06-06-2018, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem:Bij een vermoeden van controle zit er bij ons een killswitch.
Niemand komt er verder achter .
Beeld onscherp, data verbinding verbroken.
En er ligt een loze coax kabel als we iets moeten laten zien
De eigenaar heeft in zijn hok het eea verborgen en in het sterretjes plafond boven de bubbelbaden zitten ook verborgen camera's
Tja, als je bang bent dat je met je blote piemel of tieten op Internet komt te staan, moet je ook niet in het openbaar ermee rond gaan lopen zwaaien
06-06-2018, 11:47 door -karma4
Door Anoniem: Tja, als je bang bent dat je met je blote piemel of tieten op Internet komt te staan, moet je ook niet in het openbaar ermee rond gaan lopen zwaaien

Een sauna is geen openbare ruimte.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.