image

Daling aantal aangiftes van internetoplichting zet door

woensdag 13 juni 2018, 12:23 door Redactie, 8 reacties

De daling van het aantal aangiftes van internetoplichting zet door, waardoor het lijkt dat het beleid tegen deze vorm van fraude zijn vruchten afwerpt. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten. Vorig jaar ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ruim 38.000 aangiftes van internetoplichting, een daling van 8000 aangiftes ten opzichte van het jaar daarvoor.

Die daling lijkt zich ook dit jaar door te zetten. In het eerste kwartaal van 2018 zijn bij het LMIO zo'n 9500 aangiftes gedaan, waarvan er 1300 werden ingetrokken. Het gemiddelde schadebedrag bedroeg 219 euro. In dezelfde periode in 2017 kwamen er zo'n 10500 aangiftes binnen, waarvan er ruim 1400 werden ingetrokken. De gemiddelde schade bedroeg toen 184 euro.

"Het lijkt er op dat het beleid gericht op preventie van onlinehandelsfraude door het alerter maken van burgers en bedrijven en het opwerpen van barrières zijn vruchten afwerpt. Betrokken private bedrijven geven hierbij aan hun verantwoordelijkheid te hebben genomen door het fraudeurs op online handelssites zo moeilijk mogelijk te maken", aldus de minister. Grapperhaus noemt als voorbeeld de mogelijkheid om op Marktplaats via iDeal te betalen.

Wanneer er van iDeal gebruik wordt gemaakt is het Online Betaalplatform (OBP) wettelijk verplicht om de verkoper te controleren en te identificeren. Het OBP monitort het betalingsproces via iDeal en heeft hierdoor onder andere zicht op fraudeurs aan wie meermaals via iDeal betaald wordt voor één en hetzelfde product. "De consument kan dus binnen de omgeving van Marktplaats kiezen voor verschillende veiligere methodes van betalen. Van private partijen die hiermee werken heb ik vernomen dat het gebruik van deze initiatieven door de consumenten toeneemt en dat daardoor de frequentie van en kans op fraudegevallen sterk afneemt", zo laat de minister weten (pdf).

Reacties (8)
13-06-2018, 13:07 door Anoniem
"Want het heeft toch geen zin om aangifte te doen."
13-06-2018, 13:08 door Anoniem
LOL.

Bedoelen ze niet dat

1) Ze mensen te kort komen
2) Ze liever langs de kant van de weg staan (dat levert geld op tegen minimaal/geen risico en vereist geen IQ)
3) Ze botweg niet reageren op aangiftes (heb 2 aangiftes open staan, zou binnen enkele weken/maanden vernemen of ze in behandeling worden genomen - bijna jaar verder, nog niks gehoord)
4) Ze >95% niet behandelen (volgens m'n rechtsbijstand)
5) Ze rekeningnummers van fraudeurs, in mijn gevallen in ieder geval, niet toevoegen aan hun fraude website (te weinig mensen, geen interesse, whatever de reden - het lijkt een kleine moeite...)

En mensen nu maar de conclusie trekken dat het de moeite niet waard is?

Want dat dekt voor de volle 100% mijn beleving van hun inzet (en ogenschijnlijk die van mijn rechtsbijstand, waar ze er zo moedesloos van worden m.b.t. de achterstand bij de politie dat ze me maar geld hebben uitgekeerd om de zaak vooral *niet* aanhangig te hoeven maken)
13-06-2018, 13:24 door Anoniem
De daling van het aantal aangiftes van internetoplichting zet door, waardoor het lijkt dat het beleid tegen deze vorm van fraude zijn vruchten afwerpt.
Niet alles is wat het lijkt. Het kan net zo goed zijn dat dit komt door het ontmoedigingsbeleid dat de politie voert tegen het doen van aangifte (al dan niet omdat ze gefrustreerd zijn door bezuinigingen en reorganisaties)
Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten.
Kan die grappenmaker geen betrouwbaarder cijfers over criminaliteit produceren dan het aantal aangiftes?
Zelf als overheid op jacht gaan en daar de resultaten van publiceren, bijvoorbeeld?
Men gaat bij het bepalen van het aantal auto's dat te snel rijdt toch ook niet af op het aantal aangiftes door mensen die van de sokken gereden werden, of wel?
13-06-2018, 14:57 door Anoniem
Dus nu ikloppen de cijfers niet omdat het zijn vruchten afwerpt? Wat een onzin.

Onderzoekscijfers weten te melden dat criminaliteit landelijk gedaald is, maar wat betreft internetoplichting gaan cijfers plots niet op omdat men staat te trappelen om extra nog meer bevoegdheden.

Het begint nu toch eigenlijk wel belachelijke vormen aan te nemen.
13-06-2018, 18:21 door Anoniem
Heb gewoon te vaak gehad dat ook al heb je de naam, adres, telefoonnummer en note bene een bekentenis van de oplichter/oplichtster, ze doen er alsnog niks mee en laten het na een half jaar vallen.
Is gewoon gekke werk, sommige mensen doen het gewoon onbeschaamd en het boeit ze niet.
13-06-2018, 18:22 door Ron625
Door Anoniem:Het kan net zo goed zijn dat dit komt door het ontmoedigingsbeleid dat de politie voert tegen het doen van aangifte
Juist!
Via internet kan je van veel misdrijven aangifte doen, ook van een "poging tot", dat is immers ook strafbaar.
Maar van misdrijven op/via internet moet je naar een politie bureau ...............
13-06-2018, 19:18 door Anoniem
Sommige ministers kun je beter vervangen door een app met kunstmatige intelligentie.
13-06-2018, 19:34 door Anoniem

"Ruim de helft van alle aangiftes gaat de prullenbak in

Meer dan de helft van alle misdrijven in Nederland wordt niet door de politie in behandeling genomen. Aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting verdwijnen vaak regelrecht in de prullenbak."

https://www.ad.nl/binnenland/ruim-de-helft-van-alle-aangiftes-gaat-de-prullenbak-in~a6d0024b/

Met statistiek kun je alles, de waarheid naar eigen hand zetten of blijven mekkeren dat je weer niet genoeg budget of bevoegdheden hebt.
Kijk reikhalzend uit naar de romantische zelfnavelstaarder poeziebundel deel 2 over sluwe holsters en blanke hackpitten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.