image

Kabinet wil Nederland digitale koploper van Europa maken

maandag 18 juni 2018, 09:39 door Redactie, 27 reacties

Het kabinet wil Nederland de "digitale koploper" van Europa maken, zo blijkt uit de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (pdf) die door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is gepresenteerd. De strategie kijkt onder andere naar cyberveiligheid en privacybescherming.

Het is voor het eerst dat het kabinet met een gezamenlijke strategie komt die inspeelt op de snelheid van de digitalisering en de impact hiervan op de samenleving. De strategie omvat 24 ambities die onder andere op digitale veiligheid en privacy zijn gericht. Volgens het kabinet ontstaan er door de digitalisering nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid, privacy en consumentenbescherming.

"Digitale platforms zijn soms machtige mondiale spelers, en kwaadwillenden opereren vaak anoniem en vanuit het buitenland. Door het grensoverschrijdende karakter van cybercrime en cyberterrorisme is effectieve opsporing en vervolging problematisch. Het vertrouwen in een digitaliserende economie en samenleving staat of valt met een effectieve aanpak van deze problemen", zo laat de strategie weten.

Bij het creëren van een digitale veilige samenleving hebben overheid, burgers en bedrijfsleven elk een taak, zo gaat de strategie verder. "Zij moeten allen passende maatregelen nemen om de eigen digitale veiligheid en weerbaarheid op orde te hebben." Het kabinet stelt dat burgers en bedrijven digitale toepassingen veilig moeten kunnen gebruiken, vooral waar deze technologieën niet alleen de eigen digitale veiligheid raken maar die van de samenleving in zijn geheel. De overheid stelt zicht daarbij verantwoordelijk voor het stellen van de juiste randvoorwaarden.

Privacy

Ook als het gaat om de privacy ziet de overheid een opgave voor overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarnaast wil het kabinet de eigen regie van burgers op persoonsgegevens vergroten om daarmee de bescherming van privacy te bevorderen. Nog deze kabinetsperiode worden kaders voor persoonlijk datamanagement geformuleerd, in overeenstemming met de AVG.

De kaders moeten ervoor zorgen dat mensen eenvoudig inzage kunnen krijgen in hun persoonsgegevens en het gebruik daarvan door derden, bouwers van services en apps weten hoe ze producten moeten ontwikkelen waarmee ze mensen controle over hun persoonsgegevens kunnen geven en dat overheidsregistraties hergebruikt kunnen worden, zodat overheden, marktpartijen of maatschappelijke organisaties hier diensten op kunnen ontwikkelen.

Reacties (27)
18-06-2018, 10:21 door Anoniem
Bwahahahahaha.

Nederland, dwz. de overheid en '66-"cyber"-borrelclubjes, hebben het gewoon niet in zich om zelfs een deuk in een pakje zachte boter te slaan. Maar hee, licht beneveld dromen met je gezellige clubje geeft een goed gevoel, niet?
18-06-2018, 10:24 door Anoniem
Ja natuurlijk, zoals gewoonlijk de eerste van de klas, haantje voorste en braafsten staan vooraan. Dat is Nederland
18-06-2018, 10:53 door Anoniem
Lijkt een beetje Stasi praktijken V2.0 die onze Overheid gaat invoeren.
Totale controle en macht over alles en iedereen,en als doekje voor het bloeden keuzebuttons voor de burger.
Hoeveel Miljard gaat dit de schatkist opleveren ?
18-06-2018, 11:16 door Anoniem
De strategie omvat 24 ambities die onder andere op digitale veiligheid en privacy zijn gericht. Volgens het kabinet ontstaan er door de digitalisering nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid, privacy en consumentenbescherming.
En dat wordt dit zonder lachen gezegd met in het achterhoofd het woordje "Sleepnet" en "inlichtingendiensten die naar hartelust mogen hacken en afluisteren bij onverdachte burgers".
18-06-2018, 11:37 door Anoniem
Is dit inclusief ongewenste spionage van de sleepnet waar 49% tegen was?
18-06-2018, 12:07 door Anoniem
Kan zijn dat ik het verkeerd zie, of totaal niet snap hoe deze dingen gaan.
Maar in de PDF zie ik niet dat de er budget wordt gereserveerd voor deze dingen.

Zulke plannen zonder budget kan ik moeilijk serieus nemen.
18-06-2018, 12:50 door Anoniem
The road to hell is paved with good intentions.
18-06-2018, 12:54 door Anoniem
Door Anoniem: Bwahahahahaha.

Nederland, dwz. de overheid en '66-"cyber"-borrelclubjes, hebben het gewoon niet in zich om zelfs een deuk in een pakje zachte boter te slaan. Maar hee, licht beneveld dromen met je gezellige clubje geeft een goed gevoel, niet?
Het is best moeilijk om een deuk in een pakje boter te slaan. Vooral als het bakboter is. #donotdothisathome!
18-06-2018, 13:03 door Anoniem
Ik citeer: "Daarom richt de strategie zich op het vergroten van ICT-vaardigheden van alle scholieren én de beroepsbevolking, maar ook op bescherming van persoonsgegevens en veilige technologie."
Digitale koploper worden van europa is een mooie ambitie, maar als je nog niet eens je ICT onderwijs op orde hebt (je richt je met name op scholieren en beroepsbevolking) dan ga je die nooit behalen. Investeren in MBO/HBO/WO ICT studies blijft noodzakelijk. Zonder goede studies van onze beroepsbevolking ga je het niet redden met je ambitieniveau.
Een niet realistisch amibitieniveau maakt meer kapot dan je lief is!

ICT onderwijs voor lager, middelbaar en wo onderwijs heb ik wel vertrouwen in, maar vergeet niet dat het grootste aantal studenten HBO studenten zijn. Dit zijn nu juist de opleidingen waar meer aandacht naar uit moet gaan, maar nee hoor die krijgen juist nul aandacht, mijn voorspelling: digitale koploper van Europa worden ga je nooit behalen, je mist veerkracht bij de grootste groep studenten: HBO-ICT. Van deze groep moet je de grootste veerkracht verwachten. Nee we zetten in op scholieren (die weten nog niet wat ICT is, ja appen weten ze wel) en beroepsbevolking (zonder ICT achtergrond). Snap jij het?
Grapperhaus en Ingrid mijden juist te investeren in goed onderwijs waar het juist nodig is: HBO-ICT, waarom? wat is de logica hierachter? waarom wordt in elke nieuwe agenda die de politiek presenteerd HBO-ICT onderwijs gemeden?
Oh ja natuurlijk: HBO-ICT onderwijs is al voldoende op orde: we kennen geen tekort van HBO-ICT docenten, we hebben geen toename aan HBO ICT studenten, de kwaliteit van alle HBO-ICT studies is gewoon excellent, cybersecurity is verplicht onderdeel van alle HBO ICT curricula, we hebben de dcypher club die al genoed geld krijgt.........................................slaap lekker verder politiek nederland
18-06-2018, 13:08 door Anoniem
Wat zijn ze weer eens een onzin aan het uitkramen:
Qua privacy betreft: de AVG heeft de boel nog enigszins gered nadat het kabinet de sleepwet er gewoon doorheen heeft gedrukt. Ze willen bij de overheid het liefst dat Nederland langzaam veranderd in zo'n land als China of Noord-Korea, waar alle internetactiviteit van alle burgers tot op de muisbewegingen precies wordt bijgehouden.

Qua de snelheid van de digitalisering: Dit pakken ze totaal verkeerd aan. Zelf gebruikt de overheid nog steeds Windows XP voor een deel van hun systemen. Ze zitten zelf nog in de oertijd vast. Maar in plaats van alle computers te vernieuwen en daarmee ook te upgraden naar Windows 10 zitten ze alleen maar te mekkeren over dat Kaspersky, de beste virusscanner die er is aldus AV-Test, in Rusland gevestigd zit, en daarom ''zeer gevaarlijk'' is. Ze moeten ook maar eens ophouden met het proberen te winnen van een land dat 400× groter is dan Nederland en waar we een groot deel van onze olie vandaan krijgen.

Verder over snelheid en digitalisering gesproken: Standaard glasvezel en digitale radio (DAB+) en televisie (DVB) zitten er op heel veel plaatsen nog niet in. Want het achterhaalde en stokoude kopernetwerk kan nog wel een decennium mee toch?????. Geld (????) en publiciteit is het enige waar de overheid aan denkt, en zelfs daar zijn ze barslecht in. Ze verspillen miljarden en nemen daardoor zeer impopulaire maatregelen omdat ze compleet losstaan van de normale burgers.

De enige keer dat ik een nóg ongeloofwaardiger statement hoorde van de overheid was toen ze zeiden dat ze nóg wel wat extra konden doen nu ze het klimaatakkoord van Parijs / 2020 zo makkelijk gingen halen. Daarin staat dat 14% van de energie uit hernieuwbare en milieubewuste bronnen moet komen. Nederland staat met zijn 2% ver onderaan en vorderingen zie ik er ook niet in komen omdat ze blijkbaar al hun geld verspillen aan van dit soort ongeloofwaardige propaganda. Nederland ergens koploper in zijn in een categorie die iets aangaat is al jaren niet meer voorgekomen.
18-06-2018, 14:01 door Anoniem
De laatste keer dat ik zo blauw van het lachen lag was toen Youp verhaalde hoe hij een Ikea stapelbed in elkaar probeerde te zetten.
18-06-2018, 14:31 door Anoniem
Misschien moet je de Nederlandse burgers vragen hoeveel vertrouwen zij hebben in dit kabinet dit naar de wens van de Nederlandse burger te kunnen uitvoeren.
O nee, das waar, de Nederlandse burger heeft geen verstand als het aankomt op dit soort politieke vraagstukken en hebben daarom het raadgevend referendum afgeschaft. Laat ze maar één keer Stem-men op valse beloftes die we ze voorschotelen om deze daarna onbeschaamd niet na te komen en dan kunnen doen wat we maar willen.
Maarja , hier dan toch mij ongevraagde meniing:
Veelste ambiteus als je t mij vraagt, kijkend naar hoe ze tot nu toe IT-projecten afronden. Zelfs al huren de digibeten externe hulp in voor goed advies, dan nog is het niet genoeg om IT-projecten goed af te ronden
Gaat eerst eens de belastingdienst, de politie en laatst in het nieuws, het AP, voorzien van een goede IT omgeving, oh ja en zonder het budget 2x te overschrijden.
Laat me denken aan het voornemen dat de politiek had voordat die slijmwrat van een Rutte het voor het zeggen kreeg, we zouden het groenste land van Europa worden. En toen kwam Rutte en alles werd qua subsudies en vooruitgang tegengewerkt en gestopt en werden we van alle kanten (Denemarken, Duitsland) voorbij gesjeest. Ik walg van die VVD'ers die zogenaamd het beste wensen, maar hun IKKE op de eerste plaats zetten om hun zakken te vullen. En aangezien de VVD blijft winnen, komen er steeds meer van dat soort zakkenvullende strevertjes bij, jakkes.
Oh, wat is het toch lekker warm in de pan, wanneer is het tijd om er uit te springen , ofwel te emigreren, ..., maar ja waar is het uberhaupt beter op deze planeet, kheb getwijfeld over Belgie
18-06-2018, 16:10 door Ron_noname - Bijgewerkt: 18-06-2018, 16:10
En ze kunnen hun eigen belastingdienst niet eens op orde krijgen.....wat een giller...
18-06-2018, 16:18 door Anoniem
Laat de overheid eerst eens zorgen dat hun eigen ICT op orde is. Daar deugt echt nog geen ruk van, ik maak nog regelmatig stunten mee van updates op een verkeerde manier plannen, testen en uitrollen.

Dan krijgen we idd puntje privacy. Politiek Nederland, wanneer snappen jullie dat dit jullie grootste valkuil is en dat de gemiddelde Nederlander met een klein beetje kennis en besef van databescherming gruwelt van alle wetgevingen van de afgelopen 5 jaar? Maar nee, laten we vooral dat Europa pushen, want dat is goed voor de portemonnee. Dat Henk en Ingrid toentertijd tegen invoering van de Euro waren vergeten we dan gemakshalve maar even. BV Nederland is het belangrijkste, die moet gevoed worden met alle data van Nederland want dat is big business.

Verhaaltje voldoende geld uittrekken voor onderwijs op ICT wat aansluit op het huidige ICT-landschap: niet commercieel genoeg zeker? Mogen wel flink wat tandjes bij!

Nee, ik krijg duidelijk geen warm gevoel bij de woorden van Grapperhaus. Net zo'n koude douche als met klimaatakkoord. Henk en Ingrid betalen zich blauw, krijgen ze eindelijk mogelijkheid om bijvoorbeeld zonnepanelen terug te verdienen wordt dat ook de nek omgedraaid want oh-oh-oh-stel-je-toch-voor-dat-Henk-ergens-beter-wordt-omdat-hij-meedoet-aan-klimaatmaatregelen.

Nee, met zulk soort dingen win je daar de Nederlander echt niet meer mee. Die draait dat alles de rug toe omdat VVD en D66 alleen kijken naar wat het BV Nederland opbrengt. BV Nederland krijgt belastingvoordelen. Henk en Ingrid niet. BV Nederland kan met U-constructies eventjes 7 miljard aan belasting 'ontlopen'. Henk en Ingrid niet, die krijgen meteen de Belastingdienst in hun nek wegens belastingontduiking. BV Nederland kan max zonnepanelen kopen, BTW kunnen ze terugvragen via Belasting. Henk en Ingrid niet. BV Nederland kan voldoende geld pompen in opleidingen om mensen zo te kneden dat ze perfect in hun business-model passen. Henk en Ingrid niet; die krijgen niet eens meer een studietoelage voor hun zoon of dochter die HBO Informatica, domotica oid willen volgen en betalen zich blauw. En zo zijn er nog genoeg voorbeelden te noemen... Zonde van mijn tijd, ik kijk liever of er leven is op Pluto. Neem ik Henk wel mee... ;-)
18-06-2018, 16:33 door karma4
Met reaguurders die niet zelf informatie kunnen analyseren en het sleepnet als geframed iets van de aivd voor de hele overheid zien zal het niets met ict worden.

Cambridge analytica met Facebook in microtargeting blijkt aardig goed te werken. Er zijn Nederlandse bedrijven die er achter zitten. Redelijk kansloos in een EU setting.
18-06-2018, 16:37 door karma4
Door Ron_noname: En ze kunnen hun eigen belastingdienst niet eens op orde krijgen.....wat een giller...
Het is eerder dat ze aan interne strijden beloftes met gehaalde project resultaten dat toch niet waar was ten onder gaan.
Huur wat extern in besteed het uit en het is vanzelf een succes toch. Waarom falen al die aanbestedingen?
18-06-2018, 17:17 door Anoniem
Huh? 1 april is toch al geweest?
18-06-2018, 17:29 door Anoniem
Mooie politieke praatjes vullen geen gaatjes.
18-06-2018, 18:52 door Anoniem
ha ha ha grapjassenhaus ja ja ja
18-06-2018, 18:53 door Anoniem
Moet je eens aan de rechtbank vragen of je de verwerping van een erfenis via de mail kunt regelen...
18-06-2018, 18:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-06-2018, 19:36
Begin 2019 vindt een evaluatie van deze studie plaats.

Studie... Waarom zoveel weerstand tegen een studie? Niets in een studie is definitief!

Ach...
De bovenstaande reacties zijn voor het merendeel natuurlijk weer afkomstig van anti parlementaire democratie voorstanders.
Security.nl wordt overspoeld met overheids-misantropen die van het begrip 'studie' nooit hebben gehoord. En zij zetten hun, proest!...beste beentje (nou ja) weer voor.
Hun boegbeeld: de blonde kamertrol zal ik hem maar noemen, komt naar gelang perceptie van het begrip 'studie.' wel helemaal niet veel verder dan kleuterkrabbeltjes
Zijn partijprogramma pastte bijvoorbeeld op anderhalf A4tje....

Da's pas Bwahahahahaha

Wel, het gaat goed met het intelligentieniveau in Nederland. Dat kunnen we par excellence wel weer vaststellen na overlezen van het bovenstaande grol brol getrol....

Hik... de bier ce. nnssumptie iszz..ze(hik)ker van sinificantee infloed.

Maar zonder coma-zuipen is het landelijk IQ al excellent te noemen: Je hoeft slechts het buitenland na te apen. Italië is het jongste voorbeeld. Oostenrijk kennen we al, Frankrijk stond op het randje. Polen is ook al om. Hongarije idem.

Als adolfje reïncarneerde zou hij zich verheugen. Totalitaire rejectie van een overheid is de overwegende hedendaagse roep van 'de stem des volks.'

Ria Beckers draait zich om in haar graf.

Wij gaan boze tijden tegemoet!
19-06-2018, 01:33 door Anoniem
Stink er niet in. De politiek is de muilezel van de bestaande cultuur. Want die is afhankelijk van stemmen om wat te beslissen te hebben. De grootste leugen van politici is dat zijn cultuur (of zelfs economie) kunnen maken. Ze zijn er zelf de grootste slaven van. Hun zetels, brood en aanzien hangen er van af. De weinigen die écht wat kunnen veranderen liggen dun gezaaid. Laat eerst maar eens wat zien dan, regering. Want voorlopig ligt 98% van de internet macht in Silly Con Vellie. En dat verander je niet snel met nieuwe sprookjes. Daar is lef en moed voor nodig. Waar ze in het leger Willemsordes voor uitreiken. In gelul kun je niet wonen, zei Schaeffer ooit.
19-06-2018, 08:00 door Anoniem
Door Ron_noname: En ze kunnen hun eigen belastingdienst niet eens op orde krijgen.....wat een giller...

Inderdaad.
Gisteren las ik over eindelose projecten bij belastingdienst, en nu dit hahaha
Koploper!
19-06-2018, 11:20 door Anoniem
Laat de regering eerst maar eens alle xp computers vervangen voor nieuwere pc , als je al leest dat de belastingdienst de regering adviseert om de nieuwe regels niet in te laten gaan OMDAT HUN SYSTEEM het niet aankan , en dat wil koploper worden ........................ EEN GROOT LACHERTJE VAN EUROPA DEZE REGERING !!!!!!!!!!!!!!!
19-06-2018, 16:47 door karma4
Door Anoniem: Laat de regering eerst maar eens alle xp computers vervangen voor nieuwere pc , als je al leest dat de belastingdienst de regering adviseert om de nieuwe regels niet in te laten gaan OMDAT HUN SYSTEEM het niet aankan , en dat wil koploper worden ........................ EEN GROOT LACHERTJE VAN EUROPA DEZE REGERING !!!!!!!!!!!!!!!
Dan heb je het over server based systemen Oracle en IBM. Linux based en een ernstige vendor lockin met vaste dienstverleners.

Desktops worden niet gebruikt in dat soort processen.
Gebeurt dat gedeeltelijk wel dan het de zelf bouwsel shadow it omdat dat het handwerk is om ondanks die iv problemen het met handwerk te doen.
19-06-2018, 21:00 door Anoniem
Het is net als met demente bejaarden. Mooie praatjes. maar de problemen niet oplossen. CDA staat wel vaker buiten de realiteit.
25-06-2018, 18:23 door hanspaint
Als ik dit allemaal lees kom ik tot de conclusie dat er weinig vertrouwen is in de overheid en dat heeft die overheid over zichzelf afgeroepen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.