image

Minister presenteert plan om politie op het web te versterken

vrijdag 15 juni 2018, 16:58 door Redactie, 13 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-06-2018, 17:18

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag een meerjarenplan gepresenteerd dat de politie op het web moet versterken en vernieuwen. Jaarlijks gaat er 64 miljoen euro extra naar ict-toepassingen en opsporingstechnieken voor de bestrijding van cybercrime en om agenten beter om te laten gaan met big data.

"Om te zorgen dat agenten beschikken over passende middelen om digitale aspecten van criminaliteit te adresseren zullen in deze kabinetsperiode de ict-voorzieningen bij de politie worden doorontwikkeld, zowel in het kader van cybersecurity als cybercrime", zo laat de minister aan de Tweede Kamer weten. Grapperhaus stelt dat innovatie noodzakelijk is om sneller informatie te kunnen analyseren ten behoeve van forensische technologie, het verbeteren van de opsporing, de aanpak van terreur en de internationale informatie-uitwisseling.

Verder meldt de minister dat er "substantieel geïnvesteerd" wordt in het tegengaan van cybercrime en internationale samenwerking door het aanstellen van 111 agenten bij de landelijke eenheid en 60 agenten met specifieke digitale expertise bij de regionale eenheden. "Criminelen maken immers, misschien nog wel meer dan gewone burgers, volop gebruik van de nieuwe mogelijkheden van internet en onze globaliserende wereld", aldus de minister.

Volgens Grapperhaus stelt digitale criminaliteit de politie voor nieuwe uitdagingen. "Daarom zetten we maximaal in op versterking en modernisering van het korps, de opsporing en de politie in de wijk voorop. We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar zowel in de wijk als op het web."

Goede eerste stap

Korpschef Erik Akerboom noemt de investeringen een "goede eerste stap". Akerboom wil vooral de ict, uitrusting en innovatie van de politie verbeteren. "‘Er gaat 64 miljoen euro naar ict en het verbeteren van de uitrusting. Nieuwe systemen moeten agenten beter in staat stellen om te gaan met grote hoeveelheden data die de politie te verwerken krijgt. En we voegen expertise toe: hoger opgeleide analisten en ict-specialisten. Zij ondersteunen onze politiemensen om beter gebruik te maken van big data, bij online rechercheren en bij financieel rechercheren", aldus de korpschef.

Reacties (13)
15-06-2018, 17:15 door karma4
Dit heeft niets met het "sleepnet" van doen.
Dat betrof wiv2017 aivd en niet de politie.
Op zijn best betreft het computercriminaliteit III.
15-06-2018, 17:28 door Anoniem
eh drone politie? in de straten/stad
15-06-2018, 17:35 door Anoniem
Grapperhaus?
Is dat niet die man die een collega partner er onder dubieuze omstandigheden wegwerkte en er met hakken over de sloot juridisch mee wegkwam?
Is dat niet die ex bestuursvoorzitter die een nationaal museum dat meer dan 10 jaar is dichtgweest alsnog weer in de put van diepe droefenis stortte door met dubieus gedrag en overmaat aan ego er een directeur van faam onterecht uitwerkte maar gelukkig geen verantwoordelikheid hoefde te nemen voor gedragingen want al weg verder omhoog?
Is dat niet die man die niets heeft met universele mensenrechten, met allerhande nieuwe voorstellen laat zien vooral graag te pissen op het concept privacy?
Is dat met andere woorden niet weer zo'n carrierepoliticus die aangeland op het pluche laat zien dat machiavelli de werkelijke inspirator is voor elk politiek handelen?
Goede eerste stap: pensioen, en snel graag, opdat we verlost worden van deze wandelende brokkenpiloot.
15-06-2018, 18:49 door Anoniem
111 agenten + 60 agenten = 171 agenten.

De vraag is nu, krijgen we nu 1x of 2x 171 agenten erbij? Recent stond ook dit op deze website:
https://www.security.nl/posting/566123/Politie+krijgt+171+extra+agenten+voor+bestrijding+cybercrime
15-06-2018, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag is nu, krijgen we nu 1x of 2x 171 agenten erbij?
Als twee keer dan met een "bezuinigingsronde" ertussen. Als het een beetje wil à la belastingdienst, met een gouden handdruk voor de beste mensen en het gruis blijft zitten.
16-06-2018, 08:12 door Anoniem
Elke cent voor de politie is er eentje te veel op deze manier. Roverheid en ICT is zolang ze beiden bestaan een hoofdpijn dossier.

Immers... als je in de ICT hoek wel snapt hoe het werkt, dan werk je tenslotte niet bij de Roverheid maar bij een bedrijf waar je leuke dingen met je kennis kunt doen... En dat alles weer van mijn belastinggeld.
16-06-2018, 15:27 door Anoniem
En maar in blijven zetten op hoger opgeleiden. Zucht.
16-06-2018, 20:51 door karma4
Door Anoniem: Elke cent voor de politie is er eentje te veel op deze manier. Roverheid en ICT is zolang ze beiden bestaan een hoofdpijn dossier.

Immers... als je in de ICT hoek wel snapt hoe het werkt, dan werk je tenslotte niet bij de Roverheid maar bij een bedrijf waar je leuke dingen met je kennis kunt doen... En dat alles weer van mijn belastinggeld.
Vergeet dat maar jij draagt nauwelijks belasting bij al houd je weinig over. Ik magvm dd druk maken en jouw sakris en inkomen sponsoren. Dat wil ik niet.
17-06-2018, 00:24 door Anoniem
@Security.nl

Kan er niet een aparte afdeling in het forum voor annecdotes over de politie, de overheid in het algemeen en politici in het bijzonder, en het grote boze internep en kompjoeters? Ik heb een paar epische verhalen. Echt gebeurd, en ik zal geen namen noemen. Ik wil er geen lopende threads mee verstoren. Herinnert zich iemand nog Wim Kok achter een van de vroege PC's, en dat iemand zei, beweeg nu de muis omhoog? (Ja, toen waaide hij ermee in de lucht, in plaats van het pijltje op het scherm te verplaatsen... Hij begreep het écht niet.) Zo heb ik er ook nog een paar. En ik denk meer mensen.
17-06-2018, 01:54 door Anoniem
Die man is echt totaal ongeschikt, zoals elke VVD-er, CDA-er, D66-er, PVDA-er, PVV-er ongeschikt is voor politiek werk.

Ze schenden structureel mensenrechten, bezuinigen onze economie naar de knoppe terwijl ze de banken en de grieken voor trillioenen nog zouden redden, maar 1 euro voor een bejaarde, werkeloze, arme of een zieke zijn er al 2 te veel.

Schandalig stuk gelezen in de Volkskrant, genaamd: De doorgeslagen jacht op de bijstandsfraudeur.

Krankzinnig hoe we ondertussen in NeDDRland omgaan met burgers, zeker vergeleken met bedrijven als Shell en Unilever die honderden miljarden euro's aan belastingen ontduiken. Pfff

Tijd voor meer FEITELIJK onderzoek door rekenkamer achtige instanties, ombudsmannen etc en wanneer beleid niet het gewenste resultaat bereikt meteen terug draaien.

Ook is het de hoogste tijd voor een constitutioneel hof die de bevoegdheid krijgt alle wetten, regels te toetsen en ongeldig te verklaren. Nu zijn we overgelaten aan een stel incompetente dan wel willens en wetens in en in trieste en slechte foute gestapo achtige kut mensen aan het roer (VVD, CDA, D66, PVDA, PVV, SGP)
17-06-2018, 19:52 door Anoniem
"Dat betrof wiv2017 aivd en niet de politie."

Volgens mij staat de sleepnet ten dienste van de overheden en álle inlichtingen- en opsporingsdiensten. Zo blijft de FIOD bijvoorbeeld volledig onderbelicht terwijl dat straks de groep is die het hardst aan het net zal trekken, dat levert immers het meeste op.
17-06-2018, 23:06 door Anoniem
Er was eens een tijd dat een politicus of zo een wet wou maken dat in elke chatsite, of forum, een "rode knop" zou komen. Voor als je gepest werd. Of tegengesproken. Of je het ergens niet mee eens was. En dat er dan een, door de website betaalde, natuurlijk, helicopter naar je huis zou vliegen met twee maatschappelijk werksters (kategorie intensive care) gedropt zouden worden om je bij te staan. Of zo. Maar dat balletje is dus ooit ook echt eens serieus opgegooid. In de polletiek.
18-06-2018, 07:38 door karma4 - Bijgewerkt: 18-06-2018, 08:03
Door Anoniem: "Dat betrof wiv2017 aivd en niet de politie."

Volgens mij staat de sleepnet ten dienste van de overheden en álle inlichtingen- en opsporingsdiensten. Zo blijft de FIOD bijvoorbeeld volledig onderbelicht terwijl dat straks de groep is die het hardst aan het net zal trekken, dat levert immers het meeste op.

Nee de wiv2017 is er echt enkel voor de aivd en MIVD.
De fiod SyRi etc staan daar volledig buiten.
Voor de politie is er de wet computercriminaliteit III.

De campagne heeft met bof en geen peil heeft microtargeting en Framing gebruikt op de manier van wat cambridge analytica met Facebook verweten is. Zoek eens op de verbanden met "politieke academie" en wat canvassing doet.

Dat de overheid zo maar van alles mag opvragen en combineren is een fout denkbeeld. Genoeg rechterlijke uitspraken waarmee dat weerlegd is. Doelbinding en proportionaliteit.
Fiod Bd is openbare regelgeving wetten niets onbekends of geheim stiekem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.