image

Vier jaar voor man die webshops met backdoor ontwikkelde

maandag 18 juni 2018, 15:56 door Redactie, 0 reacties

Een 37-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het ontwikkelen van webshops met een backdoor, waardoor hij gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops in handen kreeg en hier vervolgens mee fraudeerde.

De verdachte bood zichzelf bij bedrijven aan als websitebouwer. Voor diverse bedrijven ontwikkelde hij een webshop, waar een script aan was toegevoegd waardoor hij alle gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops ontving. Die inloggegevens werden vervolgens gebruikt om in te breken in mail- en socialmedia-accounts van klanten.

Zodra er toegang tot de accounts was verkregen werden die gebruikt voor het aanschaffen van producten in andermans naam en gebruikte hij andermans identiteitsgegevens en/of identiteitskaarten om zich bij goksites te legitimeren. Ook deed hij zich via de gekaapte socialmedia-accounts als iemand anders voor en probeerde mensen zo te bewegen om geld over te maken. Dit geld liet hij storten op anonieme creditcards waarmee hij zelf allerlei betalingen heeft verricht.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man door het hele land heen honderden slachtoffers gemaakt, die voor enkele tientallen tot duizenden euro's zijn gedupeerd. Dankzij camerabeelden van de winkels waar de man zijn online bestellingen liet afleveren liep hij tegen de lamp. De man werd eind 2016 door de politie in Zwolle aangehouden. Het OM had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar geëist. Met de straf wil de rechtbank een signaal afgeven voor het lijden dat hij de mensen heeft aangedaan, zo laat Omrop Fryslan weten.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.