image

Phishingmail probeert wachtwoord via XPS-bestand te stelen

vrijdag 22 juni 2018, 12:32 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers waarschuwen voor een phishingmail waarbij aanvallers een XPS-bestand gebruiken om het Microsoft-wachtwoord van de ontvanger te stelen. De e-mail gaat over een betaling en bevat een XPS-bestand. XPS staat voor XML Paper Specification en is Microsofts tegenhanger van pdf.

Zodra gebruikers het bestand openen krijgen ze de tekst te zien dat het om een beveiligd document gaat dat via een apart icoon in het document te openen is. Dit document wijst naar een phishingsite waar de gebruiker met zijn Microsoft-wachtwoord moet inloggen. Zodra de gebruiker dit doet kan de aanvaller op het account inloggen en meer phishingmails versturen.

Volgens Lorna Hutcheson, handler bij het Internet Storm Center, worden XPS-bestanden niet vaak gebruikt bij phishingaanvallen en komen gebruikers ze ook niet vaak tegen. Daarnaast staan ze waarschijnlijk niet op de blacklist van de meeste e-mailgateways. Organisaties die geen gebruik van XPS-bestanden maken krijgen dan ook het advies die op de gateway te blokkeren. "Dit is ook een goed voorbeeld van hoe belangrijk het is om je werknemers te trainen om alert te zijn op onverwachte e-mails en niet zomaar op alles te klikken", aldus Hutcheson.

Image

Reacties (2)
22-06-2018, 13:13 door buttonius
Dus nu de PDF viewer eindelijk redelijk solide begint te worden kunnen de phishers gewoon overschakelen op het emailen van XPS bestanden? En XPS kan (net als PDF) executeerbare code bevatten? Briljant!

Wanneer stopt Microsoft nu eens met het verzinnen van nog meer bestandsformaten die komplete programmeertalen bevatten?
25-06-2018, 16:52 door karma4
Door buttonius: Dus nu de PDF viewer eindelijk redelijk solide begint te worden kunnen de phishers gewoon overschakelen op het emailen van XPS bestanden? En XPS kan (net als PDF) executeerbare code bevatten? Briljant!

Wanneer stopt Microsoft nu eens met het verzinnen van nog meer bestandsformaten die komplete programmeertalen bevatten?
Nogal wat handelingen die de gebruiker vrijwillig moet doen
Security awareness is meer persoonsgebonden dan technisch.
Ik zit te wachten totdat alle informatieveiligheid bij een ander os opgepakt gaat worden. Dat domme os bashing helpt niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.