image

Kabinet investeert 1,5 miljoen euro in cybersecurity-onderzoek

woensdag 27 juni 2018, 15:20 door Redactie, 4 reacties

Het kabinet gaat 1,5 miljoen euro investeren in onderzoek naar cybersecurity en het bedrag kan nog tot 3 miljoen euro worden verdubbeld. Dat staat in een Kamerbrief die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens Grapperhaus is kennisontwikkeling op het gebied van cybersecurity nodig om adequate maatregelen te kunnen treffen tegen bestaande en nieuwe digitale dreigingen. "Bovendien voorkomt een hoogwaardige eigen autonome kennispositie een te grote afhankelijkheid van cybersecurity-expertise en cybersecurity-oplossingen uit andere landen", aldus de minister.

Vanwege het versnipperde landschap van organisaties die zich bezighouden met cybersecurity-onderzoek wordt vanuit het kabinet een verkenning gestart naar de mogelijkheden om de "kennisketen" voor cybersecurity te versterken, het opzetten van een innovatieagenda en hoe er een langjarige samenwerking tussen publieke en private partijen kan worden opgezet. Het proces rondom het aanstellen van een verkenner is inmiddels gestart.

Vooruitlopend op de aangekondigde verkenning hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid, Economische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken een bedrag van 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor cybersecurity-onderzoek. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een motie van D66 en VVD. Het bedrag kan via de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) nog worden verdubbeld. Naar verwachting zal verkenner dit najaar met een advies komen.

Daarnaast is tijdens de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid voor het jaar 2018 een amendement aangenomen, waarin wordt geregeld dat 410.000 euro wordt vrij gemaakt voor opensource-encryptieprojecten om daarmee de ontwikkeling en versterking van encryptie te ondersteunen.

Reacties (4)
27-06-2018, 15:41 door Anoniem
En hoe is dit niet alweer een '66-cyber-borrelklupje à la "the hague security delta"?

Ik heb best wat ideetjes maar geen polletieke vrindjes, dus dat geld voor "onderzoek" kan ik bij voorbaat al op m'n buik schrijven. Ik heb niet de illusie dat deze kartelpolitico daar wat aan wil doen.
27-06-2018, 15:44 door Anoniem
Laat me raden: Cybersecurity onderzoek: alleen wetenschappelijk onderzoek toch? Praktijkgericht onderzoek komt namelijk niet voor in het woordenboek van Grapperhaus....
27-06-2018, 16:18 door Anoniem
schijntje
27-06-2018, 18:01 door Anoniem
publiek-private samenwerking - potje geld - vooronderzoek al gestart - ...
Waarom krijg ik nu associatie met ‘Den Haag Security Delta’?!
Hebben ze weer wat geld voor zichzelf geregeld zodat ze verder kunnen... doen, bestaan, whatever?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.