image

Ontwikkelaar LuminosityLink-malware bekent schuld

dinsdag 17 juli 2018, 16:08 door Redactie, 2 reacties

De 21-jarige ontwikkelaar van de LuminosityLink-malware heeft in de Verenigde Staten schuld bekend. Begin dit jaar vond er een internationale politieoperatie tegen de malware plaats. LuminosityLink gaf gebruikers controle over de computer en webcam van hun slachtoffers.

Ook fungeerde de malware als keylogger en gaf die toegang tot bestanden. Tijdens het onderzoek naar LuminosityLink werd een netwerk van personen ontdekt dat de malware aanbood en ondersteunde. Via een speciale website zou de malware aan duizenden kopers zijn verkocht. LuminosityLink werd voor een bedrag van 40 dollar aangeboden en vereiste weinig kennis om te kunnen worden gebruikt. Europol stelde dat er duizenden slachtoffers van de malware zijn.

Naast het ontwikkelen van de malware heeft de ontwikkelaar ook bekend dat hij zijn eigendom heeft verwijderd om inbeslagname te voorkomen. De man wist dat de FBI zijn appartement zou doorzoeken en gaf vervolgens zijn laptop aan een huisgenoot en vroeg hem om die te verbergen in de auto van de huisgenoot. Ook verwijderde hij de harde schijven uit zijn computer en vervolgens uit zijn appartement zodat ze niet in beslag genomen zouden worden. Daarnaast verborg hij in een keukenkast een betaalkaart die met zijn bitcoin-account was geassocieerd en verborg hij een telefoon voor het opslaan van zijn bitcoingegevens in de kast van zijn huisgenoot.

Drie dagen na de huiszoeking maakte de man 114 bitcoin over van zijn LuminosityLink-bitcoinadres naar zes nieuwe adressen. In eerste instantie stelde de ontwikkelaar nog dat LuminosityLink een legitieme tool voor systeembeheerders was om machines te beheren, maar gisteren bekende hij schuld en verklaarde dat hij wist dat de software voor illegale doeleinden werd gebruikt. De malware zou aan meer dan 6.000 personen zijn verkocht. De rechter wijst op 15 oktober van dit jaar vonnis, zo meldt de Lexington Herald Leader.

Reacties (2)
17-07-2018, 19:47 door Anoniem
Gezien de diverse bekentenissen was de kans redelijk aanwezig dat het hier om een plea deal gaat. Wat nader onderzoek wijst uit dat dit inderdaad het geval is. Daarmee moeten de bekentenissen met een korrel zout genomen worden. Vaak komt het neer op het risico op een levenslange straf niet willen nemen en dus een deal sluiten voor een gegarandeerd veel lagere straf. Tien jaar is te overzien, met levenslang of iets in de buurt is het allemaal voorbij.
18-07-2018, 04:05 door Anoniem
Hopelijk heeft meneer nog wat bitcoins achter de hand. Grote kans dat deze in 10 jaar tijd omhoog gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.