image

Duizenden gehackte WordPress-sites gebruikt voor malvertising

maandag 30 juli 2018, 16:12 door Redactie, 0 reacties

Criminelen gebruiken meer dan 10.000 gehackte WordPress-sites om internetgebruikers naar besmette advertenties door te sturen en zo met malware te infecteren. Dat laat securitybedrijf Check Point vandaag weten. De gehackte WordPress-sites die voor deze "malvertising" campagne worden gebruikt draaien allemaal een kwetsbare versie van de WordPress-software en konden zo worden overgenomen.

De websites worden vervolgens van een JavaScript-bestand voorzien dat bezoekers doorstuurt naar een bepaald ip-adres en server. Naast het gebruik van WordPress-sites zetten de criminelen ook "potentieel ongewenste software" (PUPs) in die internetgebruikers op hun computer hebben geïnstalleerd. De PUPs wijzigen de startpagina van de gebruiker zijn browser en laten die naar de eerder genoemde server wijzen. Het bezoekersverkeer dat de WordPress-sites en PUPs genereren wordt door de eigenaar van de server aangeboden aan het advertentienetwerk AdsTerra, aldus onderzoekers van Check Point. Dit advertentienetwerk is in het verleden ook al eens in verband gebracht met besmette advertenties.

Het verkeer van de gehackte WordPress-sites en PUPs wordt door het advertentienetwerk doorgestuurd naar resellers, die het weer verkopen aan criminelen. Deze criminelen gebruiken het doorgestuurde verkeer om bezoekers een advertentiepagina met de Rig-exploitkit te laten laden. De Rig-exploitkit maakt gebruik van bekende kwetsbaarheden in Adobe Flash Player en Microsoft Internet Explorer. Wanneer internetgebruikers deze software niet up-to-date hebben en worden doorgestuurd naar een advertentie of pagina met de exploitkit kunnen ze zonder verdere interactie met ransomware, bankmalware en andere soorten malware besmet raken.

"Vanwege de vaak complexe aard van malware-campagnes en het gebrek aan geavanceerde technologie om te controleren en voorkomen dat besmette advertenties op advertentienetwerken terechtkomen, is het waarschijnlijk dat malvertising de komende jaren een populaire manier voor cybercriminelen blijft om illegale inkomsten te genereren", aldus Richard Clayton van Check Point.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.