image

Edge-lek maakte diefstal lokale bestanden mogelijk

donderdag 2 augustus 2018, 15:42 door Redactie, 0 reacties

Een beveiligingslek in Microsoft Edge maakte het mogelijk voor aanvallers om lokale bestanden te stelen. Voorwaarde was wel dat het slachtoffer een html-bestand opende, zo stelt onderzoeker Ziyahan Albeniz van securitybedrijf Netsparker.

De Same Origin Policy (SOP) is een beveiligingsmaatregel die voorkomt dat een kwaadaardige website lokale bestanden kan uitlezen. De reden is dat ze allebei een andere herkomst hebben. Om gegevens te kunnen uitlezen moeten het protocol, hostname en poort van een url hetzelfde zijn. In het geval van het file:// protocol verschilt dit van het https:// protocol, wat de reden is dat de kwaadaardige website geen toegang tot de lokale bestanden krijgt.

Wanneer er echter met twee bestands-url's wordt gewerkt die verder geen hostname of poort hebben, hebben de url's dezelfde herkomst. Hierdoor was het in Edge mogelijk voor een aanvaller om via een html-bestand toegang tot lokale bestanden te krijgen. Dit html-bestand had bijvoorbeeld via e-mail of een website kunnen worden verspreid. De kwetsbaarheid was alleen aanwezig in Microsoft Edge, andere browsers waren niet kwetsbaar. Microsoft heeft het beveiligingslek verholpen. Gebruikers krijgen dan ook het advies naar de laatste versie te updaten. In onderstaande video wordt de aanval gedemonstreerd.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.