image

EU-privacywaakhond hekelt verplichte vingerafdruk op ID-kaart

woensdag 15 augustus 2018, 16:50 door Redactie, 13 reacties

De Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli is kritisch over het plan van de Europese Commissie om het opnemen van de vingerafdruk op alle Europese identiteitskaarten te verplichten. In april presenteerde de Commissie het plan voor de verplichte vingerafdruk in identiteitskaarten.

Buttarelli zegt achter het doel te staan van de Europese Commissie om de veiligheidsstandaard van identiteitskaarten te verbeteren. Het voorstel geeft echter geen voldoende rechtvaardiging om twee soorten biometrische gegevens te verwerken, namelijk de vingerafdruk en een gezichtsafbeelding, aldus de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS). Buttarelli merkt op dat het beoogde doel ook op minder indringende manieren is te realiseren.

Zowel vingerafdrukken als gezichtsafbeeldingen worden als gevoelige data beschouwd en verdienen daarom speciale bescherming. Verder stelt Buttarelli dat het voorstel een vergaande impact voor de 370 miljoen EU-burgers zou hebben en dat 85 procent van de EU-bevolking aan verplichte vingerafdrukeisen zal worden onderworpen. "Deze grote reikwijdte, gecombineerd met de zeer gevoelige data die wordt verwerkt roept op tot zorgvuldige toetsing aan de hand van een strenge noodzakelijkheidstest", schrijft de EDPS in een opinie (pdf).

Een ander punt dat Buttarelli inbrengt betreft de nieuwe Europese privacywetgeving AVG, die van toepassing is op de verwerking van de gegevens. Bij de verwerking van bijzondere persoonsgegevens is een data protection impact assessment (DPIA) vereist. De DPIA die de Commissie heeft laten uitvoeren blijkt echter niet de beleidskeuze van de Commissie te ondersteunen. "Daardoor kan de impact assessment bij het voorstel niet als voldoende worden beschouwd wat betreft compliance met de AVG", aldus Buttarelli. "Daarom adviseert de EDPS om de noodzakelijkheid en proportionaliteit van het verwerken van biometrische data in deze context opnieuw te beoordelen."

Afsluitend in zijn conclusie laat Buttarelli weten dat het voorstel gezien het beoogde doel niet de noodzaak rechtvaardigt voor de opslag van twee soorten biometrische data. Een mogelijk alternatief is alleen de opslag van de gezichtsafbeelding. Wanneer de vingerafdrukken toch verplicht worden gesteld adviseert de EDPS om alleen patronen of een subset afgeleid van de vingerafdruk op te slaan. Dit om het risico van persoonsfraude in het geval van een datalek te verkleinen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten. Eerder werd ook bekend dat het kabinet twijfelt over het nut van de verplichte vingerafdruk.

Reacties (13)
15-08-2018, 17:27 door karma4
Dit om het risico van persoonsfraude in het geval van een datalek te verkleinen.
Dan zouden we nu al in staat moeten zijn aan de hand van die documenten te kunnen controleren of de persoon voor en de kaart en de gegevens in de administratie bij elkaar horen. Dat doen we niet, alleen of het administratief te verwerken is, is nu het criterium.
Dan is een subset van een vingerafdruk ook niet goed als je echt zeker wil weten of de persoon er bij hoort.
Dan is het nodig een zo volledig mogelijke set te hebben juist om persoonsverwisseling uit te sluiten.

Uit het artikel:
"37.As a preliminary remark, the EDPS observes that the match between biometric data stored in the chip of the document and biometric data provided by the document holder is onlya proof that the document belongs to the document holder. That match does not as such constitute a proof of identity unless the document has been also proved to be authentic."


Mist het stijgende misbruik als identiteitsdiefstal door gebrek aan controle maar noemt enkel het gebruik van fraude gevallen door asielzoekers / immigranten.
15-08-2018, 18:06 door Anoniem
Beter 1 vingerafdruk in je neus dan 10 op straat. :P
15-08-2018, 19:21 door Anoniem
Gokje wagen: die vingerafdruk komt er gewoon en we accepteren het allemaal ook weer.
15-08-2018, 19:26 door karma4 - Bijgewerkt: 15-08-2018, 19:28
Door Anoniem: Beter 1 vingerafdruk in je neus dan 10 op straat. :P
Leg eens uit wat het probleem als bij de hernieuwde meting zekerheid moet zijn dat het van de persoon is zonder plakkertjes of wat dan ook.

En bedenk door je overal te begeven laat je al massaal vingerafdrukken achter. Hoe wou je anders je koffie nuttigen.
15-08-2018, 20:13 door Anoniem
Koffie nuttigen en de vingerafdruk opnemen vergt nogal wat gerichte interesse en geld qua verwerking. Dus dat lijkt mij momenteel geen realistisch idee maar eerder een idee voor spionnen. Ik ben van mening dat dit totaal overbodig is. Kijk maar terug naar de artikelen die omschrijven dat buitenlandse instanties niet eens in staat zijn om buitenlandse identiteitsdocumenten te controleren omdat zij de sleutels hiervoor niet hebben.

Laat de Europese Commissie maar eens met een verbeterd idee komen als zij ook bereid zijn de technologie te betalen om de documenten in elk Europees land te kunnen controleren. Als ze dat laatste als eerste op orde hebben kunnen ze aan een volgende stap denken. Het verweer van Buttarelli is goed en zeer terecht.
15-08-2018, 21:05 door Anoniem
kijk nu bij fraude is het 'slechts' buraucratie die aangepast moet worden. dadelijk komt het er op neer dat je je vingerafdruk maar moet vervangen. oh, probleempje. en dat is het probleem met fraude en biometrische onvervangbare persoonlijke gegevens en dat er zal gaan gefraudeerd worden en dingen per ongeluk fout gedaan worden staat vrijwel 100% vast al. dit is dus weer een dingetje waarbij de de kinderziekten en ervaringen op kosten van enkele maar-je-hebt-toch-niets-te-verbergen-dus-boeie burgers zal vallen in de begin periode. daarna als de problemen echt serieus gaan worden en veel mensen raken, zullen er aanpassingen komen. horse left barn, closing door, kind met badwater en dempen put kalf etc. goh wat zijn er toch veeeeeel van dat soort spreekwoorden... het is alsof.... nah, dit is echt anders en hier kan echt niets iets mee mis gaan want we hebben echt wel aan alles gedacht en vroegah waren ze sukkels! toch? le histoire...
15-08-2018, 21:17 door karma4
Door Anoniem: Koffie nuttigen en de vingerafdruk opnemen vergt nogal wat gerichte interesse en geld qua verwerking. Dus dat lijkt mij momenteel geen realistisch idee maar eerder een idee voor spionnen.
Klopt het is een voorbeeld van acties van aivd. Koffiebkertjes verzamelen.
Met dan anti overheid Framing wiv 2017 als sleepnet werd gebracht dat ze dat als politiewerk voor de hele bevolking zouden doen.

Ik ben van mening dat dit totaal overbodig. Kijk maar terug naar de artikelen die omschrijven dat buitenlandse instanties niet eens in staat zijn om buitenlandse identiteitsdocumenten te controleren omdat zij de sleutels hiervoor niet hebben.
Niet alleen buitenlandse kunnen ze niet controleren zelfs de binnenlandse niet. Er wordt namelijk gesteld dat het tonen van kopietje Id het bewijs van identiteit is.
Dus eens, maar met de insteek dat dit veranderd hoort te worden. Dat is net wat Buttarelli ook stelt.

Het verweer van Buttarelli is goed en zeer terecht.
Alleen is het wel jammer dat hij zich enkel beroept op de fraudes bij immigranten. Daarbij gaat hij nu net voorbij aan identiteitsdiefstal en fraude door ingezetenen.
15-08-2018, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem: Gokje wagen: die vingerafdruk komt er gewoon en we accepteren het allemaal ook weer.
Ik hoef niet te gokken. ID-kaarten met biometrie worden door mij zeker geweigerd.
Dan maar geen ID-kaart.
15-08-2018, 22:13 door Anoniem
Ik heb altijd een paspoort,ik hoef geen id kaart.
16-08-2018, 00:29 door Anoniem
Door Anoniem: Gokje wagen: die vingerafdruk komt er gewoon en we accepteren het allemaal ook weer.
Telepathie, dat dacht ik nou ook, maar vond het te beroerd om te posten.
16-08-2018, 06:01 door Anoniem
Who cares... als je denkt dat een vingerafdruk meer of minder ook maar iets zal uitmaken voor de upper-class.

Dan maar geen ID kaart... ik heb vanaf dag 1 die kaart geweigerd. En mijn paspoort.. sja.. die heb ik netjes terug gekregen nadat ik em door de "rechtzaal" had gegooit met de melding "ik ben bij deze geen nederlander meer".

Drie keer raden waarom ze de pas(poort) niet wilde houden.... stelletje onwetende hypocriete gekken aldaar.
16-08-2018, 07:59 door Anoniem
Door karma4:eral te begeven laat je al massaal vingerafdrukken achter. Hoe wou je anders je koffie nuttigen.

DNA laat je ook overal achter. Kan dus ook mee geknoeid worden.
(bv door locatie waar misdaad begaan is expres te vervuilen met ingezameld DNA)
16-08-2018, 20:50 door karma4
Door Anoniem:DNA laat je ook overal achter. Kan dus ook mee geknoeid worden.
(bv door locatie waar misdaad begaan is expres te vervuilen met ingezameld DNA)
Daarom is er ook een protocol dat de handhaver moet aantonen hoe het verzameld is,
Bespuug zo iemand en je maakt het hem makkelijk. Of dacht je dat de daad met een geïsoleerd iets niet overtuigend genoeg. is. Ik snap niet dat we de criminelen zo willen beschermen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.