image

Firefox krijgt 'content blocking' voor betere prestaties en privacy

donderdag 23 augustus 2018, 17:02 door Redactie, 7 reacties

Mozilla gaat Firefox voorzien van een optie waardoor gebruikers trackers en andere third-party content kunnen blokkeren die een impact op de privacy en prestaties hebben. De browser beschikte al over een optie genaamd "Tracking Protection" waarmee online trackers zijn te blokkeren.

Deze optie zal echter worden vervangen door "Content Blocking". Hiermee is het mogelijk om third-party content, zoals advertenties of code, te blokkeren die gebruikers op het web volgt en ervoor zorgt dat websites trager laden. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om trackers en andere elementen te blokkeren die meer dan vijf seconden nodig hebben om te laden. Daarnaast kan worden ingesteld om alle bekende trackers te blokkeren. Mozilla merkt hierbij op dat dit er wel voor kan zorgen dat sommige pagina's niet meer laden.

De optie is nu testen in de nieuwste versie van Firefox Nightly, wat een vroege testversie van de browser is. In het geval van de definitieve Firefox-versie, waar de meeste gebruikers mee werken, zal content blocking naar verwachting in Firefox 63 verschijnen. Deze versie staat gepland voor 23 oktober van dit jaar.

Image

Reacties (7)
23-08-2018, 19:33 door Anoniem
Waar het echt tijd voor wordt.... waar ik echt op zit te wachten is een script blocker, en dan niet als een extensie maar geïntegreerd in de browser. Maar.... daar wagen zij (Browser ontwikkelaars) zich niet aan. Daar gaan zij hun vingers niet aan branden. Want dan kan de gebruiker de browser de schuld gaan geven als een pagina niet goed of deels laadt.
24-08-2018, 00:06 door Anoniem
Door Anoniem: Waar het echt tijd voor wordt.... waar ik echt op zit te wachten is een script blocker, en dan niet als een extensie maar geïntegreerd in de browser. Maar.... daar wagen zij (Browser ontwikkelaars) zich niet aan. Daar gaan zij hun vingers niet aan branden. Want dan kan de gebruiker de browser de schuld gaan geven als een pagina niet goed of deels laadt.

Je snapt natuurlijk zelf dat Google en Microsoft belang hebben bij het niet blocken van scripts daar het hun eigen advertentie inkomsten zou schaden.

Mozilla heeft andere uitdagingen voor zich liggen dan een kat & muis spel aan te gaan met adverteerders. Ze moeten reeds alle zijlen bijzetten om bij te benen met eerder genoemde. NoScript & uMatrix werken prima voor het probleem wat jij aanhaalt. Mocht je de wereld zelf willen verbeteren lever patches aan, of doneer eens wat voor je ideale browser.. ;)
24-08-2018, 03:30 door Anoniem
Door Anoniem: Waar het echt tijd voor wordt.... waar ik echt op zit te wachten is een script blocker, en dan niet als een extensie maar geïntegreerd in de browser. Maar.... daar wagen zij (Browser ontwikkelaars) zich niet aan. Daar gaan zij hun vingers niet aan branden. Want dan kan de gebruiker de browser de schuld gaan geven als een pagina niet goed of deels laadt.
daar zijn juist de add-ons makers voor he. want die kunnen juist op verzoek dingen aanpassen, en verandere;
24-08-2018, 11:01 door Anoniem
Je ziet het overstijgende verband niet van mijn opmerking. Ik doel natuurlijk op een mentaliteitsverandering. Browsermakers zouden de eer aan zichzelf moeten gaan houden. Ik ben geen URL analyticus maar vertel mij: waarom moet buiten alle proportionalieit bij sommige sites een idioot aantal scripts bij wijze van spreken 'aan de onderkant van mijn beeldscherm eruit fietsen' als ik eenmaal de betreffende URL tijdelijk toesta in NoScript? Doordenkertje: $$$$.
Natuurlijk moet er geld in het laatje komen om de gratis aangeboden software in de vorm van een webbrowser te onderhouden. Okay, add's en scripts waarvan de laatste wijzen naar misschien zelfs voor de gebruiker nutteloze sites mogen er best zijn in proporties maar die proportionaliteit is wel uit de hand gelopen, of niet?
Dus waarom verwijderde Mozilla lang geleden de mogelijkheid om gedifferentieerd scripts in/uit te schakelen met ingang van ik dacht FF 4.0? Je geeft het zelf al aan en daarmee kom ik op mijn wèl zichtbaar leesbare opmerking: 'Want dan kan de gebruiker de browser de schuld gaan geven als een pagina niet goed of deels laadt.'
Waar krijgt FF dan ruzie mee?...
Vooruit dan maar het antwoord dat je zelf al gaf: De adverteerders.

Grof gesteld als jij of ik of wie dan ook 'het internet op gaat' zit je feitelijk totaal ingeklemd in een gigantische berg reclame. Vroeger verstopten bergen reclamefolders je brievenbus tenzij je een NEEN/NEEN sticker erop had geplakt. Nu remt het de snelheid van je browser.

Ik denk niet dat het er nog ooit van zal komen: een schoon Internet zonder zooi in de vorm van uit de spuigaten gelopen commercie. Add-on makers zoals de zeer gewaardeerde Georgio Maone - ik zou niet weten hoe ik nog een beetje zou kunnen genieten van Internet zonder zijn Add-on - ruimen feitelijk de zooi op die browsermakers zouden moeten opruimen.
25-08-2018, 15:54 door Anoniem
Ik begrijp die afkeer van scripts niet. Als ik dit stukje direct submit komen allerlei stukken code in actie, die geschreven zijn in JavaScript. Die scripts verwerken events zoals keyup, keydown, submit, enz. Zonder JavaScript, of soortgelijke taal, zou een forum als dit niet bestaan. Er zijn bijna geen webpagina's die geen JavaScript gebruiken. Zonder scripts zou het internet een saaie boel zijn, vergelijkbaar met een klassieke bibliotheek met alleen drukwerk.
25-08-2018, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik begrijp die afkeer van scripts niet. Als ik dit stukje direct submit komen allerlei stukken code in actie, die geschreven zijn in JavaScript. Die scripts verwerken events zoals keyup, keydown, submit, enz. Zonder JavaScript, of soortgelijke taal, zou een forum als dit niet bestaan. Er zijn bijna geen webpagina's die geen JavaScript gebruiken. Zonder scripts zou het internet een saaie boel zijn, vergelijkbaar met een klassieke bibliotheek met alleen drukwerk.

Ik schrijf het niet graag maar toch gebruik ik deze uitdrukking nu maar eens: Onder welke steen leef je als je schrijft dat je de afkeer van scripts niet begrijpt.
Laat ik je opmerking dus heel kort tackelen want het gevaar van onbeperkte scriptuitvoer in je browser is wel zo uittentreure bekend, dat hoef ik, neen dat wìl ik zelfs niet gaan benadrukken want dat is wel een hele grote pot mosterd na de maaltijd op het gevaar af dat ik (een beetje) belachelijk wordt als ik er dieper op in ga. Dat laat ik liever aan de zoekresultaten aangaande dit onderwerp op Google over.
Ruim twee en een half miljoen zoekresultaten op de query: 'malware scripts' om je uit de droom te helpen:
https://www.google.nl/search?complete=0&hl=nl&source=hp&biw=&bih=&q=malware+scripts&btnG=Google+zoeken&gbv=1
27-08-2018, 08:51 door Anoniem
Natuurlijk weet ik van phishing, trojans, malware, enz. Ik weet ook van vliegrampen, auto ongelukken, en dijkdoorbraken. Toch willen we niet van vliegtuigen, auto's of dijken af. Op dezelfde manier stel ik dat het internet niet van scripts afkan. Het zou overtuigender geweest zijn als je op die stelling ingegaan was, ipv een link naar een zooi malware te geven. Voor mij klinkt jouw boodschap als: "rij nooit auto" gevolgd door een link naar een stel verslagen van auto ongelukken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.