image

Helpdeskfraudeurs stelen 2,8 miljoen euro van Australiërs

maandag 27 augustus 2018, 16:06 door Redactie, 1 reacties

Helpdeskfraudeurs, die zich bijvoorbeeld voordoen als medewerkers van Microsoft, hebben dit jaar al omgerekend 2,8 miljoen euro van Australische burgers gestolen. Dat heeft de Australische toezichthouder ACCC bekendgemaakt. Volgens de ACCC is er een sterke toename van het aantal helpdeskfraudes.

Alleen dit jaar kwamen er al 8.000 meldingen binnen en bedroeg de totale schadepost 4,4 miljoen Australische dollars, wat omgerekend zo'n 2,8 miljoen euro is. Daardoor is het schadebedrag van dit jaar inmiddels hoger dan in heel 2017. "De oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. De oude truc die werd gebruikt was dat mensen te horen kregen dat er een virus op hun computer stond. Nu vertellen ze mensen dat ze hun hulp nodig hebben om de hackers te vangen", zegt Delia Rickard van de ACCC.

De oplichters stellen dat de computer van het slachtoffer is gehackt. Vervolgens wordt beweerd dat de computer kan worden gebruikt om de zogenaamde hackers te vinden. De oplichters maken geld over naar de rekening van het slachtoffer dat van een andere rekening van het slachtoffer afkomstig is. Daardoor krijgt het slachtoffer het idee dat er een bedrag is gestort. Het geld wordt vervolgens overgemaakt naar de rekening van de oplichters, wat nodig zou zijn om de "hackers" te pakken, zo laat de ACCC in een uitleg weten. Mensen krijgen dan ook het advies om op te hangen als er via de telefoon om toegang tot de computer wordt gevraagd.

Reacties (1)
27-08-2018, 21:40 door karma4
Ik dacht even dat het om de winsten ging van de dienstverleners waarheen de helpdesk geoutsourced is.
In dat geval zou dat een onmogelijk klein bedrag geweest zijn. Alle overhead van service managers project managers moet er dan nog bovenop en er moet minstens 20% procent winst overblijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.