image

Fortnite-ontwikkelaar hekelt Google over publicatie lek

maandag 27 augustus 2018, 15:30 door Redactie, 10 reacties

De ontwikkelaar van het populaire spel Fortnite heeft uitgehaald naar Google wegens het openbaar maken van een beveiligingslek in het installatieprogramma van Fortnite voor Android. Fortnite is één van de populairste games van het moment met 125 miljoen spelers wereldwijd.

Onlangs verscheen de versie voor het Androidplatform. Deze versie wordt echter niet via Google Play aangeboden, maar via een installatieprogramma dat spelontwikkelaar Epic Games zelf aanbiedt. Dit installatieprogramma downloadt en installeert het spel. Google maakte afgelopen vrijdag bekend dat er een kwetsbaarheid in het installatieprogramma aanwezig is dat een al kwaadaardige app op het Androidtoestel kan gebruiken om malware te installeren.

Na te zijn ingelicht door Google kwam Epic Games met een update. "we hebben Google gevraagd om met het openbaar maken van de kwetsbaarheid te wachten totdat de update door meer gebruikers was geïnstalleerd. Dat hebben ze geweigerd, wat voor een onnodig risico voor Androidgebruikers zorgde om goedkope PR-punten te scoren", aldus Tim Sweeney, oprichter en directeur van Epic Games, op Twitter.

Google informeerde Epic op 15 augustus. Twee dagen later was er een update beschikbaar om de kwetsbaarheid te verhelpen. Deze update wordt alleen geïnstalleerd als gebruikers het installatieprogramma starten of het spel spelen. Een week later maakte Google de kwetsbaarheid bekend, inclusief technische details. Epic Games had gevraagd om 90 dagen met de openbaarmaking te wachten, maar dat verzoek werd geweigerd.

Sweeney zegt dat hij Google dankbaar is voor het vinden en melden van de kwetsbaarheid. Hij heeft echter moeite met de snelle openbaarmaking van de technische details. "Dat doet niets anders dan hackers een kans geven om ongepatchte gebruikers aan te vallen", aldus Sweeney. Google zou echter de installatie van Fortnite op Android monitoren en hebben gezien dat er niet veel kwetsbare installatieprogramma's actief zijn.

Reacties (10)
27-08-2018, 16:01 door Anoniem
Fornite moet gewoon lekker zoals iedereen zijn game in de Playstore aanbieden. Waarom gebruikt Fortnite voor iOS wel de Playstore???
27-08-2018, 16:21 door Anoniem
LOL. Bende hypocrieten zijn het soms daar bij Google.

Misschien een beetje op de teentjes getrapt door die overdreven 30% dat ze wouden uitmelken? :^)

Die 90 dagen is letterlijk de grace period die Google zelf gekozen heeft.
27-08-2018, 18:02 door Wim ten Brink
Door Anoniem: Fornite moet gewoon lekker zoals iedereen zijn game in de Playstore aanbieden. Waarom gebruikt Fortnite voor iOS wel de Playstore???
Omdat je bij IOS eigenlijk niet zomaar buiten de store om apps kunt installeren. Teveel gebruikers gebruiken gewoon de app store. Apple heeft daarnaast de neiging om schadelijke apps uit te schakelen en een app waarmee je buiten de appstore om kunt betalen vinden ze kwaadaardig. NetFlix probeert dat op dit moment stilletjes uit en bij Apple zijn ze vast al tegenmaatregelen aan het nemen.
27-08-2018, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: LOL. Bende hypocrieten zijn het soms daar bij Google.

Misschien een beetje op de teentjes getrapt door die overdreven 30% dat ze wouden uitmelken? :^)

Die 90 dagen is letterlijk de grace period die Google zelf gekozen heeft.
Hier is helemaal nix hypocriets aan... De 90 dagen is een deadline, en niet een beleid dat er pas na 90 dagen gepubliceerd wordt. Er wordt gepubliceerd ZODRA er een patch is, OF als er 90 dagen verstreken zijn. Zie de Project Zero-wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Zero:
Bugs found by the Project Zero team are reported to the manufacturer and only made publicly visible once a patch has been released[1] or if 90 days have passed without a patch being released.
27-08-2018, 21:14 door Anoniem
Google is een beetje boos dat ze geld mislopen en dat software makers niet meer van hen afhankelijk willen zijn.
Wil je niet betalen aan ons ? Dan gaan we je pesten.
Ik hoop dat meer bedrijven het lef hebben om buiten de store om aan te beiden.
28-08-2018, 08:51 door Anoniem
Door Anoniem: Google is een beetje boos dat ze geld mislopen en dat software makers niet meer van hen afhankelijk willen zijn.
Wil je niet betalen aan ons ? Dan gaan we je pesten.
Ik hoop dat meer bedrijven het lef hebben om buiten de store om aan te beiden.

Wat een onzin.
28-08-2018, 13:19 door Anoniem
Wat een vreemde reacties, voor mensen met een voorliefde voor veiligheid en privacy. Het is een feit dat apps buiten de store een groter veiligheidsrisico vormen. Epic Games geeft duidelijk meer prioriteit aan extra omzet dan aan veiligheid door op deze manier de app alleen buiten de store aan te bieden. Nu wordt er een serieus lek gevonden waarvan het risico, gelet op het gebruikersaantal, enorm is, en komt Epic met krokodillentralen omdat Google vroegtijdig informeert.
28-08-2018, 19:59 door Anoniem
Google zou echter de installatie van Fortnite op Android monitoren en hebben gezien dat er niet veel kwetsbare installatieprogramma's actief zijn.

Is het niet vreemd dat Google monitored wat mensen buiten de store om met hun computer doen?
28-08-2018, 22:27 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een vreemde reacties, voor mensen met een voorliefde voor veiligheid en privacy. Het is een feit dat apps buiten de store een groter veiligheidsrisico vormen. Epic Games geeft duidelijk meer prioriteit aan extra omzet dan aan veiligheid door op deze manier de app alleen buiten de store aan te bieden. Nu wordt er een serieus lek gevonden waarvan het risico, gelet op het gebruikersaantal, enorm is, en komt Epic met krokodillentralen omdat Google vroegtijdig informeert.
Er is weinig veiligs aan de de App store van Google, er worden velen besmette apps geplaatst en ook verwijderd.
Een vertrouwd software bedrijf die rechtstreeks zijn programma´s aanlevert is niets mis mee.
18-09-2018, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: Fornite moet gewoon lekker zoals iedereen zijn game in de Playstore aanbieden. Waarom gebruikt Fortnite voor iOS wel de Playstore???

Google weigert simpelweg om Fortnite op play store te zetten.. ben ik blij mee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.