image

Knops: burger kan inloggen via rijbewijs straks zelf activeren

woensdag 29 augustus 2018, 10:45 door Redactie, 36 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-08-2018, 15:34

Burgers kunnen straks zelf bepalen of ze met hun rijbewijs bij de overheid willen inloggen, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van het CDA laten weten. Sinds 26 mei van dit jaar zijn alle rijbewijzen van een nieuwe chip voorzien en sinds begin juni staat op deze chip de nieuwe e-functie. Daardoor is het mogelijk om via DigiD met het "hoogste betrouwbaarheidsniveau" op websites van de overheid in te loggen.

De nieuwe inlogfunctie kan echter tot de invoering van de Wet digitale overheid niet worden gebruikt. Op dit moment vindt er een pilot plaats waarbij testers via een speciale DigiD-app kunnen inloggen met het rijbewijs. Naast de speciale app die voor de testers beschikbaar is gemaakt is ook een Android-smartphone met NFC-lezer of een aan de computer gekoppelde usb-kaartlezer nodig.

"Bij een succesvolle uitkomst van de pilot kunnen burgers vanaf een nog nader te bepalen moment inloggen met gebruikmaking van de chip op het rijbewijs. Dit tijdstip wordt onder andere bepaald door het moment waarop de benodigde functionaliteit in productie is genomen en de vereiste onderdelen van de Wet digitale overheid in werking zijn getreden", aldus Knops. De staatssecretaris verwacht dat dit volgend jaar het geval zal zijn.

Burgers die over een rijbewijs met de nieuwe inlogfunctie beschikken zullen actief door de overheid worden geïnformeerd over het moment waarop met de nieuwe inlogfunctie kan worden ingelogd. Om van deze nieuwe inlogfunctie gebruik te kunnen maken moet de burger die wel eerst zelf activeren. Hiervoor moet er een pincode worden aangevraagd. Vervolgens kan hiermee op de DigiD-website het e-rijbewijs worden geactiveerd.

"De initiële pin wordt op een dusdanig beveiligde wijze verstrekt dat die enkel bruikbaar is door de burger voor wie die initiële pin is bedoeld. Op de DigiD website kan de burger daarmee het e-Rijbewijs activeren en een zelfgekozen pin instellen", zo laat Knops weten. Hoewel alle nieuw uitgeven rijbewijzen over de nieuwe inlogfunctie beschikken is het ook mogelijk om een rijbewijs aan te vragen waar deze inlogfunctie niet op staat. Dit zal mogelijk blijven totdat het inloggen via het rijbewijs wordt ingevoerd. Tot nu toe heeft echter geen enkele burger om een rijbewijs zonder nieuwe inlogfunctie gevraagd.

Reacties (36)
29-08-2018, 11:05 door Anoniem
Binnenkort verplicht ?, dit soort testen moeten stoppen voordat ze mij een chip willen implanteren.
29-08-2018, 11:25 door karma4
En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?
29-08-2018, 11:28 door Anoniem
Door karma4: En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?

De chip in het paspoort dient te voldoen aan allerlei internationale afspraken. Voor her rijbewijs kan iedere overheid zelf zaken bedenken en toevoegen.

Peter
29-08-2018, 11:56 door Anoniem
Door Anoniem: Binnenkort verplicht ?, dit soort testen moeten stoppen voordat ze mij een chip willen implanteren.
Ik heb 2 jaar geleden mijn rijbewijs vernieuwd, dus ik rij de komende 8 jaar nog rond met dit pasje. Er zal dus minimaal 10 jaar overheen gaan voordat ze dit zouden kunnen verplichten. Probleem dat dan nog over blijft is dat lang niet iedereen die Dig-ID kan gebruiken een rijbewijs heeft of wil hebben.
Ze kunnen dit dus nooit gaan verplichten, tenzij ze een rijbewijs voor iedereen gaan verplichten, maar dat zie ik ook niet gebeuren.
29-08-2018, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Binnenkort verplicht ?, dit soort testen moeten stoppen voordat ze mij een chip willen implanteren.

Overdrijven is ook een kunst. Het is gewoon een extra verificatie methode.
29-08-2018, 12:58 door karma4
Door Anoniem:
De chip in het paspoort dient te voldoen aan allerlei internationale afspraken. Voor her rijbewijs kan iedere overheid zelf zaken bedenken en toevoegen.
Peter
Belgen en Esten hebben het al met het id-bewijs. Die voldoen aan internationale afspraken.
29-08-2018, 13:09 door Anoniem
Op zich zie ik hier wel iets in. Eindelijk een echte 2-factor authentication, met een fysiek aspect (rijbewijs) en een kennisaspect (PIN), waarvan beiden fail-safe zijn (vervangen kunnen worden). Wel blijven een paar vragen.
- Is de authenticatie binnen de chip op basis van erkende certificaten (bijvoorbeeld PKIOverheid) en signing met onbreekbare encryptie?
- Je kan alleen een rijbewijs krijgen als je rijvaardig bent. Ik hoop wel dat mensen die dit willen gebruiken en niet rijvaardig zijn niet buiten de boot vallen?
- Als we dan toch goed bezig zijn, zou ik ook graag de subsidie aanvragen en werkelijk belangrijke transacties willen signen, zodat ze ook onderweg niet meer 'aangepast' kunnen worden. Zit dat ook in de pijplijn?
- Ik zie nog wat software aspecten, bijvoorbeeld dat er een app voor geïnstalleerd moet worden, waar bijvoorbeeld ook al mogelijkheden bestaan voor alleen de drivers en de rest web-based. Er zijn dus nog verbeteringen mogelijk.
- En zeer terecht opgemerkt, dat ik graag op deze manier in deze situatie wil praten met de overheid, wil nog niet zeggen dat ik het iedereen zou willen verplichten. Er blijven toch wel voldoende goede alternatieven (inclusief offline)?
29-08-2018, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem dat dan nog over blijft is dat lang niet iedereen die Dig-ID kan gebruiken een rijbewijs heeft of wil hebben.
Of digid sowieso wil gebruiken. Ik sta erop dat al het overheidspapierwerk ook werkelijk op papier wordt afgehandeld. Als ze dan allerlei belangrijke dingen "vergeten" te melden want ik had toch met de digid in de mijnoverheidberichtenbox moeten kijken... dan stellen ze me onterecht op achterstand. Laat ze het maar doen, ben het vertrouwen in de gehele overheid toch al kwijt, maar dan zullen daar te zijnertijd wellicht wat klachten en vragen om schadeloosstelling overheen komen. Het principe is nog steeds dat de burger bepaalt hoe hij met de overheid wil communiceren.

Dit is een stukje zelfbescherming, aangezien de overheid uit eigen gemakszucht en "de digitaal" najagen om "de digitaal", niet omdat het goed is voor mij als burger, met haar "digitale transformatie" mijn rechts- en zekerheidspositie ondergraaft.

Ze kunnen dit dus nooit gaan verplichten, tenzij ze een rijbewijs voor iedereen gaan verplichten, maar dat zie ik ook niet gebeuren.
Vroeger mocht je zonder rijbewijs op de brommer. Nu moet je daar een rijbewijs AM voor hebben. Gewoon rustig wachten op het rijbewijs voor de fiets, lopen met de kinderwagen, lopen zonder kinderwagen, noem maar op.
29-08-2018, 13:29 door Prx - Bijgewerkt: 29-08-2018, 13:37
Ik had gehoopt dat ik wat sneller informatie kon vinden hierover, maar helaas blijkt onze overheid niet echt uit in de informatie vindbaarheid.

Als eerste de vraag van karma4. Jazeker, er zal ook een variant komen waarbij het identiteitsbewijs gebruikt kan gaan worden op eenzelfde wijze als dit beschikbaar is gemaakt voor het rijbewijs op dit moment. Hierover is eerder op Security.NL al een nieuwsbericht geplaatst, maar ik heb ook even de officiële bekendmaking erbij gezocht.

https://www.security.nl/posting/520744/Volgend+jaar+inloggen+bij+DigiD+met+rijbewijs+en+id-kaart

In november 2017 is DigiD op een hoger betrouwbaarheidsniveau geïntroduceerd (zie Stcrt. 2017, nr. 59901). In 2018 zal worden gewerkt aan verdere verbeteringen, zoals gebruiksgemak en verdere verbreding van de doelgroep. Ook zal volgens planning in het tweede kwartaal worden gestart met de uitgifte van rijbewijzen met een nieuwe chip op het hoogste DigiD betrouwbaarheidsniveau. Tevens vinden voorbereidingen plaats om in 2019, conform planning, op basis van de hiervoor genoemde wijziging van de Paspoortwet, te starten met de uitgifte van Nederlandse identiteitskaarten met DigiD op het hoogste betrouwbaarheidsniveau.
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26643-514.html

Dit alles is voortgekomen vanuit de noodzaak tot het verhogen van het vertrouwensniveau van de Nederlandse middelen voor authenticatie (o.a. DigiD). Hier zijn Europese afspraken over gemaakt, waar je meer over kunt vinden door te zoeken naar eIDAS.

Dat model hanteert meerdere niveaus van betrouwbaarheid, zogenaamde Level of Assurance (LoA). Deze zijn als volgt gedocumenteerd:

2. The assurance levels low, substantial and high shall meet respectively the following criteria:

(a) assurance level low shall refer to an electronic identification means in the context of an electronic identification scheme, which provides a limited degree of confidence in the claimed or asserted identity of a person, and is characterised with reference to technical specifications, standards and procedures related thereto, including technical controls, the purpose of which is to decrease the risk of misuse or alteration of the identity;

(b) assurance level substantial shall refer to an electronic identification means in the context of an electronic identification scheme, which provides a substantial degree of confidence in the claimed or asserted identity of a person, and is characterised with reference to technical specifications, standards and procedures related thereto, including technical controls, the purpose of which is to decrease substantially the risk of misuse or alteration of the identity;

(c) assurance level high shall refer to an electronic identification means in the context of an electronic identification scheme, which provides a higher degree of confidence in the claimed or asserted identity of a person than electronic identification means with the assurance level substantial, and is characterised with reference to technical specifications, standards and procedures related thereto, including technical controls, the purpose of which is to prevent misuse or alteration of the identity.
Bron: https://www.eid.as/home/#article8

Door deze afspraken moet DigiD dus op een hoger niveau komen. Dit wordt ook weer ingegeven door welke gegevens er verwerkt worden door een dienst waar je met DigiD gaat inloggen. Om hier meer inzicht in te krijgen zou ik even kijken in de
"Betrouwbaarheidsniveaus voor digitale dienstverlening" (o.a. pagina 29)
Bron: https://www.forumstandaardisatie.nl/sites/bfs/files/atoms/files/Betrouwbaarheidsniveaus_voor_digitale_dienstverlening_v4.PDF

DigiD kent op dit moment drie niveaus, waarbij de laatste dus op dit moment nog niet ingevuld kan worden.

Basis (Username & Password)
Midden (SMS / App)
Hoog (Smartcard)
Bron: https://www.logius.nl/diensten/digid/detailinformatie/

Daar wordt nu Hoog al aangeduid als Substantieel. Waarschijnlijk om te wennen aan de term vanuit eIDAS, omdat voor eIDAS Hoog er nog aanvullende (procedurele) maatregelen nodig zijn.
29-08-2018, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4: En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?

De chip in het paspoort dient te voldoen aan allerlei internationale afspraken. Voor her rijbewijs kan iedere overheid zelf zaken bedenken en toevoegen.

Peter
Afgezien daarvan.. paspoort past niet in een cardreader, ID bewijs overigens wel
29-08-2018, 15:02 door Anoniem
En hoe ga ik mijn rijbewijs dan uitlezen? Cardreader? En welke besturingssystemen gaan dat ondersteunen?
29-08-2018, 15:11 door -karma4
Door Anoniem: En hoe ga ik mijn rijbewijs dan uitlezen? Cardreader? En welke besturingssystemen gaan dat ondersteunen?

Artikel leest: "Naast de speciale app die voor de testers beschikbaar is gemaakt is ook een Android-smartphone met NFC-lezer of een aan de computer gekoppelde usb-kaartlezer nodig."
29-08-2018, 15:53 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem: En hoe ga ik mijn rijbewijs dan uitlezen? Cardreader? En welke besturingssystemen gaan dat ondersteunen?

Artikel leest: "Naast de speciale app die voor de testers beschikbaar is gemaakt is ook een Android-smartphone met NFC-lezer of een aan de computer gekoppelde usb-kaartlezer nodig."

De vraag is nu alleen welke OS de USB kaartlezer gaan ondersteunen. Ben in het bezit van Android met NFC dus dat is het proberen waard.
29-08-2018, 15:55 door Anoniem
Jammer, ik moet nog 8 jaar doen met mijn rijbewijs zonder chip. Zit wel een QR code op maar ik weet niet of ik daar wat aan heb.
29-08-2018, 16:14 door Anoniem
Een pasje en een pin stelen zijn zo common practise in deze wereld (bankpas bestaat immers al een tijdje) dat ik hier dus niet bepaald vertrouwen in heb. Je zult zien dat die pin gewoon op een briefje in dezelfde beurs eindigt als het rijbewijs en de gemiddelde zakkenroller kan opeens alles doen dat DigiD "beveiligd".

Nee dank je.
29-08-2018, 16:50 door karma4 - Bijgewerkt: 29-08-2018, 16:51
Door Prx:
Bron: https://www.logius.nl/diensten/digid/detailinformatie/
Daar wordt nu Hoog al aangeduid als Substantieel. Waarschijnlijk om te wennen aan de term vanuit eIDAS, omdat voor eIDAS Hoog er nog aanvullende (procedurele) maatregelen nodig zijn.
Prima post, thnks…
Ik kan me deze herinerren NFC https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/qa-fout-productieproces-paspoort-en-identiteitskaart Met het andere probleem dat apple geen NFC interface biedt. https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/
29-08-2018, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Afgezien daarvan.. paspoort past niet in een cardreader, ID bewijs overigens wel
Er zit ook geen contact-chip in een paspoort. Je kan 'm op zo'n RFID/NFC-lezer leggen en dat wil prima. Bijvoorbeeld zo'n ding zoals gangbaar bij de grote gratis-saldo-op-je-ov-faalkaart-hype.

Dat draadloos uitlezen lukt zelfs op enige meters afstand, met wat handig opgepepte apparatuur, ondanks dat de specificatie voor afstanden tot 20 cm opgesteld is. Reden waarom het Amerikaanse paspoort is voorzien van een metaallaagje aan de binnenkant, zodat een dicht paspoortboekje niet meer uit te lezen is. De Europese paspoorten hebben natuurlijk wel de chip maar niet de afscherming in de kaft.
29-08-2018, 17:16 door Anoniem
Tot nu toe heeft echter geen enkele burger om een rijbewijs zonder nieuwe inlogfunctie gevraagd.
Mogelijk omdat niemand weet dat dat kan, en ook omdat ze niet weten dat er een chip in de huidige zit. Dat vind je normaliter alleen uit nadat je zo'n ding hebt aangeschaft.
29-08-2018, 19:45 door Anoniem
Door karma4:
Door Prx:
Bron: https://www.logius.nl/diensten/digid/detailinformatie/
Daar wordt nu Hoog al aangeduid als Substantieel. Waarschijnlijk om te wennen aan de term vanuit eIDAS, omdat voor eIDAS Hoog er nog aanvullende (procedurele) maatregelen nodig zijn.
Prima post, thnks…
Ik kan me deze herinerren NFC https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/qa-fout-productieproces-paspoort-en-identiteitskaart Met het andere probleem dat apple geen NFC interface biedt. https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/

Wellicht gaat Apple zijn NFC chip open stellen voor derden, de chip zit al wel in de iPhone. https://www.iculture.nl/nieuws/apple-nfc-openstellen-ios-12/
29-08-2018, 19:51 door johanw
Door Anoniem:
Door karma4: En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?

De chip in het paspoort dient te voldoen aan allerlei internationale afspraken. Voor her rijbewijs kan iedere overheid zelf zaken bedenken en toevoegen.

Peter
Er is volgens mij geen afspraak die verbiedt om dan 2 chips in het paspoort of ID kaart te zetten. Of 1 chip met beide functionaliteiten.
29-08-2018, 19:56 door Anoniem
Afz FB

Eindelijk. Hulde aan de rijbewijs(beleids)maker voor de genomen verantwoordelijkheid

Helaas nu 6 jaar te laat :-))
Nu de andere door de overheid aan de burger verstrekte smartcards nog.
Dan heb je tenminste een betere verspreiding of redundantie.


Beste mensen,
dit is echt een verbetering
Nu ook Bart Jacob's IRMA implementeren en het kan ook gebruikt worden met behoud van anonimiteit.
29-08-2018, 20:31 door Anoniem
Door Anoniem:...Gewoon rustig wachten op het rijbewijs voor de fiets...

Wanneer?! wanneer?! Met smacht wacht ik op een datum en meld mij als eerste vrijwillig aan om met vlag en wimpel te slagen. Dus is er al een datum bekend? Zo niet zouden fietsers gewoon verboden moeten worden. Alleen degenen die aantoonbaar laten zien dat zij met een rijwiel aan het verkeer kunnen deelnemen (verkeren is oa. deelnemen en vice versa) mogen nog op de rijwielpaden. Dan komt er eindelijk een einde aan tegen het andere fietsverkeer in zwalkende appende idioten die ik eigenlijk het liefst zo hardhandig van hun arrogante horkenfietsgedrag af zou helpen dat zij voor de verdere duur van hun leven alleen nog aan het verkeer kunnen deelnemen in een rolstoel met mondbediening!
29-08-2018, 20:34 door Anoniem
Zonder chip aanvragen kan tot de invoering van de wet.
Stuur een brief, wacht op retour en vraag deze aan. Omslachtig. Daarom nog niemand gedaan?

https://www.rdw.nl/particulier/paginas/aanvragen-rijbewijs-zonder-inlogfunctie-op-chip
29-08-2018, 22:13 door Bitwiper
Door Anoniem: Eindelijk een echte 2-factor authentication, met een fysiek aspect (rijbewijs) en een kennisaspect (PIN)
Om te beginnen is het niet zo dat je, elke keer dat je authenticeert, het bezit van jouw rijbewijs moet aantonen. Uit https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/:
De DigiD app leest - met de NFC-lezer van de telefoon - de gegevens op de chip van uw identiteitsbewijs. Deze gegevens worden geverifieerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW. DigiD slaat geen gegevens op, maar registreert alleen dat de controle correct is uitgevoerd. De controle is eenmalig. Daarna is uw DigiD app geschikt om in te loggen bij de organisaties die deze extra zekerheid vereisen.

Maar zelfs als je elke keer je rijbewijs zou moeten aanbieden, degraderen de volgende zaken de authenticatie tot 1FA:

1) De app, want alle communicatie verloopt via dat stukje software (enerzijds het invoeren van de pincode en het bewijs dat ooit een identiteitsbewijs is gescand, uit lokale opslag halen, en anderzijds communiceren met de DigiD server). Als je niet goe weet waar je op moet letten, en een fake app installeert, ben je de Sjaak. Die app is dus een SPOF (Single Point Of Failure);

2) Android op de smartphone, want die moet voorkomen dat andere software op de smartphone jouw pincode afkijkt en/of het bewijs (dat jij ooit een identiteitsbewijs hebt gescand) naar derden lekt en/of de app zodanig aanpast dat deze voortaan naar derden lekt. Ook moet Android ervoor zorgen dat je met de echte DigiD server communiceert, iets wat helemaal belangrijk is als de app op de Android certificate store vertrouwt. Veel Android smartphones ontvangen geen updates meer en bijv. Fortnite kun je niet uit de Google Play Store downloaden, wat de gemiddelde smartphone niet erg betrouwbaar maakt;

3) Voor zover ik weet is het kanaal tussen de DigiD server en de server waarop je wilt inloggen ook maar 1FA (via dit kanaal wordt het token, zeg maar jouw eenmalige toegangskaartje, verzonden).

Van echte 2FA is pas sprake als je via twee verschillende en onafhankelijke kanalen naar het doelsysteem aantoont dat jij jij bent. En dat is hier niet het geval.

Hoe dan ook, als je ooit een van jouw identiteitsbewijzen hebt gescand hoeft men alleen jouw smartphone te stelen, het scherm te kunnen ontgrendelen (zelden een probleem) en de juiste pincode in de app in te voeren. Als er geen brute-force bescherming voor die pincode aanwezig is, of erger, als een kopie van die pincode (of een hash daarvan) op de smartphone aanwezig is, stelt de beveiliging nog maar heel weinig voor.
30-08-2018, 05:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:...Gewoon rustig wachten op het rijbewijs voor de fiets...

Wanneer?! wanneer?! Met smacht wacht ik op een datum en meld mij als eerste vrijwillig aan om met vlag en wimpel te slagen. Dus is er al een datum bekend? Zo niet zouden fietsers gewoon verboden moeten worden. Alleen degenen die aantoonbaar laten zien dat zij met een rijwiel aan het verkeer kunnen deelnemen (verkeren is oa. deelnemen en vice versa) mogen nog op de rijwielpaden. Dan komt er eindelijk een einde aan tegen het andere fietsverkeer in zwalkende appende idioten die ik eigenlijk het liefst zo hardhandig van hun arrogante horkenfietsgedrag af zou helpen dat zij voor de verdere duur van hun leven alleen nog aan het verkeer kunnen deelnemen in een rolstoel met mondbediening!

hear hear ((-:
30-08-2018, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Dan komt er eindelijk een einde aan tegen het andere fietsverkeer in zwalkende appende idioten die ik eigenlijk het liefst zo hardhandig van hun arrogante horkenfietsgedrag af zou helpen dat zij voor de verdere duur van hun leven alleen nog aan het verkeer kunnen deelnemen in een rolstoel met mondbediening!
Als rijbewijsloos habitueel fietser kan ik je vertellen dat het buiten de ring er een stuk civieler aan toegaat.
30-08-2018, 09:45 door Anoniem
Door karma4: En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?
Dit zit wel degelijk in de ID kaart, ik heb zelf al een paar jaar geleden de DigID inlog procedure extra beveiligd met de chip en NFC van mijn mobiele telefoon. Deze optie is al zeker 2 jaar te vinden in mijn DigID en inloggen met DigID.
30-08-2018, 10:04 door -karma4
Door karma4: Met het andere probleem dat apple geen NFC interface biedt. https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/

En daarom heb ik dus geen iPhone. Je kan er ook al niet draadloos mee betalen (dat is erg handig, je hoeft niet meer met allerlei pasjes en klantenkaarten te gaan slepen).
30-08-2018, 10:36 door [Account Verwijderd]
Door The FOSS:
Door karma4: Met het andere probleem dat apple geen NFC interface biedt. https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/

En daarom heb ik dus geen iPhone. Je kan er ook al niet draadloos mee betalen (dat is erg handig, je hoeft niet meer met allerlei pasjes en klantenkaarten te gaan slepen).

De iPhone heeft de chip wel maar Apple laat externe apps niet toe die te gebruiken. Ze willen graag dat je Apple Wallet gebruikt. Wellicht in de toekomst: https://www.iculture.nl/nieuws/apple-nfc-openstellen-ios-12/

Maar ik ben tevreden over mijn Nokia Android One telefoon waarmee ik gewoon kan betalen via de wallet app van mijn eigen bank.
30-08-2018, 10:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door karma4: En waarom zit dit niet op het ID bewijs (paspoort).?
Dit zit wel degelijk in de ID kaart, ik heb zelf al een paar jaar geleden de DigID inlog procedure extra beveiligd met de chip en NFC van mijn mobiele telefoon. Deze optie is al zeker 2 jaar te vinden in mijn DigID en inloggen met DigID.

Toch vind ik het raar dat niet iedereen deze 2FA optie kan gebruiken omdat zijn/haar rijbeweijs/ID de chip nog niet heeft. Waarom ook niet 2FA via b.v. Google Authenticator?
30-08-2018, 12:07 door -karma4
Door linux4:
Door The FOSS:
Door karma4: Met het andere probleem dat apple geen NFC interface biedt. https://www.digid.nl/over-digid/app/controle-identiteitsbewijs/

En daarom heb ik dus geen iPhone. Je kan er ook al niet draadloos mee betalen (dat is erg handig, je hoeft niet meer met allerlei pasjes en klantenkaarten te gaan slepen).

De iPhone heeft de chip wel maar Apple laat externe apps niet toe die te gebruiken. Ze willen graag dat je Apple Wallet gebruikt. Wellicht in de toekomst: https://www.iculture.nl/nieuws/apple-nfc-openstellen-ios-12/

Precies daarom heb ik geen iPhone en gebruik ik geen Apple producten. Ik houd niet dergelijke onvrijheid en van gesloten systemen!

Door linux4: Maar ik ben tevreden over mijn Nokia Android One telefoon waarmee ik gewoon kan betalen via de wallet app van mijn eigen bank.

Ik ook. Samsung telefoon uit 2013 met Lineage OS 14.1 hier (waarmee Android 7.1.2 met augustus 2018 patch level).
30-08-2018, 14:32 door ph-cofi
Door Anoniem:
Door Anoniem:...Gewoon rustig wachten op het rijbewijs voor de fiets...

Wanneer?! wanneer?! Met smacht (...) arrogante horkenfietsgedrag (...) in een rolstoel met mondbediening!

Jammer joh. Dreigen met fysiek geweld bij andere verkeersdeelnemers betekent strafpunten op het rijbewijs. Het is maar goed voor jou dat het niet bestaat.
30-08-2018, 18:35 door karma4
Door linux4:
Toch vind ik het raar dat niet iedereen deze 2FA optie kan gebruiken omdat zijn/haar rijbeweijs/ID de chip nog niet heeft. Waarom ook niet 2FA via b.v. Google Authenticator?
Dan moet het wel voor de hoogste authenticatie eis in aanmerking komen. Ik vermoed dat dst niet gaat gebeuren.
Vraag prx is wat de kans daarop zou zijn.
30-08-2018, 22:02 door Anoniem
Door ph-cofi:
Door Anoniem:
Door Anoniem:...Gewoon rustig wachten op het rijbewijs voor de fiets...

Wanneer?! wanneer?! Met smacht (...) arrogante horkenfietsgedrag (...) in een rolstoel met mondbediening!

Jammer joh. Dreigen met fysiek geweld bij andere verkeersdeelnemers betekent strafpunten op het rijbewijs. Het is maar goed voor jou dat het niet bestaat.

Neem jij mijn post nu voor + 100 % serieus??
Tip: Zie eens naast de regels wat anderen schrijven dan gaat er een wereld van leesgenot voor je open.
01-09-2018, 09:44 door karma4
Door The FOSS: ..
Precies daarom heb ik geen iPhone en gebruik ik geen Apple producten. Ik houd niet dergelijke onvrijheid en van gesloten systemen! …
Met die insteek ben je op weg met een mate van consequentie in denken en handelen.
Nu nog de stap om te zien en te erkennen wat doorgaat voor "open" in feit een zeer gesloten iets is. De newspeak insteek uit 1984 draait om die stap te maken. Het is een terugkerend thema. De vrijheidsstrijder die veranderd in de tirannieke dictator.


Het gedoe met een NFC chip naar een smartphone met card is om digitaal hoog (niet onfeilbaar) te halen.
Authenticatie: Wat je weet, wat je bezit, wat je bent.
Ik mis nog wat je bent het is en de smartphone bezitten en de smartcard en wat weten. Het maximaal bereikbare voor cyber.
In reaal life is het van belang dat de persoon de juiste persoon is. Dat de administratie kloppend gemaakt kan worden is aardig voor de verwerking maar niet correct als het de verkeerde persoon betreft.
02-09-2018, 22:07 door Anoniem
Door Anoniem:
- Als we dan toch goed bezig zijn, zou ik ook graag de subsidie aanvragen en werkelijk belangrijke transacties willen signen, zodat ze ook onderweg niet meer 'aangepast' kunnen worden. Zit dat ook in de pijplijn?
?

Hm, wat dacht je voor een rijbewijs voor fiets of step?
Moet voor een grote groep haalbaar zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.