image

OM eist tot 3 jaar cel voor verkoop gekloonde Ziggo-modems

dinsdag 25 september 2018, 16:52 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie mannen gevangenisstraffen tot 3 jaar geëist voor de verkoop van gekloonde Ziggo-modems. Het drietal leverde de modems voor een bedrag van 150 euro, waarna er gratis gebruik kon worden gemaakt van digitale televisie en internet van VodafoneZiggo.

Het onderzoek naar de gekloonde modems startte vorig jaar mei, na informatie uit Canada waar gekloonde modems waren ingezet in een ondergronds netwerk. Volgens het OM hebben de drie op grote schaal de gegevens van modems van onschuldige Ziggo-klanten overgenomen en die overgezet op de modems die ze aan hun eigen klanten leverden.

De hoofdverdachte, een 36-jarige Rotterdammer, paste de modems aan met behulp van software. De twee andere verdachten, 31 en 42 jaar, waren werkzaam voor de provider en leverden en installeerden modems voor de klanten van de hoofdverdachten. Daarnaast verduisterden zij de modems van de provider, zo laat het OM weten.

De verdachten, die in Ziggo-bedrijfskleding rondliepen en van een bedrijfsbus gebruikmaakten, zouden 650 gekloonde modems hebben geleverd. De totale schade aan verduisterde modems en gederfde internetabonnementen ligt rond de 70.000 euro. Volgens de officier van justitie is er niet alleen sprake van diefstal van modems en internetgebruik, maar was er ook een risico op achterdeurtjes in de programmatuur, waardoor de internetveiligheid in gevaar kon komen.

"Immers, gekloonde modems kunnen ook worden gebruikt om kwaadaardige aanvallen op andere bedrijven uit te voeren of persoonlijke informatie van derden te achterhalen", aldus het Openbaar Ministerie. De mannen worden verdacht van computervredebreuk, het voorhanden hebben van malware, deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst en witwassen.

Tegen de hoofdverdachte is een gevangenisstraf van 3 jaar geëist, tegen de twee andere verdachten straffen van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (5)
25-09-2018, 17:04 door Anoniem
"of persoonlijke informatie van derden te achterhalen"

De overheid kan dit ook,
"deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst"
Doet de overheid ook
25-09-2018, 17:06 door Bartbartbart - Bijgewerkt: 25-09-2018, 17:06
..De pedofiel Henry K. uit Alkmaar heeft van de rechtbank twaalf maanden celstraf gekregen waarvan zes maanden voorwaardelijk, zo meldt het NHD....etc

3 jaar cel voor het klonen van modems. Laat me niet lachen!
Hoe verhoudt zich dat eigenlijk naar de Europese wet vrije routerkeuze. Daar zijn diezelfde kloonbare gegevens toch ook openbaar voor nodig?
25-09-2018, 17:26 door Anoniem
"maar was er ook een risico op achterdeurtjes in de programmatuur, waardoor de internetveiligheid in gevaar kon komen."

Maar de overheid mag dit wel, dan is er geen kans dat de internetveiligheid in gevaarkomt.
25-09-2018, 20:03 door Anoniem
Door Bartbartbart: ..De pedofiel Henry K. uit Alkmaar heeft van de rechtbank twaalf maanden celstraf gekregen waarvan zes maanden voorwaardelijk, zo meldt het NHD....etc

3 jaar cel voor het klonen van modems. Laat me niet lachen!
Hoe verhoudt zich dat eigenlijk naar de Europese wet vrije routerkeuze. Daar zijn diezelfde kloonbare gegevens toch ook openbaar voor nodig?

Economische delicten worden vaak streng bestraft...behalve in de politiek. ;-)
25-09-2018, 20:26 door Bartbartbart - Bijgewerkt: 25-09-2018, 20:28
Door Anoniem:

Economische delicten worden vaak streng bestraft...behalve in de politiek. ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=JPxIqEoQNv4

och, een miljardje of 2 minder per jaar eet niemand een boterham minder om..toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.