image

Tweede Kamer akkoord met nieuwe privacywet voor onderwijs

dinsdag 25 september 2018, 17:03 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-09-2018, 09:23

De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met een nieuwe wet die alle privacyregels voor het onderwijs verenigt. Op dit moment bevinden die zich nog in tien verschillende wetten. De nieuwe wet moet het voor leerlingen, studenten en ouders duidelijker maken welke gegevens over hen worden verzameld en waarvoor deze gegevens worden gebruikt.

Verder moet de wet ervoor zorgen dat niet meer gegevens van leerlingen worden verstrekt dan noodzakelijk. Ook worden er duidelijke grenzen gesteld aan het gebruik van gegevens. Tevens ziet de wet er op toe dat gegevens van leerlingen veiliger worden gedeeld. Scholen vragen de niveaus van hun oud-leerlingen nu op bij de middelbare school, maar krijgen in veel gevallen niet of te weinig gegevens. Bovendien worden die dan veelal via e-mail gedeeld. In de nieuwe vorm worden deze gegevens veiliger gedeeld.

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet steeds nieuwe wetten nodig zijn, wordt een deel van de afspraken vastgelegd in een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Die kan na een Privacy Impact Assessment, en adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State worden aangepast. Verder moet de nieuwe wet voor minder administratieve lasten zorgen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.