Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Verbetering ICT onderwijs

01-10-2018, 15:54 door Anoniem, 4 reacties
"Nederlanders doen te weinig om zich te beschermen tegen cybercriminelen. Dat blijkt uit een enquête van het
ministerie van Justitie en Veiligheid, schrijft het AD." Zo staat vandaag op NOS Teletekst te lezen [1].

Het probleem is blijkbaar dringender geworden. Daarom onderstaand een goed advies voor de verantwoordelijke politici, beleidsmakers en de besturen van hogescholen en raden van universiteiten:

"Daarnaast werd computer- en IT onderwijs van kleuterschool tot universitaire studies informatica grondig herzien. Basisbegrip over de werking van computers en informatienetwerken werd net zo normaal als lezen en schrijven. Vanaf 2006 leerde iedere 14-jarige op school hoe je email kon versleutelen en wat de nadelen waren van het gebruik van software waarvan de broncodes niet gepubliceerd zijn."

"De andere IT van een ander Nederland" door Arjen Kamphuis, 2013
https://gendo.ch/blog/arjen/de-andere-it-van-een-ander-nederland

Ook gepubliceerd in het Engels op Consortium News en de Huffington Post. Wil iemand minister Grapperhaus even aan zijn mouw trekken? Misschien dat er mensen in zijn kring rondlopen die de kern van het probleem kunnen aanpakken. We lopen inmiddels een beetje achter op school, maar gelukkig is het nog niet te laat. Andere goede, doordachte ideeën over hoe het huidige ICT onderwijs, zowel theoretisch inhoudelijk als praktisch te verbeteren valt, zijn van harte welkom.

[1] https://nos.nl/artikel/2252841-nederlander-beschermt-zich-nog-altijd-te-weinig-tegen-cybercrime.html
Reacties (4)
01-10-2018, 17:37 door Anoniem
Dit hoort bij het ministerie van onderwijs thuis. Het probleem in de politiek is dat je niet met een andere minister zijn ministerie mag bemoeien want dat wordt niet gewaardeerd zeker niet als coalitie partner.
02-10-2018, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dit hoort bij het ministerie van onderwijs thuis. Het probleem in de politiek is dat je niet met een andere minister zijn ministerie mag bemoeien want dat wordt niet gewaardeerd zeker niet als coalitie partner.

Als de minister van Justitie en Veiligheid zich zorgen maakt om de digitale veiligheid in Nederland, dan kan hij dat onderwerp op de agenda zetten van de Ministerraad. En het probleem daarmee serieus ter overdenking geven aan zijn collega van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hoe moeilijk kan dat zijn?
23-10-2018, 09:20 door Anoniem
ICT leer je niet op school. Ik heb twee masters behaald en moet eerlijk zeggen ik heb erg weinig op school geleerd tijdens de lessen.
Je leert vooral wat de professor aan onderzoek heeft gedaan, dus je zou nooit beter dan de professor kunnen worden.
23-10-2018, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: ICT leer je niet op school. Ik heb twee masters behaald en moet eerlijk zeggen ik heb erg weinig op school geleerd tijdens de lessen.
Je leert vooral wat de professor aan onderzoek heeft gedaan, dus je zou nooit beter dan de professor kunnen worden.

Als dat het enige is wat je geleerd hebt wordt je inderdaad niet veel.

Ik heb er geleerd hoe je onderzoek DOET - met het werk van de professor, postdocs en staf als voorbeelden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.