image

Onderzoek datamisbruik Britse verkiezingen levert 700TB aan data op

dinsdag 6 november 2018, 12:37 door Redactie, 1 reacties

Het onderzoek naar het gebruik van data-analytics en privédata van mensen tijdens verkiezingen en politieke campagnes in Groot-Brittannië heeft 700 terabyte aan data opgeleverd die nu door de Britse privacytoezichthouder ICO wordt onderzocht (pdf).

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond heeft de privacywaakhond een statusupdate naar het Britse Parlement gestuurd. De ICO stelt dat het een "schokkende minachting" heeft aangetroffen voor de persoonlijke privacy van kiezers. Het gaat zowel om databedrijven en datahandelaren als socialmediaplatformen, campagnegroepen en politieke partijen. Wanneer er sprake van overtredingen was heeft de ICO boetes opgelegd. Zo kreeg Facebook de maximale boete van 500.000 pond.

Toch gaat het niet alleen om handhaving en boetes opleggen, aldus de ICO. De toezichthouder pleit voor het opstellen van een gedragscode voor het gebruik van data in politieke campagnes en verkiezingen. "We bevinden ons op een kruispunt. Het vertrouwen in de integriteit van ons democratische proces loopt het risico te worden verstoord doordat de gemiddelde persoon geen idee heeft van wat erachter de schermen plaatsvindt", zo laat de ICO weten.

De voorgestelde gedragscode zou op dezelfde manier behandeld moeten worden als andere gedragscodes in de Britse privacywetgeving. De toezichthouder sluit af door te stellen dat het hier niet om een Brits, maar om een wereldwijd probleem gaat dat een globale oplossing vereist.

Reacties (1)
06-11-2018, 18:32 door karma4
Nederland heeft zo zijn eigen invulling van politieke beinvloeding via social media. Het is geen peil.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.