image

Juridische vraag: mag de school van onze dochter, die werkt met iPad onderwijs, zonder onze toestemming beheersoftware op haar iPad installeren?

woensdag 14 november 2018, 15:49 door Arnoud Engelfriet, 38 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Mijn dochter zit in de 2e klas van een middelbare school die werkt met iPad-onderwijs. Recent kregen wij een brief dat de iPad moet worden voorzien van Zuludesk, software waarmee de docent het apparaat kan beheren. Wij maken ons zorgen over de privacy, en vinden het raar dat er geen toestemming wordt gevraagd. Is dat wel legaal binnen de AVG?

Antwoord: In beginsel is het legaal als een school zegt, uw kind moet met een iPad werken die software X en Y bevat. De school mag immers de lesmateriaal voorschrijven, en op zich zou ik niet weten waarom dat wel voor potloden en niet voor iPads zou mogen gelden. En als men lesmateriaal voorschrijft, dan mogen er ook regels aan het gebruik daarvan worden gesteld.

Echter, deze regels zullen snel óók aan de privacy van de leerling raken en dan wordt het ingewikkelder. Dat mag niet zomaar, ook niet met een "wij willen fraude tegengaan"- of “is nodig voor security"-rechtvaardiging. Privacy is een grondrecht, en wie daaraan wil tornen moet een zware onderbouwing laten zien: is dit objectief gezien écht noodzakelijk, en is er geen enkele andere manier om dit te doen?

Een pakket als Zuludesk is bedoeld om leerlingen bij de les te houden, bijvoorbeeld door ze in een bepaalde app "vast te zetten" of om internet en cameragebruik te blokkeren. Daar lijkt me (tijdens lesuren) weinig mis mee. Ik ken het pakket en weet dat er hiermee geen logs of mailberichten en dergelijke kunnen worden uitgelezen. Ik zou er dus weinig problemen mee zien.

Toestemming is in gevallen als deze niet nodig. Als iets nodig is voor het onderwijs, en niet nodeloos de privacy van de leerlingen schendt, dan mag een school daar voor kiezen en is apart toestemming vragen niet nodig. Wel moet de school in detail uitleggen wat en waarom ze willen en in hoeverre daar privacy-aspecten aan kunnen zitten.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (38)
14-11-2018, 16:06 door Anoniem
De uiteindelijke vraag lijkt me veel simpeler: is de aaipet van je dochter of van de school?
Is-ie van de school, tsja, dan is het zo. Is-ie van je dochter... dan zou het toch wel van de zotte zijn als zij dan gaan bepalen wat je erop draait. Dat gaat waarschijnlijk wringen met 'leermiddelen', lesmateriaal. Aan de andere kant... als je nou van een boek een verkeerde editie hebt... Dan voldoet dat ook niet aan wat school wil. Zou ze dan van school gestuurd worden?

Een andere vraag die je je zou kunnen stellen... waarom stuur je je kind naar zo'n aaipet school??
14-11-2018, 16:27 door beatnix
Nee,

als scholen bijv. gebruik internet willen reguleren dan bijv. via LTE bridges of LTE jammers en gefilterde wifi transparent proxies, mits duidelijk aangegeven. 112 behoort bereikbaar te zijn, wat eventueel bijv. mogelijk is via intercom en knop in de klas (overigens te realiseren zonder geheel nieuwe intercom installaties gezien speakers in principe prima als microfoon functioneren).

Het is scholen wel toegestaan om docenten over de schouder te laten meekijken wat voor werk er gedaan wordt.

Het is wel toegestaan om bijv. lessoftware in een vm achtive/ vpn setting aan te bieden waardoor draaien lessoftware toepassing andere apps blokkeert op zichzelf.

het is dus bijvoorbeeld wel toegestaan om een lessoftware app te ontwikkelen die andere functies stillegt, het is niet toegestaan om geautomatiseerde /menselijke toegang tot device te forceren, realtime of wat dan ook.
14-11-2018, 16:30 door Reinder
@vraagsteller:

Is die iPad van jullie, d.w.z jullie persoonlijk eigendom, of is deze in bruikleen gegeven door de school?

@Arnoud:

Maakt het nog uit in deze wie eigenaar is van de iPad? Ik kan me zo voorstellen dat er een verschil is tussen de school die een iPad uitreikt aan leerlingen om werk op te doen (zoals een school ook een blokkendoos of een tekentafel ter beschikking stelt) en een school die zegt "wij verwachten dat uw kind een iPad heeft" (zoals ze ook mogen verwachten dat het kind een agenda heeft).
14-11-2018, 16:33 door Anoniem
Niet specifiek aan deze casus maar ik heb al een tijdje vrij sterk het idee dat "ipad onderwijs" gewoon niet zo'n geweldig idee is. Een schoolbord en gedegen materiaal kom je een heel eind mee. Waarom zou je het dan ingewikkeld maken met touchscreens en de eindeloze afleiding van "de digitaal"? Want werkelijk "digitale vaardigheden" krijg je niet van alleen het gebruik van een zeer gedegen geconsumeriseerd en anderszins dichtgezet apparaat.
14-11-2018, 16:43 door Anoniem
Door Reinder: @Arnoud:

Maakt het nog uit in deze wie eigenaar is van de iPad? Ik kan me zo voorstellen dat er een verschil is tussen de school die een iPad uitreikt aan leerlingen om werk op te doen (zoals een school ook een blokkendoos of een tekentafel ter beschikking stelt) en een school die zegt "wij verwachten dat uw kind een iPad heeft" (zoals ze ook mogen verwachten dat het kind een agenda heeft).

Dat lijkt me inderdaad het belangrijkste punt van deze discussie. Mocht die iPad immers van de school zijn is die nooit van het kind geweest.
14-11-2018, 18:50 door Anoniem
Best een goed antwoord. Kinderen gaan naar school om te leren. Als ze dat met een tablet doen, logisch dat de juf of meester dan iets erop wil dat er geleerd wordt en niet geklierd.

Ophef erover is ook bedenkelijk. Het komt van die ouders die al jong het heel belangrijk vinden dat kindje zo snel mogelijk een eigen mening heeft en daar ook vooral voor moet "opkomen". Aanleren wat de consequenties zijn wordt maar al te graag aan anderen overgelaten, waarbij dan al snel het "kom niet aan mijn kind" argument erbij gehaald wordt. Om het goeie voorbeeld aan het eigen kind te geven. Dat je voor jezelf moet opkomen.

Als het over iPad tablets gaat is er overigens geen discussie mogelijk over wie er geld aan gegeven heeft. Want iPads blijven gewoon eigendom van Apple en die houdt ten alle tijde de eindregie stevig in handen. Zo werken veel van die spullen nu eenmaal.

Natuurlijk netjes dat een school uitlegt waar die app voor is en wat hij doet. En al helemaal hoe men omgaat met de privacy van leerlingen. Daar hebben we een goeie wet voor, inmiddels. En ouders en voogden horen daar dan ook netjes uitleg over te krijgen.

Voor Apple geldt dat allemaal niet. Want die wonen in Amerika. Dus die blokkeren al alles wat voor Amerikaanse kindjes absoluut niet kan. Daar zou ik me meer zorgen over maken. Want je goed een mening vormen en voor jezelf op leren komen is in onze cultuur erg belangrijk. Daarom zitten ze ook verplicht op school. Om daar mee om te leren gaan.
14-11-2018, 19:03 door beatnix - Bijgewerkt: 14-11-2018, 19:05
Als de ipad juridisch bezit is van de school, waarom zet de school daar dan niet gewoon zuludesk op?

Als die ipad namelijk van school geleverd is, hoeven ze de ouders niet alleen dat niet te vragen, zou het juridisch onverstandig van de ouders zijn er iets op te zetten, want stel je voor dat ze via mitm aanval bij zuludesk downloaden virusproblematiek bij docenten krijgen?

graag mag ik te zien krijgen dat hier eens rustig over na gedacht wordt.

de afspraken zijn al gemaakt, die liegen er niet om, zijn in principe eenvoudig, en zou de ipad van school zijn zijn de ouders praktisch officieel niet eens zomaar toegestaan daar zomaar software op te zetten of af te halen.
14-11-2018, 19:47 door Anoniem
Door Anoniem: Niet specifiek aan deze casus maar ik heb al een tijdje vrij sterk het idee dat "ipad onderwijs" gewoon niet zo'n geweldig idee is. Een schoolbord en gedegen materiaal kom je een heel eind mee. Waarom zou je het dan ingewikkeld maken met touchscreens en de eindeloze afleiding van "de digitaal"? Want werkelijk "digitale vaardigheden" krijg je niet van alleen het gebruik van een zeer gedegen geconsumeriseerd en anderszins dichtgezet apparaat.

Terugdenkend aan mijn 2de klas 30 jaar geleden: Op sommige dagen had ik 2 tassen nodig om alle lesmaterialen voor die dag te vervoeren. Ik had meer bij me dan dat ik wettelijk mocht tillen. Een tablet of laptop lijkt me een heel goed idee.
14-11-2018, 21:36 door Anoniem
Ik ken het pakket en weet dat er hiermee geen logs of mailberichten en dergelijke kunnen worden uitgelezen.
Daar is zulu desk dan kennelijk op teruggekomen en zelf niet zo zeker van.

Pagina verwijderd!

Error 404 Not Found

Oops. Fail. The page cannot be found.
https://zuludesk.com/knowledgebase/can-we-see-what-students-are-doing-on-their-devices/

Toch is het raar, je wordt mede admin van een apparaat dat niet de jouwe is.
Op basis van dergelijke principes kan dan het bedrijfsleven ook wel collectief aan alle werknemers die hun eigen device (BYOD) meebrengen om te werken vragen om het adminpassword of apps willen installeren met admin rechten en het hele apparaat kunnen overnemen.

Als de school of een bedrijf zover willen gaan met het controleren van een apparaat zullen ze zelf ook het device moeten leveren.
Logisch, want dat is het hele verschil tussen een privé apparaat en eentje van het bedrijf of van de school.

Je bent eigenaar of je bent het niet, een verschil dat we niet moeten gaan lopen opheffen, en ook niet accepteren.
anders zitten we binnen no time op het volgende level, gerommel in jouw icloud account 'omdat dat nodig was'.

Interressant ook om terug te koppelen naar Apple die strenge voorwaarden stelt aan het gerommel van app's op spullen van klanten.
14-11-2018, 21:52 door Anoniem
internet en cameragebruik te blokkeren

Oeps, nijpend oplossingen tekort?
Das inderdaad ernstig, zeeer ernstige zaak.
Geen wifi in de klas of alleen één die verbinding heeft met de schoolserver een idee?
Camera-'verboten' gebruik is een kwestie van afspraken maken, op mobielen zitten ook camera's, moeten al die smaakjes dan ook allemaal aan de zulu?

Zulu springt in een lacune die een docent zelf aan zou moeten kunnen, orde houden en de aandacht vasthouden.
Het is zulu vergeven dat zij zoals de hele ict markt probeert de zoveelste zogenaamd nuttige app te bedenken als een oplossing voor een bedacht probleem.
Het is de taak van de school en de docent niet mee tegaan in die it-om-de-it-waan, maar ja, je had al je hele onderwijs ineens op een veegglaasje gebaseerd.

Probeer dan nog maar eens die virtuele denkers met hun glasplatte aardeperceptie weer concreet op het tastbare bolletje aarde te krijgen.
"Gelukkig hebbik meer verstand van peilingen" (?) en liggen de overige onderwijsappels niet ver van de boom in betreffende postcodegebied (?)
14-11-2018, 23:23 door Anoniem
Van wie het kind eigenlijk bezit als het onder de leerpichtwet naar school gaat?

De Ouders: Van ons.
Apple: Van ons.
De School: Van ons.
De Staat: Van ons.
De Kerk: Van ons.

Allemaal fout.

Het kind is van zichzelf.

Het moet alleen nog een hoop leren.
15-11-2018, 07:53 door Anoniem
Door Anoniem:Ik had meer bij me dan dat ik wettelijk mocht tillen. Een tablet of laptop lijkt me een heel goed idee.
Ja, dat weet ik inderdaad nog wel. Als ik mijn lesboeken voor die dag allemaal in mijn tas deed, had ik vaak last van mijn rug omdat mijn rugzak gewoon te zwaar was. Ik heb dat een keer aangekaart, en het antwoord was dat ik dan mijn boeken maar in mijn kluisje moest laten. Nu weet ik niet precies hoe ik dan met huiswerk om zou moeten gaan, maar goed.
15-11-2018, 09:02 door Anoniem
Zie algemene voorwaarden?
15-11-2018, 09:35 door Anoniem
Belachelijk dat een school Apple verplicht. Keuze is er niet en bent altijd duur uit. Windows is beter. Iedereen kan een computer naar eigen budget zoeken. Raar dat scholen deze afspraken mogen maken.
15-11-2018, 09:46 door Anoniem
Moeilijk om het moeilijk doen ? Ik zou als school doodmoe worden van dit soort ouders. En met de AVG/GDPR heeft dit *niets* van doen. Ouder heeft weer een buzzwordje gehoord.
15-11-2018, 09:48 door Anoniem
Daar is zulu desk dan kennelijk op teruggekomen en zelf niet zo zeker van.

Pagina verwijderd!

https://zuludesk.com/knowledgebase/can-we-see-what-students-are-doing-on-their-devices/

1 seconde op Google besteden aan een zoekopdracht -

https://support.zuludesk.com/hc/en-us/articles/115002301233-Can-we-see-what-students-are-doing-on-their-devices-

Structuren van websites veranderen weleens.
15-11-2018, 10:01 door Anoniem
Wat een hoop onderwijsexperts hier in de comments!
15-11-2018, 10:12 door Anoniem
Ik zou als docent doodmoe worden van ouders vandaag de dag, en een ander vak gaan zoeken. Zeikvolk.
15-11-2018, 10:32 door Anoniem
sowieso een punt, de school moet tegenwoordig het lesmateriaal beschikbaar stellen. Maar een iPad moet van het kind zelf zijn? Fijn voor veel ouders, verplicht een apparaat van honderden euros aanschaffen, omdat de school dat makkelijk vind. Laat een school zelf voor de iPad zorgen, lesmateriaal gebruiken dat buiten school ook op een andere manier benaderbaar is en privé zaken op die iPads weren. Dan mag de school management tools op de iPad zetten en gebruiken, mits met een goede toelichting naar de ouders/voogden en volwassen leerlingen.
15-11-2018, 11:01 door Sokolum - Bijgewerkt: 15-11-2018, 11:02
Vindt een potlood toch wel even wat anders dan een iPad. Die vergelijking gaat niet zomaar op. Rare benadering.
Mits de iPad van de school is.
15-11-2018, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Ik had meer bij me dan dat ik wettelijk mocht tillen. Een tablet of laptop lijkt me een heel goed idee.
Ja, dat weet ik inderdaad nog wel. Als ik mijn lesboeken voor die dag allemaal in mijn tas deed, had ik vaak last van mijn rug omdat mijn rugzak gewoon te zwaar was. Ik heb dat een keer aangekaart, en het antwoord was dat ik dan mijn boeken maar in mijn kluisje moest laten. Nu weet ik niet precies hoe ik dan met huiswerk om zou moeten gaan, maar goed.

Het leuke aan de oplossing daarvoor zoals scholen die nu kiezen, is dat kinderen nog steeds met de hele hutmut aan boeken op stap gaan maar daarnaast ook nog een (dure en zware) iPad of notebook of chromebook of laptop mee moeten sjouwen. Want er zit nogal een monopolie op schoolboeken en er is heel weinig digitaal beschikbaar.

Dus dan heeft het mijn voorkeur dat ze maar gewoon met boeken werken. Nou hebben wij wat ervaring inmiddels dus mijn kinderen sjouwen geen atlassen (kopen we gewoon niet, elk jaar een nieuwe "druk" voor 58 Euro, flikker toch op) of woordenboeken (lenen ze wel van elkaar) mee.

Wat beheersoftware op de iPad betreft:
ik zou net als Arnoud denken, als het geen kwaad kan dan gewoon doen. School kan het natuurlijk wel even uitleggen ipv de soll-positie gelijk op tafel te kwakken.
Camera kun je sowieso beter afplakken tegen ongewenste filmers en smartphones moeten tegenwoordig in veel klassen ingeleverd voor de les. Sociaal leven prima, maar op school beperk je je maar tot je klasgenoten.
15-11-2018, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Niet specifiek aan deze casus maar ik heb al een tijdje vrij sterk het idee dat "ipad onderwijs" gewoon niet zo'n geweldig idee is. Een schoolbord en gedegen materiaal kom je een heel eind mee. Waarom zou je het dan ingewikkeld maken met touchscreens en de eindeloze afleiding van "de digitaal"? Want werkelijk "digitale vaardigheden" krijg je niet van alleen het gebruik van een zeer gedegen geconsumeriseerd en anderszins dichtgezet apparaat.
Terugdenkend aan mijn 2de klas 30 jaar geleden: Op sommige dagen had ik 2 tassen nodig om alle lesmaterialen voor die dag te vervoeren. Ik had meer bij me dan dat ik wettelijk mocht tillen. Een tablet of laptop lijkt me een heel goed idee.
De eerste dag van school als je ook je atlas en je woordenboeken bij je had. "Nee die mogen thuis blijven." Ouch.

Ik herinner me dat ook wel. Je leerde vrij snel plannen en dan heb je wat, maximaal zes vakken op een dag met elk een boek van mischien een halve kilo en nog wat papier en schrijfgerei. En oh ja, je bammetjes. Het was niet altijd even makkelijk (hoeft ook niet: we hebben het over school, waar je dingen leert, en dat kost moeite) maar het was prima te doen.

Ondertussen zijn we zo weinig gewend dat ik het nog zie gebeuren dat het wettelijke maximum dat je mag tillen van 25 naar 5 kg wordt bijgesteld want oh oh oh wat is m'n ipad toch zwaar. Pfft.

Weet je waarom de schoolvakanties zo vreselijk lang zijn? Zodat de kinderen op het land kunnen werken in de zomer. Dat is zwaar werk. Zwaar genoeg dat je de rest van het jaar niet zeurt over een paar kilo meer of minder in je schooltas.
15-11-2018, 12:01 door Anoniem
Er zit weldegelijk een verschil tussen een door school verstrekt lesmiddel of een ipad die van de leerling is. In het eerste geval kan de school namelijk helemaal bepalen wat er op staat en in het tweede geval niet.

Heb de discussie over zakelijke telefoons vaak gevoerd, en die is wel redelijk vergelijkbaar. Vanuit Informatiebeveiliging of ISO 27001 of AVG wil je de toegang tot zakelijke gegevens beperken door bijvoorbeeld de smartphone te beveiligen met een MDM oplossing waardoor encryptie wordt afgedwongen en bijvoorbeeld schermvergrendeling.
Voor een zakelijk toestel heb je dan gewoon een gebruikersovereenkomst, en bijvoorbeeld een social media richtlijn waarin je bepaald dat een werknemer bepaald type apps niet mag installeren of niet tijdens werktijd mag facebooken oid. Daar tekent de werknemer dan voor bij ontvangst van het apparaat. Bij BYOD kan je dat niet zomaar doen, maar kan je bv met Intune wel een zakelijk box op het prive apparaat instellen waarin je de zakelijke apps beschikbaar stelt, maar mag je dan weer niet meekijken in wat er buiten die zakelijke box gebeurd. Wil je dat als eigenaar van je prive telefoon die box niet, dan is het vrij simpel, dan heb je met dat toestel geen toegang tot zakelijke gegevens.

Basisprincipe blijft overeind dat je alleen met een managed device toegang mag hebben tot zakelijke gegevens, en dat kan net zo goed gelden voor schoolapplicaties.
15-11-2018, 12:38 door Ron625
Door Anoniem: Belachelijk dat een school Apple verplicht. Keuze is er niet en bent altijd duur uit. Windows is beter. Iedereen kan een computer naar eigen budget zoeken. Raar dat scholen deze afspraken mogen maken.
Het verplicht stellen van een bepaald besturingssysteem is so-wie-so vreemd, of dat nu IOS, MacOS, Windows, of Haiku is.
15-11-2018, 14:01 door Tha Cleaner
Door Ron625:
Door Anoniem: Belachelijk dat een school Apple verplicht. Keuze is er niet en bent altijd duur uit. Windows is beter. Iedereen kan een computer naar eigen budget zoeken. Raar dat scholen deze afspraken mogen maken.
Het verplicht stellen van een bepaald besturingssysteem is so-wie-so vreemd, of dat nu IOS, MacOS, Windows, of Haiku is.
Waarschijnlijk omdat de applicaties op dit OS draaien? Daar valt of staat het mee, welk OS je kan gebruiken.
15-11-2018, 18:48 door karma4
Door Ron625: Het verplicht stellen van een bepaald besturingssysteem is so-wie-so vreemd, of dat nu IOS, MacOS, Windows, of Haiku is.

Eens Ron625. Herinner je je de Steve Jobs scholen nog?
Wat dacht je er van om alles in de Cloud te zetten bij de enkele aanbieder van leermiddelen. Ook daar heeft een ver doorgevoerde rationalisatie ofwel monopoliseren plaats gevonden.
15-11-2018, 20:36 door Ron625 - Bijgewerkt: 15-11-2018, 20:39
Door Tha Cleaner: 14:01 Waarschijnlijk omdat de applicaties op dit OS draaien?
Daar valt of staat het mee, welk OS je kan gebruiken.
Door karma4:
Eens Ron625.
Herinner je je de Steve Jobs scholen nog?
Wat dacht je er van om alles in de Cloud te zetten bij de enkele aanbieder van leermiddelen.
Ook daar heeft een ver doorgevoerde rationalisatie ofwel monopoliseren plaats gevonden.
Waarom niet zorgen, dat de software op een server loopt en met een browser te gebruiken is?
Dan ben je OS onafhankelijk en kunnen leerlingen (lees: ouders) zelf over de hard- en software beslissen.
15-11-2018, 22:46 door Reinder
Waarom nemen zoveel mensen hierboven in de commentaren zomaar zonder reden aan dat de iPad het persoonlijk eigendom van de ouders van dat kind is? Dat blijkt helemaal nergens uit, in de tekst staat "ze werkt met de iPad" en "de iPad", niet "onze iPad". Uit niets is op te maken van wie de iPad daadwerkelijk is, dus het doen van die aanname is ongefundeerd en dientengevolge is ook de conclusie dat de school die software niet zou mogen installeren met een beroep op het eigendomsrecht onterecht.

Wellicht kan de vraagsteller hier duidelijkheid over geven?
15-11-2018, 23:27 door Anoniem
Door Reinder: Waarom nemen zoveel mensen hierboven in de commentaren zomaar zonder reden aan dat de iPad het persoonlijk eigendom van de ouders van dat kind is? Dat blijkt helemaal nergens uit, in de tekst staat "ze werkt met de iPad" en "de iPad", niet "onze iPad". Uit niets is op te maken van wie de iPad daadwerkelijk is, dus het doen van die aanname is ongefundeerd en dientengevolge is ook de conclusie dat de school die software niet zou mogen installeren met een beroep op het eigendomsrecht onterecht.

Wellicht kan de vraagsteller hier duidelijkheid over geven?

Een Ipad blijft van Apple. Apple zelf is daar ook duidelijk in. Zij bepalen wat daarop gebeurt en wat je er mee mag doen.

In dat verband zou je juridisch nog eens het Oude Testament moeten lezen. De eigendomsrechten volgens Mozes. (Vergeet nou efe dat geloof, er staan ook juridisch dingen in die nog steeds gebruikt worden) Waar je landpaaltjes staan begint je eigendom en jij bent de baas. Na zeven jaren mogen je slaven kiezen. De vrijheid of voor eeuwig blijven. Kiezen ze de vrijheid, dan zul je ze met vele rijkelijke geschenken overladen en in vrijheid laten gaan. Kiezen ze om bij je te blijven dan zul je ze behandelen als je eigen moeder.

De basis van het eigendomsrecht. Wat later in Romeins recht, Frans napoliontisch recht en in modern recht is overgenomen. Wat je koopt kun je jouw bezit noemen en is voor jou en je nazaten. Tegelijk hoor je repesctvol om te gaan met degenen die jouw eigendom betreden hebben en die je geaccepteerd hebt binnen je landpaaltjes.

Ik denk niet dat Apple op dat gebied naar school is geweest. In tegendeel. Die beginnen al met privacy harken en en hun mores stellen bij kinderen die naar school gaan. Dat ze later in de database al een beginnetje hebben. En de kindjes niks weten van wat Apple niet geschikt voor ze vindt.

Er zijn Romeinse keizers voor veel minder om zeep geholpen. En ook later in Europa een paar revoluties geweest die in de kern over precies dat thema gingen.
16-11-2018, 00:39 door Anoniem
Door Reinder: Waarom nemen zoveel mensen hierboven in de commentaren zomaar zonder reden aan dat de iPad het persoonlijk eigendom van de ouders van dat kind is? Dat blijkt helemaal nergens uit, in de tekst staat "ze werkt met de iPad" en "de iPad", niet "onze iPad". Uit niets is op te maken van wie de iPad daadwerkelijk is, dus het doen van die aanname is ongefundeerd en dientengevolge is ook de conclusie dat de school die software niet zou mogen installeren met een beroep op het eigendomsrecht onterecht.

Wellicht kan de vraagsteller hier duidelijkheid over geven?

Er is vandaag een stukje verschenen waaruit blijkt dat een miljoen kinderen met een totaal lek horloge rondlopen. Dat je met wat gratis software en ww3schools cursus 1 programmeren alles van ze kan achterhalen. Waar ze zitten, ermee bellen, camera bespioneren, geluid afluisteren, alles. Gaan we dan nog discussieren over wie daar dan verantwoordelijk is, wie dan de koper van dat ding is, en dus feitelijk systeembeheerder die verzuimd heeft updates te installeren, of dat ergens in de Uzbeekse of wat dan ook end user agreement of privacy conditions helemaal onderaan te vinden is dat de fabrikant geen enkele verantwoordelijkheid heeft? Omdat men zelf ergens OK heeft geklikt? Want user tracking doet iedereen tegenwoordig, dus de kleintjes moeten daar dan ook maar vast aan wennen?

Zijn er nog een paar mensen nog wel lekker?
16-11-2018, 13:50 door Anoniem
Installeer een firewall, blokkeren en probleem is opgelost.
16-11-2018, 23:17 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een hoop onderwijsexperts hier in de comments!
Hoeveel aktes heb jij er op zak?
17-11-2018, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat een hoop onderwijsexperts hier in de comments!
Hoeveel aktes heb jij er op zak?
Ik weet nou niet of die nou zoveel authoriteit verlenen. Gezien dat verse PABO-afgezwaaiden vooral meester zijn in in een kringetje zitten en over hun gevoelens praten. Rekenen en taal hebben ze wat meer moeite mee.

Mischien dat gedacht wordt dat de ipads dat gemis wel op zullen vangen, maar ik denk dat dat een beetje naïef gedacht is.
18-11-2018, 00:27 door Anoniem
Interessante vraag. De geuite zorg is terecht. Verder is de beheerder/gebruiker van die beheersoftware te vertrouwen? Het is ook maar een mens, met al haar onvolkomenheden en verdorvenheden. Beter dit soort rare software niet te gebruiken. Voorkomt veel narigheid. Ik hoor maar al te vaak beheerders de wens uiten om dit soort beheer software op apparaten te installeren, terwijl zij veelal niets weten en/of begrijpen van ethiek, verantwoordelijkheid en moraal, behalve hun eigen halvegare ideeën.

Macht corrumpeert. Absolute macht corrumpeert absoluut. En de kat op het spek binden is niet slim.
18-11-2018, 11:52 door Anoniem
Het is extreem simpel, is de IPAD van de ouders (en dat is waarschijnlijk het geval anders hoeft de school geen brief te sturen in het stukje) dan heeft de school niks te willen. En ook juridisch gezien kunnen zij niks eisen en mogen ouders dit gerust weigeren. En als Arnoud Engelfriet dat niet begrijpt is dat zijn probleem. Die geeft wel meer bedenkelijke antwoorden.

Als de IPAD van de school is wordt het vanzelfsprekend een ander verhaal, dan mogen ze deze software installeren en gebruiken maar alleen tot op zekere hoogte. Elke vorm van malafide gebruik kan leiden tot vervolging. Stel het kind krijgt een IPAD mee naar huis om een opdracht te doen, dan mag deze software NIET gebruikt worden om het kind te bespioneren in de privé omgeving.
18-11-2018, 12:21 door Anoniem
Door Reinder: Waarom nemen zoveel mensen hierboven in de commentaren zomaar zonder reden aan dat de iPad het persoonlijk eigendom van de ouders van dat kind is? Dat blijkt helemaal nergens uit, in de tekst staat "ze werkt met de iPad" en "de iPad", niet "onze iPad". Uit niets is op te maken van wie de iPad daadwerkelijk is, dus het doen van die aanname is ongefundeerd en dientengevolge is ook de conclusie dat de school die software niet zou mogen installeren met een beroep op het eigendomsrecht onterecht.

Wellicht kan de vraagsteller hier duidelijkheid over geven?

Iets met begrijpend lezen misschien... er staat in de titel: "op haar iPad" Als ouders zou ik nooit beheerderssoftware van een school toestaan op een privé apparaat . Dat spreekt toch voor zich. Een School heeft hele andere belangen dan ouders.

Ik zou eerder als ouders een oogje in het zeil willen houden wat er op school gebeurt, want je zou niet willen dat de school je zoon of dochter corrumpeert. Bovendien is het van groot belang dat je bij de opleiding/opvoeding betrokken blijft. Hoe vaak gebeurt het niet dat ouders geen idee hebben wat zich onder schooltijd afspeelt. Zeker in deze maatschappij met fake nieuws en de koers van de mainstream media is het van groot belang dat mijn kinderen in staat worden gesteld om zelf na te denken en conclusies te trekken.
21-11-2018, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Reinder: Waarom nemen zoveel mensen hierboven in de commentaren zomaar zonder reden aan dat de iPad het persoonlijk eigendom van de ouders van dat kind is? Dat blijkt helemaal nergens uit, in de tekst staat "ze werkt met de iPad" en "de iPad", niet "onze iPad". Uit niets is op te maken van wie de iPad daadwerkelijk is, dus het doen van die aanname is ongefundeerd en dientengevolge is ook de conclusie dat de school die software niet zou mogen installeren met een beroep op het eigendomsrecht onterecht.

Wellicht kan de vraagsteller hier duidelijkheid over geven?

Iets met begrijpend lezen misschien... er staat in de titel: "op haar iPad" Als ouders zou ik nooit beheerderssoftware van een school toestaan op een privé apparaat . Dat spreekt toch voor zich. Een School heeft hele andere belangen dan ouders.

Ik zou eerder als ouders een oogje in het zeil willen houden wat er op school gebeurt, want je zou niet willen dat de school je zoon of dochter corrumpeert. Bovendien is het van groot belang dat je bij de opleiding/opvoeding betrokken blijft. Hoe vaak gebeurt het niet dat ouders geen idee hebben wat zich onder schooltijd afspeelt. Zeker in deze maatschappij met fake nieuws en de koers van de mainstream media is het van groot belang dat mijn kinderen in staat worden gesteld om zelf na te denken en conclusies te trekken.

Als je dat inderdaad vindt, dan neem ik aan dat je het ook prima vindt dat jouw kind de informatie van jouw kant kritisch bekijkt en er een eigen mening over vormt. Van belang is dan om ze ook vrijelijk kennis te laten nemen van informatie uit andere bronnen dan de ouders.
Jij kan er namelijk zelf ook naast zitten.

Maar wat ik vermoed is dat je vooral wil dat je kinderen alleen jouw wereldbeeld aangereikt krijgen.
21-11-2018, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou als docent doodmoe worden van ouders vandaag de dag, en een ander vak gaan zoeken. Zeikvolk.

Het is vervelend voor de docent, maar dat is de schuld van het bestuur van de school in kwestie. Ouders hebben helemaal gelijk dat ze dit onderzoeken en niet gelijk akkoord gaan hiermee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.