Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Mijn dochter zit in de 2e klas van een middelbare school die werkt met iPad-onderwijs. Recent kregen wij een brief dat de iPad moet worden voorzien van Zuludesk, software waarmee de docent het apparaat kan beheren. Wij maken ons zorgen over de privacy, en vinden het raar dat er geen toestemming wordt gevraagd. Is dat wel legaal binnen de AVG?
Antwoord: In beginsel is het legaal als een school zegt, uw kind moet met een iPad werken die software X en Y bevat. De school mag immers de lesmateriaal voorschrijven, en op zich zou ik niet weten waarom dat wel voor potloden en niet voor iPads zou mogen gelden. En als men lesmateriaal voorschrijft, dan mogen er ook regels aan het gebruik daarvan worden gesteld.
Echter, deze regels zullen snel óók aan de privacy van de leerling raken en dan wordt het ingewikkelder. Dat mag niet zomaar, ook niet met een "wij willen fraude tegengaan"- of “is nodig voor security"-rechtvaardiging. Privacy is een grondrecht, en wie daaraan wil tornen moet een zware onderbouwing laten zien: is dit objectief gezien écht noodzakelijk, en is er geen enkele andere manier om dit te doen?
Een pakket als Zuludesk is bedoeld om leerlingen bij de les te houden, bijvoorbeeld door ze in een bepaalde app "vast te zetten" of om internet en cameragebruik te blokkeren. Daar lijkt me (tijdens lesuren) weinig mis mee. Ik ken het pakket en weet dat er hiermee geen logs of mailberichten en dergelijke kunnen worden uitgelezen. Ik zou er dus weinig problemen mee zien.
Toestemming is in gevallen als deze niet nodig. Als iets nodig is voor het onderwijs, en niet nodeloos de privacy van de leerlingen schendt, dan mag een school daar voor kiezen en is apart toestemming vragen niet nodig. Wel moet de school in detail uitleggen wat en waarom ze willen en in hoeverre daar privacy-aspecten aan kunnen zitten.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.