image

Britse scholen en universiteiten melden 1100 datalekken

donderdag 22 november 2018, 15:19 door Redactie, 4 reacties

Britse scholen en universiteiten hebben vorig jaar ruim 1100 datalekken bij de Britse privacytoezichthouder ICO gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers die accountancykantoor UHY Hacker Young in handen kreeg via een freedom of information request, de Britse tegenhanger van het Wob-verzoek.

Scholen rapporteerden 703 datalekken, terwijl 443 meldingen van universiteiten en hogescholen afkomstig waren. Het aantal datalekken dat scholen rapporteren laat een stijging zien. In 2015 ging het om 571 meldingen, gevolgd door 674 meldingen in 2016 en 703 meldingen vorig jaar. Door de introductie van de Europese privacywetgeving AVG lopen onderwijsinstellingen het risico op hoge boetes als ze datalekken niet melden.

In mei van dit jaar kreeg de Universiteit van Greenwich nog een boete van omgerekend 137.000 euro opgelegd wegens een datalek dat een aantal jaren eerder had plaatsgevonden. Volgens de Britse privacytoezichthouder had de universiteit geen technische of organisatorische maatregelen genomen om het datalek, voor zover mogelijk, te voorkomen.

In Nederland ontving de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar 10.000 meldingen van datalekken. Drie procent (300) van de meldingen was afkomstig van onderwijsinstellingen (pdf).

Reacties (4)
22-11-2018, 17:12 door Anoniem
Door de introductie van de Europese privacywetgeving AVG lopen onderwijsinstellingen het risico op hoge boetes als ze datalekken niet melden.

Hangt er vanaf. Zolang er geen sprake is van persoonsgegevens, in de gelekte data, dan is er helemaal geen meldplicht, onder de AVG. De vraag welke data is gelekt, is nogal relevant.
23-11-2018, 00:31 door henkw
Als het datalek bij de privacy toezichthouder is gemeld, mag ik aannemen dat de gelekte data privacy gevoelige data is. Want een instelling meldt niet zomaar elke datalek.

1100 in GB tegen 300 in NL op 53 tegen 17 miljoen inwoners, dan zijn ze daar iets slordiger met data of iets ijveriger met melden.

Maar wéér zijn het de non-technische instellingen (scholen, ziekenhuizen), waar men geen verstand heeft van techniek, beveiliging, etc. En ze leren er ook niet van om dan toch maar een bedrijf in te huren die daar wél verstand van heeft. Of ze maken een voutje bij de kosten-baten berekening. De prijs van een datalek is ook moeilijk in te schatten.
23-11-2018, 09:10 door PietdeVries
Door henkw: Maar wéér zijn het de non-technische instellingen (scholen, ziekenhuizen), waar men geen verstand heeft van techniek, beveiliging, etc. En ze leren er ook niet van om dan toch maar een bedrijf in te huren die daar wél verstand van heeft. Of ze maken een voutje bij de kosten-baten berekening. De prijs van een datalek is ook moeilijk in te schatten.

Ik zag een kleine typo in je verhaal... 't Had natuurlijk moeten zijn "Maar weer zijn het non-technische instellingen zoals scholen en ziekenhuizen die door de overheid worden afgeknepen en nauwelijks genoeg geld hebben om hun docenten een fatsoenlijk salaris te geven, laat staan iets extra's te doen voor de kinderen (de klanten) en al helemaal niet om een full-blown SOC uit de grond te stampen...

Beter?
23-11-2018, 10:55 door karma4
Door henkw:
1100 in GB tegen 300 in NL op 53 tegen 17 miljoen inwoners, dan zijn ze daar iets slordiger met data of iets ijveriger met melden.
1100/300 =3,66~ en 53/17= 3,11 keurig in verhouding. een afwijking van een paar registraties kunnen we pas een verdeling met verwachtingspatronen van maken als we meer materiaal / waarnemingen zouden hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.