image

CTIVD: Kans op overtreden van 'sleepwet' is groot

dinsdag 4 december 2018, 16:19 door Redactie, 23 reacties

De kans is groot dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) zich niet aan de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) houden. Dat betekent dat er onnodig inbreuk op de privacy van burgers zal worden gemaakt.

Tot die conclusie komt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een kritisch rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Volgens de Commissie is er nog te weinig aandacht voor het verwijderen van niet-relevante data zodat er geen inbreuk op de privacy van burgers wordt gemaakt, zoals in de wet staat beschreven. "Omdat nieuwe ict-systemen ontbreken die nodig zijn voor het geautomatiseerd verwijderen van niet-relevante data, is de kans bovendien groot dat zowel de AIVD als de MIVD bij de gegevensverwerking onrechtmatig zullen handelen."

Beide diensten moeten concrete stappen ondernemen, anders loop je het risico dat je te veel binnenhaalt en dat je te weinig vernietigt van wat je hebt binnengehaald, zegt CTIVD-voorzitter Harm Brouwers tegen de NOS.

Aanleiding voor het onderzoek is de vele kritiek op de invoering van de Wiv geweest. Vanwege de bevoegdheid om op grote schaal af te tappen, word de wet ook wel sleepwet genoemd.

Reacties (23)
04-12-2018, 16:24 door Anoniem
Hier gaan we dan..... Wiv is een goed idee geweest. NOT.
04-12-2018, 16:41 door Anoniem
Ennnn snel een v2v uitvoeren naar $unmarkeddatacenter
04-12-2018, 16:56 door Werkezel
k wis ut wel ! hun hebbe dit van te vore allemaol uit ge dach ! now ut te laat s doen hun be rauw tone zeker , d,r geloof k hele maal niksvan!
04-12-2018, 17:07 door Anoniem
' Ototerro's

Je zou er gddomme bijna terrorist van worden.
De hele maatschappij loopt al meer dan 5 jaar te hoop met waarschuwingen en dicussies, negatieve adviezen, nog meer waarschuwingen en gdverdomme een niet mis te verstane referendum uitslag die vervolgens wordt gebruikt om dan maar het referendumrecht af te schaffen.

En nu komt men, ruim achteraf tot dezelfde conclusie?
Dit is geen democratie en geen rechtsstaat meer.
Elke geloofwaardigheid verloren, bewust aangewakkerd nog om stemgang te kunnen manipuleren.

Maar we doen niets, geen gele hesjes op de barricaden, geen massale opstand van luid protest om de enige juiste plek te wijzen voor deze gdverdoemde club: de hell voor stoute bedriegers met voor een ieder 777 duivels brandend hitsige geiten.

Maar nee, wat dondert het, wij vinden het allemaal best zolang de whatsapp, de twitter en het facedoekje het maar doet. Elke dag een nieuwe hype als brood en spelvermaak.
Over een tijdje vragen we ons verwonderd af hoe het toch zover kwam dat de rechtsstaat en democratie niet meer functioneerde: omdat niemand haar nog geloofde en niemand er nog naar toeging.

De werkelijke schade wordt nu en afgelopen jaren aangericht.
Kennelijk moet het eerst helemaal destructief kapot voordat er weer iets nieuws en moois kan bloeien.
Een saillante overeenkomst en klein verschil met de idealen van menig visionair gemotiveerde terrorist.
Zij willen en beloven alles snel te doen voor ons, wij doen het ondertussen zelf en langzaam, glijdende schaaltjes langzaam!
In beide gevallen een weinig aantrekkelijk inzicht en uitzicht.

Maar goed,
We gaan het dus zelf doen, lekker langzaam duurt het langst!
Op weg naar een zelfgecreerd dieptepunt van triest,
om daarna dan weer te roepen : dit noooooit meeer, we wisten het niet, zagen het niet aankomen, we hadden het niet door, oooh wat erg allemaal!

De vijand en de terrorist?
Dat zijn we saampjes zelf!!!!!!!!!!!!!!!!
Nou vooruit nog ff een otofoto als ototerro dan,
voor later als herinnering. '
04-12-2018, 17:14 door Anoniem
Maar nu is de geest uit de fles he' dus hoe moet je dat dan gaan inperken......
04-12-2018, 17:19 door karma4
Ik hoor de parodie majoor kees.
Stuur een brief aangetekend naar mogelijke vijanden.
Niet aanvallen buiten werktijd en alleen met een melding 2 maanden van te voren wat er staat te gebeuren.

Een geheime dienst heeft als taakstelling nog onbekende zaken te herkennen. Het citvd mist die notie kennelijk.
En ja ik heb her verslag citvd doorgewerkt. Ze willen zo te zien alles zien in het kader van bekende zaken.

Opvallend is dat de wiv2002 nog minder houvast biedt.
04-12-2018, 17:20 door Anoniem
Totaal onverwacht ......

Als het niet zo triest zou zijn zou ik er hartlijk om lachen, overheids diensten die zich aan de wet houden .....
04-12-2018, 20:24 door Anoniem
Door karma4:
Opvallend is dat de wiv2002 nog minder houvast biedt.

Niet waar Karma4, je blijft onjuistheden proberen te verspreiden.
04-12-2018, 21:58 door karma4
Zelfde citvd toezichtsrapport 55 https://www.ctivd.nl/actueel/nieuws/2018/02/13/index buitenbak binnenbak voldoet voor afscherming persoonsgegevens. Wat is er in 6 maanden ineens zo totaal anders.
Er was dit jaar een vacature voor senior onderzoeker bij het citvd.
04-12-2018, 22:12 door Anoniem
Iedereen die hier iets negatiefs over zegt komt in het systeem.
04-12-2018, 23:02 door karma4 - Bijgewerkt: 04-12-2018, 23:11
Door Anoniem:
Door karma4:
Opvallend is dat de wiv2002 nog minder houvast biedt.

Niet waar Karma4, je blijft onjuistheden proberen te verspreiden.
Paragraaf 3.1 rapport 59 bladzijde 7 bovenaan:
"Bepaalde elementen van de zorgplicht bestonden al in de oude Wiv 2002 en zijn ingebed in de gegevensverwerkingsprocessen van de diensten. De technologische ontwikkeling en de nieuwe bevoegdheden en verplichtingen van de diensten onder de Wiv 2017 brengen t.a.v. deze elementen van de zorgplicht nieuwe uitdagingen met zich mee. De bevordering van de kwaliteit van de gegevensverwerking is een nieuw element ten opzichte van de oude Wiv 2002. Dit onderdeel is in de Wiv 2017 opgenomen omdat meer en meer sprake is van geautomatiseerde gegevensverwerking door de diensten. De zorgplicht schept bovendien ook waarborgen bij de beoogde techniekonafhankelijkheid van de wet."


Wat jij als onjuistheid afdoet staat letterlijk in het CITVD rapport.
Ik lees de bronnen en roep niet zo maar wat in het wilde weg.

Kijk ook eens naar de teksten met "Data lineage (oorsprong en verloop van data)" in data analyse moet je de boel eerste synthetisch samenstellen voor je de tools er op los kan laten niet bij SNA dat is wat anders. Het verraad een klassieke DWH insteek bij de onderzoeker.
05-12-2018, 05:52 door spatieman
AIVD/MIVD: Privacy regels bestaan niet voor ons, kop dicht, en anders trekken we een voorgebakken lade open met jouw naam er op.
05-12-2018, 08:37 door Anoniem
Door spatieman: AIVD/MIVD: Privacy regels bestaan niet voor ons, kop dicht, en anders trekken we een voorgebakken lade open met jouw naam er op.

Je doelt bijvoorbeeld op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/eu-justitie-wordt-politiek-wapen-a3051178

Aardig detail is dat de heer Van Dam het nog steeds niet helemaal begrepen heeft:

"CDA’er Chris van Dam begrijpt de vele vragen, maar ziet ook „een ander belang”, zei hij onlangs in de Tweede Kamer. „Als jij een nieuwe telefoon bestelt bij een bedrijf elders in Europa en je wordt belazerd, dan ben je heel blij dat er niet allerlei barrières worden opgeworpen voor de bewijsvoering om je zaak rond te krijgen”, aldus het Tweede Kamerlid."

Simpel gezegd, tegen een dergelijk belazerd worden kan ik me althans nog gedeeltelijk beschermen en het gaat maar om een paar honderd Euro. Tegen allerlei overheden heb ik net zo veel verweer als tegen een tientonner en de inzet is Computer Zegt Nee Syndroom (ergo, uitzichtsloos en ondraaglijk lijden). Op de heer Van Dam is dan ook alleen maar het antwoord mogelijk dat ik mijn kansen wel waag bij het 'onwerkbare dichttimmeren door alles langs onze eigen rechters laten gaan' en de stemban op zijn partij nog maar een tijdje verleng, gezien die partij nu eenmaal zich onvoldoende met mijn grootste kopzorg bezig wenst te houden.
05-12-2018, 10:02 door Anoniem
Waarvoor worden wetten als de WIV gemaakt, wanneer de diensten zich toch niet aan de wet houden.....
05-12-2018, 10:04 door Anoniem
Niet waar Karma4, je blijft onjuistheden proberen te verspreiden.

Indien je stelt dat iets niet waar is, dan is een onderbouwing daarbij wel fijn. Zo is het inhoudsloos. Waarom is het niet waar volgens jou ? En welke bronnen duiden erop dat Karma4 ongelijk zou hebben ?

Zo voer je een inhoudelijke discussie, welke interessant is om te lezen.
05-12-2018, 11:20 door Anoniem
Alweer geen verrassing.
05-12-2018, 11:48 door -karma4
Door Anoniem:
Niet waar Karma4, je blijft onjuistheden proberen te verspreiden.

Indien je stelt dat iets niet waar is, dan is een onderbouwing daarbij wel fijn. Zo is het inhoudsloos. Waarom is het niet waar volgens jou ? En welke bronnen duiden erop dat Karma4 ongelijk zou hebben ?

Zo voer je een inhoudelijke discussie, welke interessant is om te lezen.

DIE ! DIE ! DIE ! #taal
05-12-2018, 12:56 door karma4
Grove schending van privacy, verboden Internationale samenwerking door handhavers en als ergste het inzetten van een sleepnet... https://www.nu.nl/binnenland/5611616/tientallen-aanhoudingen-in-actie-italiaanse-maffiaclan.html#invallen-politie-tegen-ndrangheta-5
05-12-2018, 13:32 door Anoniem
Door karma4: Grove schending van privacy, verboden Internationale samenwerking door handhavers en als ergste het inzetten van een sleepnet... https://www.nu.nl/binnenland/5611616/tientallen-aanhoudingen-in-actie-italiaanse-maffiaclan.html#invallen-politie-tegen-ndrangheta-5

Misschien kan je je voorstellen dat ik me eerder zorgen maak over https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/03/het-rommelt-in-de-straffabriek-van-het-om-a3016864 Bij 15% van de strafzaken, of zelfs maar 6%, onterechte strafbladen met alle gevolgen van dien voor loopbaan en sociaal leven, vallen alle eventuele voordelen in het niet. Stel je voor dat je in de luchtvaart een maatregel invoert die weliswaar hier en daar wel eens een aanslag voorkomt, maar 6% van de vliegtuigen doet crashen.

En ja, ik weet dat er een heel doolhof van organisaties zit waar ik niet precies weet wie met wie praat omdat ik nu eenmaal niet de meervoudige FTEs heb om dat uit te zoeken. Dat boeit niet. De WIV2017 zowel als alle andere maatregelen de afgelopen 18 jaar zijn verkocht met de reclameslogan: "Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen." Ik zal niet miepen over parts per million, maar bij dergelijke percentages levert de overheid, met de premier als eindaansprakelijk voor alle takken, gewoon niet wat mij beloofd is, basta.
05-12-2018, 14:53 door Anoniem
Iedereen die hier iets negatiefs over zegt komt in het systeem.

Anoniempje-22:12 is ook geregistreerd.
05-12-2018, 21:00 door karma4
Door Anoniem:
Misschien kan je je voorstellen dat ik me eerder zorgen maak over https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/03/het-rommelt-in-de-straffabriek-van-het-om-a3016864 Bij 15% van de strafzaken, of zelfs maar 6%, onterechte strafbladen met alle gevolgen van dien voor loopbaan en sociaal leven, vallen alle eventuele voordelen in het niet. Stel je voor dat je in de luchtvaart een maatregel invoert die weliswaar hier en daar wel eens een aanslag voorkomt, maar 6% van de vliegtuigen doet crashen.
..
Goed artikel ik herken de bezuinigingsdrift, welke zoals gewoonlijk veel nare kantjes heeft. Denk eens aan het KEI project.
Wat ik wel grappig vindt is dat dit een zelfde soort foute situatie is, als ik bij het AP zie gebeuren (ander draadje).

Het heeft niet zoveel met "Wie niets te verbergen heeft" te maken. Meer met het goedkoop iets afhandelen.
Daartegen is enkel wat te doen door het met terugwerkende kracht duur te maken. Met name duur voor de verantwoordelijken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_State_%28Nederland%29 Donner is al weg.
Positief is dat tenminste nog meer dan 80% van de zaken nog wel goed was.

Ook in de luchtvaart gaat wel eens wat mis. Nieuwe toestel nieuwe techniek een handeling voor een bepaald risico dat een ander risico introduceert. Niet is zeker behalve ... . Een maatregel om een ieder zowat eerste uit kleden voor het inchecken heeft cijfermatig heel wat andere zaken voorkomen.
06-12-2018, 10:35 door Anoniem
CTIVD: Kans op overtreden van 'sleepwet' is groot

Ehm. Moet er dan niet tegen opgetreden worden, indien wetten worden overtreden ? Of maakt het eigenlijk niet zoveel uit of men zich wel/niet aan de wet houdt ?
07-12-2018, 10:33 door karma4
Door Anoniem:
CTIVD: Kans op overtreden van 'sleepwet' is groot

Ehm. Moet er dan niet tegen opgetreden worden, indien wetten worden overtreden ? Of maakt het eigenlijk niet zoveel uit of men zich wel/niet aan de wet houdt ?
Wat er in het rapport staat is dat men de werkmethode rond analyses en informatie niet begrijpt dan wel niet kan volgen.
Nergens in de wet staat dat het van de CITVD dat met alle details gevraagd wordt. Er zijn geen details beschreven.

Al je zelf de weg gaat bewandelen dat omdat het je niet weet het wel fout en onwettelijk zou zijn ben je de dystopie aan het promoten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.