image

CBS test volgen van deelnemers met smartphone-app

donderdag 13 december 2018, 11:50 door Redactie, 3 reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in november een test uitgevoerd waarbij deelnemers aan een verplaatsingsonderzoek via een app op hun smartphone werden gevolgd. Hiermee werd gekeken hoeveel locaties deelnemers bezochten, hoe lang ze in de auto zaten en hoeveel kilometers ze fietsten.

De informatie wordt gebruikt voor het verplaatsingsonderzoek ODiN (Onderweg in Nederland). Normaliter moeten deelnemers aan het onderzoek een online vragenlijst invullen. Via de smartphone-app moet het verplaatsingsgedrag van personen eenvoudiger worden verzameld. "Door de installatie van een app op de smartphone kunnen we aan de hand van gps-sensoren continu de locatie van de respondenten meten", zegt CBS-onderzoeker Ole Mussmann.

Aan het ODinN-onderzoek namen 2.000 mensen deel. 35 procent van hen heeft de smartphone-app geïnstalleerd. Deelnemers werden gedurende één week gevolgd in hun verplaatsingsgedrag. Voor hun deelname ontvingen ze een "financiële bijdrage", zo laat het CBS weten. Mussmann stelt dat apps in potentie meer mogelijkheden bieden dan enquêtes. "Allereerst kan de respondent zelf dingen meten, die hij nog niet weet, denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling. Een ander voordeel is dat het CBS 24/7 respondenten kan volgen."

Volgens het CBS hoeven deelnemers zich geen zorgen over hun privacy te maken. Voor onderzoeken met de app gelden dezelfde privacyvoorwaarden als voor enquêtes. Persoonsgegevens zijn niet herleidbaar en de deelname kan op elk moment worden gepauzeerd op gestopt. Het CBS merkt op dat de app zich nog in een experimenteel stadium bevindt, maar in de toekomst ook voor andere onderzoeken kan worden gebruikt, bijvoorbeeld over tijdbesteding, toerisme of gezondheid. Verschillende buitenlandse partijen hebben ook interesse in het CBS-onderzoek getoond.

Reacties (3)
13-12-2018, 12:30 door Anoniem
"Allereerst kan de respondent zelf dingen meten, die hij nog niet weet, denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling."
Bijvoorbeeld wanneer de deelnemer zelf zijn deo vergeten is die dag.

Voor onderzoeken met de app gelden dezelfde privacyvoorwaarden als voor enquêtes.
Behalve dan dat er veel meer, en veel gedetailleerdere gegevens verzameld worden.

Op zich, je doet vrijwillig mee dus het zal niet zo'n probleem zijn, maar er zijn nog steeds wel wat kanttekeningen te plaatsen. Bijvoorbeeld ook dat met zo'n tweedeling er risico op bias toegevoegd wordt. Maargoed, beter zo dan met alleen maar een "app" waar je toch een "smartphone" voor nodig hebt, die niet iedereen heeft.
13-12-2018, 14:45 door Anoniem
Geef je maar vrijwillig op,want je krijgt als beloning een financiele bijdrage mee,
let wel dat dit onderzoek bijdraagt aan het verder verspreiden,versterken van het digitale panopticum.

Slimme devices,slimme infrastructuur,slim management,algoritmes.

Verplaatsing-gedrag (mijn gedrag als burger gaan volgen,waneer en waarom en waar ik naar toe ga en hoelang).

Willen burgers dit wel en gevolgd worden?

Door hun zorgverzekeraar,hun werkgever,en allerlei andere instanties,services etc die eraan mee profiteren.

Argumenten: Millieu/schone lucht?

Burgers op een analoge fiets zonder gps en slimme devices en apps,hoe schoon is dat,dit leest onschuldig,
maar je bent staks als burger strafbaar omdat je onzichtbaar bent voor het panopticum.

Jij ''moet'' straks op de digitale fiets beste burger zodat wij jou kunnen blijven volgen,
wil je geen digitale fiets,dan leggen wij digitale fietspaden aan die zonne-energie opwekken,een technisch fietspad dus,
waar in de toekomst andere panopticum en sensoren modules aan kunnen worden gekoppeld,
zodat wij jou toch kunnen blijven volgen.

The Matrix
13-12-2018, 15:47 door Anoniem
Nieuws in 2019: alle Android smartphones vanaf Android Q moeten in Nederland standaard worden voorzien van de CBS tracking app die niet van het toestel kan worden verwijderd en heeft bovendien toegang tot je locatie data. Want alles voor de statistieken / manier van de overheid om het volk in de gaten te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.