image

Locatus stopt wifi-tracking in Nederlanse gemeenten

donderdag 13 december 2018, 14:24 door Redactie, 20 reacties

In tientallen Nederlandse gemeenten worden mensen niet meer via hun smartphone gevolgd. Locatus, de aanbieder van wifi-tracking in deze steden, is hiermee gestopt nadat de Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde dat wifi-tracking in zeer weinig gevallen is toegestaan.

Tal van Nederlandse gemeenten maken gebruik van wifi-tracking om bezoekers in de steden te tellen. "Hiermee krijgen we een beeld van de aantrekkingskracht van onze binnenstad, van de invloed van ruimtelijke veranderingen in de binnenstad en van effecten van bijvoorbeeld evenementen, promotiecampagnes en winkeltijden", zo laat de gemeente Enschede op de eigen website over wifi-tellingen weten.

Bij wifi-tracking wordt het MAC-adres van de smartphone van voorbijgangers verzameld. Het toestel zendt dit unieke adres continu uit als wifi staat ingeschakeld. De gemeente Enschede adviseert mensen die niet willen worden geteld om wifi op hun smartphone uit te schakelen of het MAC-adres van hun toestel bij een opt-out register aan te melden.

"Het digitaal volgen van mensen op (semi-) openbare plekken is een inbreuk op de privacy die slechts bij uitzondering gebruikt mag worden", stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt. Bovendien zijn er minder ingrijpende methoden om hetzelfde doel te bereiken, zonder schending van de privacy."

Naar aanleiding van de uitspraak van de privacytoezichthouder besloten verschillende gemeenten al met de wifi-tellingen te stoppen. "De publicatie van het AP heeft landelijk stof doen opwaaien. De meningen lopen uiteen hoe om te gaan met deze publicatie", schrijft burgemeester Van Veldhuizen in een brief aan de gemeenteraad (pdf). "In het kader van zorgvuldigheid hebben wij ervoor gekozen om City Traffic de opdracht te geven de wifitellingen vooralsnog te pauzeren. In de tussentijd zijn wij in gesprek met City Traffic om in het licht van de publicatie dit op te lossen."

Naast City Traffic is ook Locatus in Nederlandse steden actief met het volgen van voorbijgangers via hun smartphone. Volgens directeur Gerard Zandbergen is door de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens de wettelijke grondslag voor wifi-tracking weggevallen. "Bovendien worden aanvullende eisen gesteld aan het anonimiseren, waarvan maar de vraag is of we er technisch aan kunnen voldoen", zo laat Zandbergen tegenover De Stentor weten.

Locatus heeft dan ook besloten om wifi-tracking in tientallen Nederlandse steden per direct te stoppen. Het gaat onder meer om Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen, Leeuwarden en Den Haag. Naast Nederland is het bedrijf ook in andere Europese steden actief. Dagelijks zou Locatus tussen de tien en twintig miljoen passanten in Europese steden tellen.

Reacties (20)
13-12-2018, 14:39 door Anoniem
Zo we hebben alles verzameld, helaas niet toegestaan.
Gelukkig hebben we de backup van de backup van de backup enz. nog.
Mochten we de gestolen data moeten verwijderen.
Bedankt roverheid.
13-12-2018, 14:52 door Anoniem
De eigenaar van de GSM masten heeft natuurlijk ook dergelijke gegevens. Als die daar enkel geaccumuleerde data (dus zonder individueel indentificeerbare gegevens) op zouden kunnen verkopen, dan zouden die goedkopere diensten aan kunnen bieden. Mits ze natuurlijk netjes aangeven wat ze doen, en hoe. En liefst ook onder toezicht. Gewoon weten hoe druk het is in het centrum, of op het strand, lijkt me best veel geld waard. Vooral omdat een goeie anonieme(!!!) steekproef niet eens zo groot hoeft te zijn. Als dat voordeel netjes terug gaat naar de sim-klant, dan kunnen 4G providers misschien zelfs wel gratis internet aanbieden. Zolang je als consument maar vrij kunt blijven kiezen, weet waar je voor kiest en zeker bent dat er toch niet stiekem andere dingen achter je rug om gebeuren. Goedkope, of zelfs gratis toegang tot communicatie is natuurlijk heel goed voor de economie.
13-12-2018, 15:22 door Anoniem
Het nadeel van zoiets via GSM doen... is dat je dan je telefoon dus geheel uit moet zetten als je niet mee wilt doen.
Doe dus maar niet...
13-12-2018, 15:24 door Anoniem
Aivd gaat door

Zij heeft realtime van seconde tot seconde de locatie van alle nederlanders grafisch en anderszins in beeld.
Er is dus niets om vrolijk van te zijn want die gegevens blijven natuurlijk niet alleen op de bureaus en ongebruikt daar.
13-12-2018, 15:26 door Anoniem
Mijn iPhone geeft iedere keer een ander MAC ades door dus have fun.
13-12-2018, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem:Als dat voordeel netjes terug gaat naar de sim-klant, dan kunnen 4G providers misschien zelfs wel gratis internet aanbieden. Zolang je als consument maar vrij kunt blijven kiezen, weet waar je voor kiest en zeker bent dat er toch niet stiekem andere dingen achter je rug om gebeuren. Goedkope, of zelfs gratis toegang tot communicatie is natuurlijk heel goed voor de economie.

Toevallig eerder deze week nog over gehad. Iemand die al in 1995 voorspelde dat er providers zouden komen die gratis internet zouden bieden als ze de data mochten gebruiken en doorverkopen. Het punt is dat die providers er achter zijn gekomen dat het helemaal niet nodig is om internet gratis aan te bieden om toch de data te kunnen gebruiken en doorverkopen. Niemand die er bezwaar tegen lijkt te maken. Dus waarom zouden ze dan ook nog internet gratis maken?

Peter
13-12-2018, 16:22 door Anoniem
Als je vpn gebruikt dan kunnen ze denk ik geen naam achterhalen wie waar was,maar ja het is toch niet prettig als je toch gevolgd wordt voor statistische doeleinden als je er geen toestemming voor hebt gegeven.
Dat is dan inderdaad in strijd met de privacywet.
Maar gelukkig is er een opt-out nu mogelijk.
13-12-2018, 16:33 door Planeten Paultje
I am Locatus of Borg........
13-12-2018, 17:35 door Anoniem
De waarde van data gaat nu naar beleggers. Maar dat wankelt. Want het is gepikte data.

Gegeven data, zeker als je weet dat identificerende gegevens niet meekomen, zou best eens teruggeven kunnen aan de gebruiker. Daar valt voor iedereen nog prima aan te "verdienen". Nu wordt je helemaal kaalgeplukt, eerst al met je bel- en databundel, en daarna nog eens 24 uur per dag achter je rug om gemonitord. Waarop enkel beleggers dan weer woekerwinsten op hopen te maken.

Natuurlijk kan dat anders. En beter. Er zit meerwaarde voor iedereen in. Alleen het wordt niet eerlijk verdeeld. Dus logisch dat het dan ploft, en ploffen gaat het.

Beter denken over anders en beter. Van mij mag best deze of gene instantie of firma weten waar ik zit. Zolang ik zelf maar anoniem blijf. Maar dat wel een winkel weet of het zin heeft om open te gaan of niet. Of een gemeente weet hoeveel politie er in de wijk moet zijn of hoe vol de vuilnisbakken morgenochtend zullen zijn. Dat is nuttug en geld waard. En daar wil ik 4 gieg data en 100 belminuten voor terug. En een garantie dat ik anoniem blijf.

Dat kan. Daar ligt de toekomst. Het is niet dat iedereen vandaag nog zo stom is, dat we daar voor morgen niks van kunnen leren wat wèl voor iedereen leuk is.
13-12-2018, 17:59 door karma4
Jammer jammer van het ap dat ze zich inlaten met "niemand mag iets van je weten" . Het ondersteuning van anachisme en privacy bedreigend. Als ze nu de gdpr serieus zouden nemen hadden we wat aan ze.
13-12-2018, 18:12 door Briolet - Bijgewerkt: 13-12-2018, 18:13
Door Anoniem: Mijn iPhone geeft iedere keer een ander MAC adres door dus have fun.

Ik snap het soms ook niet. In bovenstaande link van de stentor staat letterlijk:
Zo was te zien dat de Deventer Shopping Night onlangs 48.211 unieke bezoekers naar de binnenstad trok

Door een getal tot op 5 significante cijfers te geven suggereren ze dat dit geen schatting is, maar het werkelijke aantal op de persoon nauwkeurig. Dat kan nooit met WiFi tracking.

Zoals je zegt zijn er telefoons die het MAC adres randomiseren. (Ik dacht dat de iPhone dit al standaard deed als hij geen Wifi verbinding onderhield). Daarnaast zijn er ook mensen die zowel een privé als zakelijke telefoon meenemen. Dit geeft alles een te hoog aantal.
Daarnaast zijn er mensen zonder telefoon op zak of met de Wifi uit. Die tel je niet mee. De stentor heeft het dus volledig mis als ze, claimen dat je het aantal bezoekers tot op de persoon kunt bepalen.
13-12-2018, 19:12 door [Account Verwijderd]
Oh leuk, ik kan alle met mijn router verzamelde MAC-adressen van toestellen van de hele familie opgeven.
13-12-2018, 21:31 door -karma4
Door Planeten Paultje: I am Locatus of Borg........

Nee, dat was Locutus of Borg. Het 'locutus' refereert aan spraak, terwijl dat 'locatus' aan plaats refereert.
14-12-2018, 08:32 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Planeten Paultje: I am Locatus of Borg........

Nee, dat was Locutus of Borg. Het 'locutus' refereert aan spraak, terwijl dat 'locatus' aan plaats refereert.

Zucht... Koffie nog niet gehad?
14-12-2018, 09:17 door karma4
is door de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens de wettelijke grondslag voor wifi-tracking weggevallen.[/uote]
En dan beweert het ap dat ze niet aan wetgeving doen mar enkel aan handhaving. Ze spreken met twee tongen.bij het ap.
14-12-2018, 11:02 door Anoniem
Als je een tooltje als bijvoorbeeld Automagic op je Android installeert, schakelt die braaf je Wifi uit als je niet op je home locatie bent.
Dit zou eigenlijk standaard in je telefoon moeten zitten.

Verder snap ik de aanwezigheid van al die openbare wifi netwerken van gemeentes niet echt (tja wordt door de EU gepromoot), via 3G en hoger heb je die flauwekul niet nodig.
14-12-2018, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Zo we hebben alles verzameld, helaas niet toegestaan.
Gelukkig hebben we de backup van de backup van de backup enz. nog.
Mochten we de gestolen data moeten verwijderen.
Bedankt roverheid.

Roverheid... particulier bedrijf doet dit. Overheid bashen in deze is natuurlijk erg leuk, je hersens gebruiken is te vermoeiend zeker?
15-12-2018, 01:11 door -karma4
Door Anoniem:
Door The FOSS:
Door Planeten Paultje: I am Locatus of Borg........

Nee, dat was Locutus of Borg. Het 'locutus' refereert aan spraak, terwijl dat 'locatus' aan plaats refereert.

Zucht... Koffie nog niet gehad?

Juist wel zou ik denken...
15-12-2018, 05:16 door -karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo we hebben alles verzameld, helaas niet toegestaan.
Gelukkig hebben we de backup van de backup van de backup enz. nog.
Mochten we de gestolen data moeten verwijderen.
Bedankt roverheid.

Roverheid... particulier bedrijf doet dit. Overheid bashen in deze is natuurlijk erg leuk, je hersens gebruiken is te vermoeiend zeker?
.
Die op populistische partijen stemmenden hebben geen hersenen (anders zouden ze niet dat stemgedrag vertonen).
03-01-2019, 13:16 door Anoniem
Via WiFi is het inbreuk op de privacy, maar als KPN of een andere partij mij volgt via haar 4G netwerk, dan kan dat allemaal prima. Volgens mij wordt daar een verkapte vorm van dezelfde technologie voor gebruikt.. Ik denk dat het daadwerkelijke probleem ligt in dat de privacywetgeving nog niet dermate is aangepast aan de technologie van vandaag de dag. We vinden het allemaal prima als Facebook of Google onze data verkoopt, maar als we verbinden met een WiFi netwerk van een lokale overheid dan schieten we ineens in de bres.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.