image

Overheid start campagne voor technologisch burgerschap

donderdag 13 december 2018, 13:34 door Redactie, 24 reacties

De overheid start volgend jaar een campagne over technologisch burgerschap, zodat mensen beter kunnen meepraten met discussies over de gevolgen van digitalisering. Bijvoorbeeld over het steeds meer inzetten van robots en de invloed van 'slimme camera's' op veiligheid en privacy.

Dat heeft staatssecretaris Knops van van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens Knops speelt digitalisering een steeds grotere rol in de maatschappij. "Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Daar moeten we rekening mee houden. We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben", aldus de staatssecretaris.

Om dit te realiseren heeft de overheid vier hoofddoelen bepaald. Zo worden digitale diensten toegankelijker gemaakt, gaat de overheid mensen helpen om met de digitalisering om te gaan, wordt er uitgelegd wat de gevolgen van de digitalisering zijn en gaat de overheid samenwerken met bedrijven en andere organisaties.

Knops merkt op dat het belangrijk is dat mensen 'digitaal bewust' zijn. Dit houdt in dat men de mogelijkheden en risico's van de digitale wereld kent. "Daarvoor is nodig dat ze kennis en ervaring opdoen. De overheid moet hier extra moeite voor doen, maar burgers moeten zelf ook hun best doen", schrijft de staatssecretaris.

Het omgaan met technologie wordt 'technologisch burgerschap' genoemd. De overheid wil dit technologisch burgerschap de komende tijd extra gaan ondersteunen. Zo wordt er een campagne voor alle Nederlanders gestart die ervoor moet zorgen dat Nederlanders meer vertrouwen in digitalisering en de digitale diensten van de overheid krijgen.

Voor dit vertrouwen is het belangrijk dat mensen weten wanneer communicatie van de overheid komt. De overheid gaat daarom onderzoeken of dat duidelijk is. "Iedereen moet echte overheidswebsites en e-mail van de overheid kunnen herkennen. We gaan ook onderzoeken waarom mensen moeite hebben met digitale diensten", aldus Knops. Zowel de campagne als het onderzoek staan voor volgend jaar gepland.

Reacties (24)
13-12-2018, 13:40 door Anoniem
Veeeeel te laat en daarom een burgerlijke digitale middelvinger terug aan de overheid.
13-12-2018, 13:55 door Anoniem
Weten wanneer communicatie van de overheid komt?
Dat staat toch gewoon op de enveloppe die in de brievenbus landt?!
13-12-2018, 14:00 door Anoniem
"Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Daar moeten we rekening mee houden. We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben", aldus de staatssecretaris.

Ik hoop dat bij deze uitspraak onder mensen ook met name de overheid zelf bedoeld wordt ;-)
13-12-2018, 14:06 door Anoniem
technologisch burgerschap = aanloop tot uitkleden van wetgeving

Privacy probleem
Bijvoorbeeld over het steeds meer inzetten van .. en de invloed van 'slimme camera's' op veiligheid en privacy.

Dat is maar lastig voor de overheid dat dat nu nog niet grenzeloos kan worden toegepast en gekoppeld (lees politie)
Dus moet de burger 'bewust' gemaakt worden (een frame worden ingeprent, gehersenspoeld) dat we straks akkoord gaan met het totaal legaliseren van smart camera gebruik in de openbare ruimte.
Dat we helemaal akkord gaan met volledige digitalisering van onze levensgegevens in de opvolger van digide en mijn overheid tot een portaal waar alles bijelkaar komt, al je digitale verrichtingen (overheid en aankopen, weet je nog dat voorbeeld van digitaal een bioscoopkaartje kopen, je halal vlees bestellingen, je bibliotheek data, je overige aankopen, alles technologisch bewust samengevoegd).

Function creep doelen onbekend
Maar ga er maar vanuit dat het meestal zo is dat de overheid iets wil en daar dan 'acceptabele argumenten' bij zoekt om het te verkopen.
Kinderporno past dit keer niet dus daar moest iets anders voor worden verzonnen.

Slimme naam?
Misschien niet want als de burger echt technisch genoeg onderlegd zou worden dan had ze vele maatregelen van deze overheid niet geaccepteerd, omdat ze had begrepen dat haar privacy totaal wordt uitgekleed.
Omdat ze had begrepen dat er weer miljoenen tot miljarden worden verspild aan een nieuw elektronisch patienten dossier en slechts het bedrijfsleven grenzeloos met belastinggeld spekt!
En wij maar afgeleid discussieren over die dividentbelasting terwijl het geld overal als water wegloopt.

Oefenmateriaal voor technisch burgerschap (opdat je gaat zien wat er een technische geldverspillende puinbak van wordt gemaakt).
https://www.groene.nl/artikel/ceo-van-je-eigen-gezondheid
13-12-2018, 14:09 door Anoniem
Mensen kunnen beter meepraten.
In tijden niet zo een goeie mop gehoord.
Bedankt roverheid.
13-12-2018, 14:12 door Anoniem
We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben", aldus de staatssecretaris.

Het is de vraag natuurlijk hoeveel mensen je hiermee bereikt.

Ik schat dat ongeveer een half miljoen mannen en vrouwen tussen 70 en 90 jaar de digitale boot al hebben gemist. Deze groep, die nogal behoorlijk is, kan dan in de meeste gevallen niet meepraten over dingen zoals "Technologisch burgerschap." En ik weet uit ervaring dat nogal wat ouderen geen zin hebben zich te verdiepen in "computers" zoals zij dat zelf noemen. Zelf ben ik nu 64 jaar en ben een van de weinigen in mijn buurt die de boot niet gemist hebben. Maar soms maak ik mij echt zorgen over de onwikkelingen.

Een voorbeeld:

Een aantal gemeenten experimenteert met het digitaal aanvragen van bijvoorbeeld het Rijbewijs voor de auto. Je vraagt een verlenging aan via de PC of Mac met je DigiD en App, je stuurt alle gegevens op, en je Rijbewijs kun je ophalen bij je Gemeente. Als dit doorbreekt naar andere Gemeenten toe, dan kun je er de vlag op uithangen dat veel ouderen hun Rijbewijs niet kunnen vernieuwen, want een computer en een DigiD ontbreken op het huisadres.


Dit is maar een voorbeeld, waarbij ik hoop dat de politiek in Den Haag voor deze groep nog een uitzondering inbouwt.
13-12-2018, 14:16 door Anoniem
Je word gedwongen als burger om aan het digitaliserings onderzoek mee te moeten doen,
ben je voor of tegen het panopticum,ze komen binnenkort aan je deur kloppen,
je krijgt brieven en folders in de bus,en de abri's en reclame zuilen hangen straks vol met posters etc.

Werkgevers en uitzendorganisaties gaan zogenaamd "uit eigen onderzoek",opdrachten namens de overheid
uitvoeren om te kijken wie er wel of niet tegen het panopticum is,argument participatie-wet 2015,
wat ze dan gebruiken als argument voor hun onderzoek voor uitzend/ flexmedewerkers in de uitzendbranche,maar
ook voor vaste/tijdelijke krachten van werkgevers van bedrijven namens het uwv.

En op allerlei gebied in onze samenleving als je maar meedoet aan het digitalisering onderzoek,
en onthoud,het is geen willen,maar moeten.

The Matrix
13-12-2018, 14:46 door Anoniem
Verkeerde aanpak. Je kan niet verwachten van iedere burger dat ze zich hierin gaan verdiepen. Schoenmaker blijf bij je leest. Laat mensen die verstand hebben van ICT, beveiliging en privacy zaken goed inrichten, zodat anderen zich met hun zaken en specialismen kunnen bezig houden. Je hebt de burger niet nodig om te weten en beseffen dat mensen het niet prettig vinden om gevolgd en bespioneert te worden. Pricacy By Design kan de overheid prima helpen bij een vriendelijkere en respectvollere manier van omgaan met persoonsgegevens en privacy. Maar je moet het wel doen! He, belastingdienst... met je rondneuzen in parkeerregistraties, ANPR en museumbezoeken. Niet doen dus.
13-12-2018, 14:50 door Anoniem
Daar zijn ze weer:

Roverheid, Panopticum.

Worden jullie niet moe van dat gezever? Ze zouden jullie eens een jaar in een land met een dictatoriaal regime moeten laten wonen dan zou je dit soort zaken hoogstwaarschijnlijk een beetje relativeren.
13-12-2018, 15:46 door Anoniem
Begint al goed: Verkeerdenom.

In plaats van dat ze beginnen met de eigen puinzooi op te ruimen, gaan ze de domme burger "leren ermee om te gaan".

Wat een inepte triestigheid toch weer.
13-12-2018, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem: Daar zijn ze weer:

Roverheid, Panopticum.

Worden jullie niet moe van dat gezever? Ze zouden jullie eens een jaar in een land met een dictatoriaal regime moeten laten wonen dan zou je dit soort zaken hoogstwaarschijnlijk een beetje relativeren.
Dat doen we toch al, medewerkertje van de roverheid.
13-12-2018, 16:28 door Anoniem
Ik ben zeer digitaal bewust... daarom wil ik niet dat de overheid alles maar digitaliseert.

Omdat iets digitaal kan, wil nog niet zeggen dat je dat dan ook maar moet doen.

Doet me denken aan die irritante reclame van Tele2: "Niet omdat het moet, maar omdat het kan."
En dat is de meest verkeerde houding die je maar kunt aannemen.

Waar blijft de menselijkheid, het contact tussen mensen gaat zo verloren.
Het contact met de overheid is al zo goed als verloren.

In de toekomst gaan we, als dit zo doorgaat, een maatschappij krijgen die volledig contactgestoord is.
13-12-2018, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Daar zijn ze weer:

Roverheid, Panopticum.

Worden jullie niet moe van dat gezever? Ze zouden jullie eens een jaar in een land met een dictatoriaal regime moeten laten wonen dan zou je dit soort zaken hoogstwaarschijnlijk een beetje relativeren.

Je heb wellicht een punt,maar daarvoor hoef ik dit land niet uit. (vormen van dictatoriaal regime) je heb helemaal gelijk.
13-12-2018, 18:09 door karma4
Door Anoniem: Ik ben zeer digitaal bewust... daarom wil ik niet dat de overheid alles maar digitaliseert.
....
In de toekomst gaan we, als dit zo doorgaat, een maatschappij krijgen die volledig contactgestoord is.
Je verplaatst je zelf vast nog met paard en wagen en ds trekschuit.
13-12-2018, 18:54 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ik ben zeer digitaal bewust... daarom wil ik niet dat de overheid alles maar digitaliseert.
....
In de toekomst gaan we, als dit zo doorgaat, een maatschappij krijgen die volledig contactgestoord is.
Je verplaatst je zelf vast nog met paard en wagen en ds trekschuit.
Klassiek tang+varken weerwoord, dank je voor je bijdrage.
13-12-2018, 20:00 door Anoniem
https://nos.nl/artikel/2263342-commissie-remkes-beter-luisteren-naar-lageropgeleiden.html

De staatscommissie die onderzoek heeft gedaan naar het parlementair stelsel, concludeert dat een groot deel van de bevolking zich niet meer vertegenwoordigd voelt in de Tweede Kamer, vooral lageropgeleiden. Het is "buitengewoon urgent" om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld door de invoering van een bindend referendum.

Geweldige inzichten weer. Mevrouw May vliegt als hyperventilerende Madam Butterfly nog eens heel Europa rond, terwijl ze al weet dat ze afgeschoten gaat worden met heel dat referendum daar. Omdat Jan Met De Pet het beter weet en liefst dagelijks on-line en via de social media en zo het land kan besturen. Schaf dat hele parlement maar af. We gaan de likes wel tellen. Van de lageropgeleiden.

Briljant! Zou André van Duijn gezegd hebben in een van zijn vele sketches. Hallo Meneer De Koekepeer.

Met dat digitaal bewuster worden van Knops, net zo een verhaal. Hoe laagopgeleider, hoe beter.

Laat dan de hele zooi maar door RTL en Veronica regeren. En kan iemand daar eens vragen waarom ik, zonder uitzondering, toch steeds het gevoel heb dat ik altijd maar naar de verkeerde aflevering zit te kijken. Van die series? Ik kan tegenwoordig in het nieuws zappen wat ik wil. Maar altijd zit ik alwéér naar de verkeerde aflevering te kijken.

De poltiek is al zo gestrand dat men verlangt dat de lammen, de blinden en de onnozelen het dan maar gaan doen. En wel dringend.
13-12-2018, 20:21 door Anoniem
Door Anoniem: https://nos.nl/artikel/2263342-commissie-remkes-beter-luisteren-naar-lageropgeleiden.html

De staatscommissie die onderzoek heeft gedaan naar het parlementair stelsel, concludeert dat een groot deel van de bevolking zich niet meer vertegenwoordigd voelt in de Tweede Kamer, vooral lageropgeleiden. Het is "buitengewoon urgent" om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld door de invoering van een bindend referendum.

Geweldige inzichten weer. Mevrouw May vliegt als hyperventilerende Madam Butterfly nog eens heel Europa rond, terwijl ze al weet dat ze afgeschoten gaat worden met heel dat referendum daar. Omdat Jan Met De Pet het beter weet en liefst dagelijks on-line en via de social media en zo het land kan besturen. Schaf dat hele parlement maar af. We gaan de likes wel tellen. Van de lageropgeleiden.

Briljant! Zou André van Duijn gezegd hebben in een van zijn vele sketches. Hallo Meneer De Koekepeer.

Met dat digitaal bewuster worden van Knops, net zo een verhaal. Hoe laagopgeleider, hoe beter.

Laat dan de hele zooi maar door RTL en Veronica regeren. En kan iemand daar eens vragen waarom ik, zonder uitzondering, toch steeds het gevoel heb dat ik altijd maar naar de verkeerde aflevering zit te kijken. Van die series? Ik kan tegenwoordig in het nieuws zappen wat ik wil. Maar altijd zit ik alwéér naar de verkeerde aflevering te kijken.

De poltiek is al zo gestrand dat men verlangt dat de lammen, de blinden en de onnozelen het dan maar gaan doen. En wel dringend.

Ik denk dat jij graag naar de musical gaat van siske de rat of een concert bezoekt van een brabantse zanger,
je schrijft als iemand die graag het eeuwig onderscheid maakt tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Jaap Ezel
13-12-2018, 20:35 door Anoniem
Krijg je dadelijk dus DigiD-klasjes; leren werken met DigiD. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel een account aanmaken.
Bevalt het toch niet, tja dan is er geen weg meer terug en kunnen ze gewone post wel vergeten.
Resultaat meer inkomsten voor de overheid; kostenbesparing (alhoewel overheid en ICT...) en bovenal gaat het boetes regenen.
13-12-2018, 21:55 door karma4 - Bijgewerkt: 13-12-2018, 21:59
Door karma4:
Door Anoniem: Ik ben zeer digitaal bewust... daarom wil ik niet dat de overheid alles maar digitaliseert.
....
In de toekomst gaan we, als dit zo doorgaat, een maatschappij krijgen die volledig contactgestoord is.
Je verplaatst je zelf vast nog met paard en wagen en ds trekschuit.
Net zo onzinnig als beweren digitaal bewust te zijn en dan meteen te zeggen dat de overheid niet mag digitaliseren.
Zoiets heet gebrek aan digitaal bewustzijn. https://historiek.net/biografie-voltaire-filosoof-verlichting/66875/
13-12-2018, 21:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Daar zijn ze weer:

Roverheid, Panopticum.

Worden jullie niet moe van dat gezever? Ze zouden jullie eens een jaar in een land met een dictatoriaal regime moeten laten wonen dan zou je dit soort zaken hoogstwaarschijnlijk een beetje relativeren.
Dat doen we toch al, medewerkertje van de roverheid.

Ach... de laatste werd nog gemist in het polulaire rijtje Wammes Waggel uitspraken: 'medewerkertje van de roverheid.'

Zo komen we op drie top of the flops (zever) van de eikeltrofee winnaars 2019:

Nummerrrrrr 1 op eenzame hoogte: 'panopticum'
Direct gevolgd door 'roverheid' op nummerrrr 2!
op nummer 3 'medewerkertje van'
O en de troostprijs: 'wij van wc-eend'
14-12-2018, 08:41 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-12-2018, 08:43
Door Anoniem: Daar zijn ze weer:

Roverheid, Panopticum.

Worden jullie niet moe van dat gezever? Ze zouden jullie eens een jaar in een land met een dictatoriaal regime moeten laten wonen dan zou je dit soort zaken hoogstwaarschijnlijk een beetje relativeren.

Heb je hem ook weer hoor. Dat jij je kop tot aan het grondwater in het zand duwt, veranderd niets aan de feiten.
14-12-2018, 09:14 door Anoniem
Een en ander in de reacties over en weer laat zien dat de dialoog totaal verziekt is. Wie daar de schuld aan is, laat ik in het midden. Wie de grootste schade aanricht niet, in een botsing tussen een tientonner en een voetganger is daar geen twijfel over mogelijk. Feit is dat wanneer de dialoog tussen overheid en burger verziekt is, de burger daar per definitie de dupe van is.

Ik ben niet op voorhand tegen de ideeën. Sommige, zoals toegankelijker maken van de diensten, zouden sowieso altijd al op de agenda moeten staan (kwaliteit). Ook op meepraten en dus bekendheid met de technologie valt in principe weinig af te dingen. Wel heb ik op de punten van inlichten/voorlichten en meepraten wel enige kanttekeningen:

1. Inlichten en voorlichten heeft alleen enige kans als het voldoet aan een aantal requirements. Het moet open, eerlijk, neutraal (ook als men zelf belanghebbende is), ook de nadelen van een overheidsvoorstel openlijk vertellen, respectvol (desnoods eenzijdig), ze in sommig gevallen helpen hun bezwaren zo te formuleren dat ze zichzelf er in herkennen, en dit alles ook nog volledig gemeend. Men hoeft niet ver te kijken om te zien dat er bepaalde groepen zijn bij wie de overheid (als één organisatie, eindverantwoordelijke Ministerie van Algemene Zaken) het totaal verbruid heeft. Op de een of andere manier komt bij mij het gevoel op dat deze mensen voor winnaars eikeltrofee 2018, Wammes Waggel, Amish die terug willen naar de trekschuit, enzovoorts uit te maken ze niet het gevoel gaat geven dat naar hun bezwaren - waar vast wel een kern van waarheid in verscholen zit - van nu af aan respectvol gaat worden geluisterd... Je ziet ook dat waar de burger één ding te bewijzen heeft (respect), de overheid er twee te bewijzen heeft (respect en dat ze aan inspraak doen).

2. Meepraten is leuk, evenwel tot nu toe is de ervaring dat er niet veel wezenlijks uit komt (hier en daar een taal- en stijlfout, wat punten waar 'Den Haag' het zowaar mee eens kan zijn en window dressing, dat is het wel). Dergelijke 'inspraak' is de tijd en moeite niet waard, die is beter besteed om diegenen die toch al twijfelen de veel redelijker versie van bezwaren voor te lichten, geleidelijk tot een meerderheid te komen en uiteindelijk via de stembus tot een regeringswissel trachten te komen. Niet alleen maar meepraten, de naam parlement (letterlijk: praatgelegenheid) waardig, maar ook werkelijke invloed. Invloed afgestemd op het beperkte budget in tijd en geld van de enkelvoudige burger.

Een en ander is dus best een lastige opgave. Maar goed, we kunnen elkaar natuurlijk ook voor potentiële criminelen respectievelijk roverheid uit blijven maken tot het punt waarop de redelijker bezwaarmakers een meerderheid bij elkaar sprokkelen... Zeg het maar, beste overheid.
14-12-2018, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Een en ander in de reacties over en weer laat zien dat de dialoog totaal verziekt is.
Landelijk in het algemeen en hier in het bijzonder. Hoe dan ook, allereerst:

Ik dank je voor je bijdrage. Welgemeend en serieus.

Een en ander is dus best een lastige opgave.
Eigenlijk was "dat doen dat de gemeenschap anders niet voorelkaar krijgt", nou precies waar de overheid haar bestaansrecht vandaanhaalt. Het gezamelijk belang behartigen en verdedigen, en zo verder. Dat is er een beetje uitgelekt met als gevolg dat de overheid eigenlijk niet meer legitiem is, want onmachtig nog zulke dingen te doen. Ze kan vooral heel hard voor zichzelf en in het bijzonder de politieke klasse en hun vrindjes opkomen.

Dat ze dat zelf ook wel een beetje doorheeft schemert dan weer door in het ophemelen van "lageropgeleiden", "domme mensen", etc. wat gelijk weergeeft hoe die klasse over de rest van het volk denkt. "Niet ons soort mensen."

(Zeg ik als een gesjeesde student: Hoor er niet bij want de universiteit niet afgemaakt. Ondertussen een IQ van ruim meer dan waar de universiteit op ingericht is, dus gebrek aan intelligentie heb ik niet, maar ik hoor zeker niet bij de bovenlaag dus ben ik "dom". Nee, ik neem daar geen persoonlijke aanstoot aan. Ik zit te wachten tot de boel spontaan implodeert door de eigen impotente kortzichtige arrogantie.)

Maar goed, we kunnen elkaar natuurlijk ook voor potentiële criminelen respectievelijk roverheid uit blijven maken tot het punt waarop de redelijker bezwaarmakers een meerderheid bij elkaar sprokkelen... Zeg het maar, beste overheid.
Ik heb nu vaak genoeg gesolliciteerd bij de overheid, mijn diensten en ideetjes aangeboden, en anderszins ermee te maken gehad, om te weten dat er "van binnenuit" niets gaat gebeuren. Om te beginnen omdat de mensen met goede en originele ideetjes, mensen die een beetje kunnen doordenken en van aanpakken weten, ten eerste niet binnenkomen en ten tweede eenmaal binnen aan alle kanten tegengewerkt zullen worden. Ambtenaren zelf doen absoluut niets, dat merk je keer op keer en als ze eerlijk zijn vertellen ze dat ook, soms gewoon letterlijk zo. Wat er wel gebeurt is vooral bezigheidstherapie. Wat er functioneert zijn dan ook vooral eenmaal neergezette automatische systeempjes die niemand in de hand weet te houden, dus dat dendert maar gewoon blind door. Wat dan af en toe weer wat schandaaltjes oplevert ("15 maanden lang iedere maand dezelfde wijziging doorgegeven die door een ander systeem weer teniet gedaan werd", was een tijdje terug op de tv).

Ondertussen smeult het land langzaam naar open brand toe en blijft de politiek over onbeduidende onzin doorsteggelen. Dat is al zo sinds minstens de kabinetten bakellende. Ik denk dat de overheid hiermee luid en duidelijk antwoord gegeven heeft op je vraag. Mocht ze toch wat anders willen zeggen, dan zal ze dat luid en duidelijk moeten articuleren.

Wat mij betreft heeft het hele zooitje eigenlijk al wel afgedaan, en zit ik te twijfelen tussen een ander vaderland uitzoeken en verzinnen welke (anders dan de gangbare en zoals we al gezien hebben ineffectuele) middelen in te zetten de overheid te repareren danwel te vervangen door een betere. Eigenlijk ben ik te moe om zo'n roeping nog aan te gaan, vandaar de twijfel.

Mijn mening: Als ze echt hadden gewild iets te doen waren ze daar al lang geleden mee begonnen, want zo moeilijk is het niet als je alle middelen binnen handbereik hebt, want je hebt de macht. Dat, of ze zijn echt te dichtgetikt om door te hebben wat er aan de hand is, en dan blijft er van hun toch al flinterdunne "wat zijn wij toch meritocratisch!" verhaaltje nog minder over. Het gemompel over domme burgers en ook dit soort inepte initatiefjes zijn dus gewoon, zoals de Engelsen zeggen, smoke and mirrors. Ook al houden ze vooral zichzelf voor de gek.
17-12-2018, 11:36 door Anoniem
"Volgens Knops speelt digitalisering een steeds grotere rol in de maatschappij." > joh...!
"Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. "

Gezien zijn briljante constatering betreft dit laatste hem zelf ook denk ik....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.