image

Lek in Logitech-software geeft websites toegang tot toetsenbord

donderdag 13 december 2018, 17:29 door Redactie, 5 reacties

Een beveiligingslek in de software van Logitech geeft websites toegang tot het toetsenbord en een beveiligingsupdate is nog niet voorhanden. De kwetsbaarheid is aanwezig in Logitech Options, software waarmee gebruikers hun muis en toetsenbord kunnen instellen en aanpassen.

Beveiligingsonderzoeker Tavis Ormandy van Google ontdekte dat de software een websocket-server op poort 10134 opent, waar websites verbinding mee kunnen maken. Dit is mogelijk doordat er geen "origin checking" plaatsvindt, aldus de onderzoeker. Websites kunnen vervolgens opdrachten naar deze websocket-server sturen. Hiervoor moet wel een id worden meegestuurd. Het is echter mogelijk om dit id in enkele seconden via een bruteforce-aanval te achterhalen. Hierna is het mogelijk om de draaiknop op het toetsenbord te configureren, zodat er bijvoorbeeld toetsaanslagen naar andere applicaties worden gestuurd.

Ormandy waarschuwde Logitech op 12 september van dit jaar. Op 18 september had de onderzoeker overleg met de engineers van Logitech, die lieten weten dat er een oplossing zou worden ontwikkeld. Twee weken later op 1 oktober verscheen er een nieuwe versie van de software, maar die blijkt nog steeds kwetsbaar te zijn. Ormandy adviseert gebruikers dan ook om Logitech Options uit te schakelen totdat er een update beschikbaar is. Google geeft bedrijven 90 dagen de tijd om gerapporteerde problemen op te lossen. Aangezien deze deadline is verstreken heeft Ormandy de details van de kwetsbaarheid openbaar gemaakt.

Update

Logitech heeft inmiddels Logitech Options 7.00 voor macOS en Windows uitgebracht waarin de kwetsbaarheid is verholpen.

Reacties (5)
13-12-2018, 20:04 door Anoniem
"Lek in Logitech-software " + het geïnstalleerd hebben van die software.
13-12-2018, 21:24 door gemini-alpha - Bijgewerkt: 13-12-2018, 21:25
Ik heb Logitech unifying sw v2.50 op mijn laptop ivm met besturing van een remote logitech toetsenbord. Geen geïnstalleerde utils.
ben ik kwetsbaar?
14-12-2018, 11:35 door Anoniem
Door gemini-alpha: Ik heb Logitech unifying sw v2.50 op mijn laptop ivm met besturing van een remote logitech toetsenbord. Geen geïnstalleerde utils.
ben ik kwetsbaar?

Kijk met behulp van het commando `netstat` of poort 10134 open staat op je laptop.
14-12-2018, 16:52 door Anoniem
Ik heb een muis van logitech, het is maar een leken vraag, Maar wil hem toch stellen. Kunnen ze als je de LOGITECH software hebt geinstalleerd voor de muis, ook hacken? Of heb ik het bericht verkeerd begrepen? Nogmaals ik ben maar een beginner op computer gebied. Of kan je de software voor de muis er beter vanaf halen?
14-12-2018, 21:41 door Anoniem
IK heb inmiddels ook een nieuwe update binnengekregen van LOGITECH.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.