image

Privégegevens honderden Duitse politici op internet geplaatst

vrijdag 4 januari 2019, 12:08 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-01-2019, 13:54

Onbekenden hebben de privégegevens van honderden Duitse politici, beroemdheden en journalisten op internet geplaatst, waaronder bondskanselier Angela Merkel. Het gaat onder andere om adresgegevens en telefoonnummers, alsmede interne documenten en e-mails.

Tussen de bestanden werden ook scans van identiteitsdocumenten, rekeningen, brieven, gesprekken met gezinsleden en creditcardgegevens gevonden, zo meldt de Duitse televisieomroep ARD. De links die naar de bestanden wezen waren al voor kerst via Twitter te vinden, maar werden gisteren pas opgemerkt. Waar de gegevens vandaan komen is nog onbekend. Het Twitteraccount dat de links verspreidde is inmiddels geschorst, aldus Der Spiegel. Het Duitse dagblad Bild laat weten dat de data mogelijk afkomstig is van gehackte e-mailaccounts.

Update

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, meldt dat het de zaak in onderzoek heeft. Op dit moment zijn er volgens de organisatie geen zorgen over de veiligheid van de Duitse overheidsnetwerken.

Reacties (8)
04-01-2019, 15:20 door Anoniem
Het is een goede lakmoesproef. Politici of niet, het gaat om de gegevens van de politici als prive-personen (gedachte-experiment, verplaats het incident tien jaar in de tijd alsof het gegevens van 'aankomend politici' dan wel 'oud politici' zijn). Men kan twisten over het belang van de slachtoffers, over of dit een gerichte 'doxing' aanval is geweest (een partij is volledig uitgezonderd als ik het goed begrijp), en over de eventuele karma voor bepaalde personen (voor zover ze een volwassen gegevensbscherming in het algemeen in de weg hebben gestaan of op de persoon hebben gespeeld naar degenen die daar wel actief voor zijn geweest). Maar in de aard van het probleem is het gewoon het zoveelste datalek.

Het geval is daarmee dat het een goede lakmoesproef is wat de gevolgschade en de middelen om het probleem op te lossen. De gevolgschade moet gelijkelijk voor de politici en gewone mensen te overzien zijn, door het aan den lijve te ondervinden krijgen ze een goed beeld hoe het is. Evenzo moeten alleen die middelen worden ingezet om de rotzooi op te ruimen die ook gewone burgers ter beschikking staan. Ook om aan den lijve te ondervinden of het mogelijk is. Als ik merk dat men de NSA om hulp heeft gevraagd bij het onderzoek (https://www.nu.nl/internet/5664650/duitsland-vraagt-nsa-hulp-bij-onderzoek-hack-duitse-politici.html), dan is dat misschien effectief, maar men weet dus niet of een gewone burger die door een datalek getroffen wordt geholpen kan worden, want dat middel staat niet ter beschikking. Voor de BSI geldt hetzelfde. Daarentegen zou een klacht bij en onderzoek door de Bundes-Datenschutzbeauftragter (de Duitse AP) weer wel voor de hand liggen, immers de gewone Duitser kan daar ook bij.

Het is ook een goede lakmoesproef voor de politici in Duitsland. Leiden zij van het front, of vanuit de veilige achterhoede van de macht?

Voor de goede orde, dit is ook in hun belang, over tien jaar zijn het oud-politici en hebben ze een groot deel van de macht en privileges niet meer.
04-01-2019, 15:27 door Anoniem
Ze hebben toch niets te verbergen?
Privacy is toch niet belangrijk?

Of mischien toch wel :-)
04-01-2019, 15:58 door Anoniem
Dit is natuurlijk een mooi voorbeeld waarom onder andere de AVG van belang is. De impact van dit soort datalekken, in dit geval op mensen die zich politiek in willen zetten voor wat zij van belang achten, kan enorm zijn. Duitsland kent de geschiedenis met de RAF nog goed genoeg, en tegenwoordig schrikt ander volk er ook niet meer voor terug om even fysiek verhaal te komen halen als de mening van de ander hen niet bevalt ... Opsporen en de lekkende partijen stevig aanpakken, want als het dergelijke bestanden zijn, zal de bron van de gegevens niet een eenling betreffen, maar waarschijnlijk een organisatie die systematisch gegevens heeft verzameld of opgeslagen.
04-01-2019, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ze hebben toch niets te verbergen?
Privacy is toch niet belangrijk?

Of mischien toch wel :-)

Ik dacht juist hetzelfde! Ze weten ook alles over ons!
04-01-2019, 21:19 door karma4
Door Anoniem: Dit is natuurlijk een mooi voorbeeld waarom onder andere de AVG van belang is. De impact van dit soort datalekken, in dit geval op mensen die zich politiek in willen zetten voor wat zij van belang achten, kan enorm zijn. Duitsland kent de geschiedenis met de RAF nog goed genoeg, en tegenwoordig schrikt ander volk er ook niet meer voor terug om even fysiek verhaal te komen halen als de mening van de ander hen niet bevalt ... Opsporen en de lekkende partijen stevig aanpakken, want als het dergelijke bestanden zijn, zal de bron van de gegevens niet een eenling betreffen, maar waarschijnlijk een organisatie die systematisch gegevens heeft verzameld of opgeslagen.

Met de lange august https://www.neues-deutschland.de/artikel/1093467.langer-august-razzia-in-dortmund-ziel-waren-franzoesische-atomkraftgegner.html zat er een verband met de chaos computer club en tor. Als het extremisme zich in dat soort groeperingen ophoudt dan is dan niet leuk.

https://www.golem.de/news/deutscher-bundestag-persoenliche-daten-von-politikern-auf-twitter-veroeffentlicht-1901-138492.html "Bei den Politikern sind alle größeren Parteien bis auf die AfD ins Visier der Hacker geraten - das könnte ebenso Absicht wie Zufall sein oder schlicht daran liegen, dass mit dem Sammeln des Materials offenbar schon begonnen wurde, bevor die Partei in den Bundestag eingezogen ist." Het is voorzichtig geuit net zoals bij bovenstaande link werd de afd er ook bij gehaald, toen als doelobject van extremisten. Het bleek wat anders in extremisme te zijn met dat verhaal over kernafvalopslag frans/duitse grens.
04-01-2019, 23:18 door Anoniem
Het is wel goed om de NSA te vragen om hulp maar antwoord krijgen is een tweede. De Duitsers hebben vast een goede relatie.
05-01-2019, 11:52 door karma4
Interessant om duitse berichtgeving te volgen.
https://www.sueddeutsche.de/politik/hacker-angriff-bundesamt-fuer-it-sicherheit-bsi-kritik-1.4275902
Het BSI lijkt vanaf beging december al iets te weten en acties ontplooid te hebben. Het budget van het BSI wordt genoemd (110M) en vergelijken met die van de VS (20.000M).

https://www.sueddeutsche.de/digital/hackerangriff-politiker-daten-leak-1.4275177
Dit leest zich als een politieke agenda bij de hack. De aanval vanaf rechts.
05-01-2019, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ze hebben toch niets te verbergen?
Privacy is toch niet belangrijk?

Of mischien toch wel :-)

Ik dacht juist hetzelfde! Ze weten ook alles over ons!

Ik snap dat politiek een beetje lastig is maar juist in Duitsland is privacy een groot goed. De Duitse politici ervan betichten dat ze graag jouw data willen lijkt me dan ook niet onderbouwd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.